DTM

DTM in Zolder: René Rast wint met ruime voorsprong op Robin Frijns, maar de puntenvoorsprong op Frijns en Müller wordt kleiner! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 10 oktober 2020 16:22 • Print artikel

Een dominante winnaar, sterke inhaalacties en verder een succesvol Audi-trio: René Rast (Audi) won de dertiende race van het DTM-seizoen 2020 na een foutloos gereden race. De Duitser, die zich op nat asfalt in de laatste seconden van de kwalificatie nog had weten te kwalificeren voor de poleposition, kon met zijn Audi RS5 DTM vrijwel ongestoord aan kop rijden, met van start tot finish een voorsprong van 18,8 seconden. Tweede werd Robin Frijns (NED, Audi), die vanaf de derde plaats was gestart, echter wel achter Timo Glock (GER, BMW). Direct na de start pakte hij de tweede plaats al over van Glock en behield die tot het einde. De derde plaats ging naar Nico Müller (GER, Audi), die vanaf de zevende plaats op de startgrid vertrok en een sterke inhaalslag leverde. Opnieuw stonden de drie meest dominante Audi-coureurs van dit seizoen op het podium. In het algemeen klassement wordt het echter steeds spannender: Müller leidt het kampioenschap met 257 punten. Frijns scoort 243 punten. Met slechts 34 punten achterstand (223) op de leider maakt Rast het triomfantelijke trio compleet. Dit maakt ook één ding alvast duidelijk: de DTM Champion 2020 wordt een Audi-coureur. Met 96 punten staat Sheldon van der Linde (RSA/BMW) nog steeds vierde in het kampioenschap, maar hij kan het Audi-trio niet meer inhalen. De beste BMW-coureur in de race van zaterdag was Timo Glock, die als vierde over de finish kwam en nipt het podium miste.

Zolder_DTM_podium_zaterdag_Race_1_Robin_Frijns_NED_Audi_Rene_Rast_GER_Audi_Nico_Muller_SUI_Audi_DTM
Een volledig Audi-podium na de zaterdag Race 1 met v.l.n.r. Robin Frijns (2e), René Rast (racewinnaar) en Nico Müller (3e).

Spannende kwalificatie
Al tijdens de kwalificatie in Zolder in de ochtend ging het er heet aan toe, bij een koele acht graden Celsius. Delen van de baan waren nog niet opgedroogd. Alle coureurs kozen daarom voor regenbanden in plaats van slicks, wat tijdens de tijdtraining niet veranderde. In de strijd om pole position had Timo Glock in zijn BMW lange tijd een voorsprong. Het had de eerste pole voor München dit seizoen kunnen zijn, als zijn landgenoot René Rast twaalf seconden voor het einde in de Audi RS 5 DTM niet de snelste rondetijd liet noteren van 1:28.987 minuten. Voor Audi was het de 20ste pole position op rij, BMW verzamelde de eerste kwalificatiepunten van het seizoen.

DTM 2020 Zolder René Rast Audi
P1 voor René Rast, Audi RS5 DTM

René Rast domineert vanaf het begin
Hoewel Rast vanaf de eerste startplaats op licht vochtig en Glock vanaf de tweede positie op droog asfalt was gestart, won Rast het bij de start toch van de voormalig Formule 1-coureur. Vanaf het begin hield hij de leiding, die hij niet opgaf tot het einde. Glock ‘s vermeende voordeel op een droge baan was na de eerste bocht al verdwenen. Robin Frijns (NED, Audi) en Mike Rockenfeller (GER, Audi) kwamen hem voorbij. Door zijn pitstopstrategie kon Glock bij vlagen weer de tweede plaats innemen, maar hij verloor P2 opnieuw na een spannend duel aan het einde van de 23ste ronde, wat zich afspeelde in drie bochten. De schermutseling kostte beiden ongeveer twee seconden. Philipp Eng (AUT, BMW) en Jamie Green (GBR, Audi) gingen het duel aan om de achtste plaats in ronde 21, wat resulteerde in verschillende incidenten. Na een ongeoorloofde inhaalmanoeuvre moest Green de achtste plaats weer teruggeven. Een paar ronden later werd Eng gewaarschuwd omdat hij zonder toestemming meerdere keren van rijstrook was veranderd. Als gevolg van het verhitte duel was er contact tussen de BMW en de Audi. De opgelopen voorschade aan zijn auto als gevolg van de botsing, dwong Green om zijn auto in de pitbox te parkeren.

null
P2 voor Robin Frijns, Audi RS5 DTM

Spannende duels op het middenveld
Ondertussen had Nico Müller zich van de zevende naar de vierde plaats gevochten. In het laatste derde deel van de race viel hij Glock aan, op de voet gevolgd door BMW-coureur Marco Wittmann (GER) en Harrison Newey (GBR, Audi). In ronde 31 passeerde Müller Glock na een heftige maar eerlijke strijd. In de 33ste ronde verhoogden ook Wittmann en Newey de druk. Wittmann moest uiteindelijk de DTM rookie voorbij laten gaan, kort daarna faalde de versnellingsbak van de BMW M4 DTM na een harde aanvaring met de curbstones, waarna de tweevoudig DTM-kampioen moest uitvallen toen hij in de pitstraat stond.

null
P3 voor Nico Müller, Audi RS5 DTM

Stevige inhaalrun
Na een mislukte pitstop van 26,4 seconden door een technisch probleem met de stand van de voorwielen, viel Mike Rockenfeller in ronde 13 van de vierde naar de laatste plaats. Na een spectaculaire inhaal- en achtervolgingsrun wist de voormalig DTM-kampioen echter uiteindelijk als achtste over de finish te komen. Toch nog in de punten! Loďc Duval (FRA, Audi), die vanaf de tiende plaats was gestart, kreeg een pitstopstraf van vijf seconden voor een te vroege start en kwam uiteindelijk als tiende over de finish.

null
P4 voor Timo Glock, BMW M4 DTM

Op zondag 11 oktober, morgen dus, volgt de veertiende race van het seizoen 2020, die vanaf 13:00 uur wordt uitgezonden op SAT1. Het is erg spannend en de grote vraag is of Robin Frijns zijn overwinning van Assen op Zolder kan herhalen.

null
P6 voor Sheldon van der Linde, BMW M4 DTM

Uitslag - DTM Race 1 Zolder, zaterdag 10 oktober 2020:
01. René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 41 ronden in 56.57.127 Minuten
02. Robin Frijns (NED), Audi RS 5 DTM, + 18.855 seconden
03. Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM, + 25.576 Sec.
04. Timo Glock (GER), BMW M4 DTM, + 38.513 Sec.
05. Harrison Newey (GBR), Audi RS 5 DTM, + 39.071 Sec.
06. Sheldon van der Linde (RSA), BMW M4 DTM, + 43.685 Sec.
07. Ferdinand Habsburg (AUT), Audi RS 5 DTM, + 44.926 Sec.
08. Mike Rockenfeller (GER), Audi RS 5 DTM, + 45.471 Sec.
09. Philippe Eng (AUT), BMW M4 DTM, + 48.480 Sec.
10. Loďc Duval (FRA), Audi RS 5 DTM, + 1.03.707 Min.

Snelste ronde: René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 1.20,815 min.
Pole position: René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 1.28.987 min.
Weersomstandigheden: 13°C, droog
Asfalt: 17°C, droog

DTM 2020 Zolder start Race 1 zaterdag

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS