DTM

DTM 2022: Komend weekend spectaculaire seizoensopener in Portimăo met record aantal inschrijvingen

Uitgegeven door Peter Vader • 27 april 2022 16:20

München/Portimăo - De spectaculaire entree van WRC-kampioen Sébastien Loeb met een recordaantal wereldtitels achter zijn naam, de comeback van drievoudig kampioen René Rast en de historische terugkeer van Porsche zijn de ingrediënten voor een veelbelovend DTM-weekend (29 april tot en met 1 mei) waarbij er vele spectaculaire verhalen worden geschreven tijdens de seizoensopener op het Portugese Formule 1-circuit in Portimăo. Het seizoen 2021, het eerste jaar onder het regime van de GT3-reglementen, was spannend van de eerste tot aan de laatste race. Nu staat de DTM, die wereldwijd veel aandacht krijgt, aan de vooravond van een recordseizoen met maar liefst 29 raceauto’s op de grid. Dat is meer dan ooit sinds de DTM-comeback in 2000. Er staan zes topmerken aan de start, iets wat we voor het laatst eind jaren negentig zagen. En de coureurs zijn afkomstig uit 15 verschillende landen, opnieuw een record!

DTM_2022_met_29_GT-raceautos

De resultaten spreken voor zich: negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb is een uitzondering achter het stuur, niet alleen op gravel. De 48-jarige Fransman heeft zijn buitengewone vaardigheden ook al bewezen op het circuit. Nu gaat hij een nieuwe uitdaging aan en zal hij het opnemen tegen de besten in de GT-scene in zijn Ferrari 488 van het Red Bull AlphaTauri AF Corse-team. "De DTM is een raceserie van topklasse, het niveau van de coureurs is echt heel sterk", zegt Loeb. Loeb vervangt de vaste coureur uit Nieuw-Zeeland - Nick Cassidy - tijdens de openingsronde in Portimăo, een opmerkelijke vervanging want de concurrentie is enorm en de punten zijn belangrijk. En dat is nog niet alles: Loeb is zelfs actief in Portimăo in een dubbele rol, als coureur zowel als teambaas. Zijn team Sébastien Loeb Racing start in Portimăo in de toerwagenserie TCR Europe, die het randprogramma vormt naast het Spaanse Formule 4-kampioenschap en de Classic Endurance Racing Series.

Marco_Wittmann_GER_in_de_nieuwe_BMW_M4

Naast Loeb verschijnen er nog meer grote sterren aan de start. De Deen Nicki Thiim (Lamborghini Huracán, T3 Motorsport) – zoon van Kurt Thiim, DTM-legende en kampioen van 1986 – de Belg Laurens Vanthoor (Porsche 911, SSR Performance) en de Duitser Maro Engel (Mercedes-AMG Team GruppeM) hebben gezamenlijk 14 titels van de FIA. Daarnaast zijn er nog 16 internationale titels, 28 overwinningen in enduranceklassiekers en 6 DTM-titels. De focus ligt op de meest succesvolle DTM-coureur van de afgelopen jaren, die terugkeert na een jaar afwezigheid. Het gaat om René Rast in de Audi R8 van het ABT Sportsline-team. Net als Rast heeft ook regerend kampioen Maximilian Götz veel respect voor de concurrentie. De titelverdediging van de Mercedes-AMG-coureur, die is overgestapt van HRT naar WINWARD Racing, zal waarschijnlijk bepaald niet vanzelf gaan.

Gerhard_Berger_SYbastien_Loeb_FRA_l-r_DTM
Gerhard Berger (L) en Sebastien Loeb (R)

Audi, BMW, Ferrari, Lamborghini, Mercedes-AMG en Porsche, deze diversiteit aan merken belooft spannende duels op de acht circuits waarop de DTM in 2022 wordt verreden. Ferrari stuurt de Braziliaan Felipe Fraga op jacht naar de titel. Maar BMW is ook hot voor de titel. Marco Wittmann won in 2016 de laatste DTM-titel voor het team uit München. De tweevoudig kampioen en zijn drie merkcollega's van de teams Schubert Motorsport en Walkenhorst Motorsport rekenen op de nieuwe BMW M4, die de afgelopen tijd schitterde met goede resultaten. Audi heeft zijn R8 ook geoptimaliseerd met het tweede Evo-pakket. In totaal zijn er zes R8's in het veld, waarvan er één zal worden bestuurd door de jongste DTM-rookie ooit, Marius Zug van Attempto Racing. Hij is pas 19 jaar en verraste de gevestigde orde met de beste tijd tijdens de officiële testritten op Hockenheim.

Nicki_Thiim_DEN_Lamborghini_T3_Motorsport_DTM

Slechts een jaartje ouder is David Schumacher, zoon van voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher, die in één van de acht Mercedes-AMG rijdt. Van de zes Lamborghini-coureurs is de Britse Esmee Hawkey de enige vrouw in het veld, zij scoorde in 2021 haar eerste DTM-punten. Naast twee Ferrari's zullen ook drie Porsche 911's voor het eerst op de startgrid staan. De legendarische sportwagen uit Zuffenhausen, in de baan gebracht door SSR Performance en KÜS Team Bernhard met Endurance World Champion en Le Mans-winnaar Timo Bernhard als teambaas, markeert een historische mijlpaal in het 36e DTM-seizoen. Voor het eerst sinds de hoogtijdagen van het ‘German Racing Championship’ (DRM) in de jaren zeventig, doet Porsche een gooi naar de titel in een kampioenschap met Duitse roots.

"Zoveel auto's, zoveel geweldige coureurs - het belooft een buitengewoon DTM-seizoen te worden, met topsportprestaties en een volledig open resultaat", aldus Frederic Elsner, Director Event & Operations van de DTM-organisatie ITR, die nauwelijks kan wachten op de seizoensopener. "De fans op de circuits en de toeschouwers voor de beeldschermen kunnen zich verheugen op een adembenemend autosportspektakel."

Ralf_Schumacher_met_zoon_David_l-r_DTM
Ralf Schumacher (L) met zoon David (R)

De piloten van wereldklasse staan in Portimăo voor hun eerste grote taak. Het 4.653 kilometer lange circuit geldt immers als een moderne berg- en dalbaan met hellingen tot 12 procent en hellingen van meer dan zes procent, plus 15 gevarieerde bochten. Imola is ook nieuw op de kalender, met Spa-Francorchamps en de Red Bull Ring als internationale hoogtepunten. De DTM heeft al zijn eerste thuisrace bij het tweede evenement van 20 tot en met 22 mei op de Lausitzring, inclusief het Turn 1-spektakel. Daarna volgen de Norisring in Neurenberg, de Nürburgring en de finale op de Hockenheimring.

Lamborghini_Audi_Portimao

De DTM wordt in 2022 opnieuw een wereldwijd autosportevenement. In Duitstalige landen worden de 16 races van het seizoen voor het eerst live uitgezonden op ProSieben (elk vanaf 13:00 CEST, behalve zaterdag 30 april, al vanaf 12:30 CEST), en ServusTV breidt ook zijn dekking uit. Daarnaast zullen de DTM-races ook wereldwijd op alle continenten worden uitgezonden. Alle trainingen zijn te volgen in de online stream van DTM Grid (grid.dtm.com), ook via smartphone. Gedetailleerde informatie is te vinden op de website DTM.com. Tickets voor alle races zijn verkrijgbaar via de DTM-ticketshop (tickets.dtm.com), de DTM-tickethotline (01806 991166) en eBay.de .

Porsche_keert_terug_in_DTM

Nr	Naam   			Nat	Team, merk+type			
1 Maximilian Götz GER Mercedes-AMG Team WINWARD Racing, Mercedes-AMG
3 Kelvin van der Linde RSA Team ABT Sportsline, Audi R8
4 Luca Team
6 Alessio Deledda ITA GRTgrasser-racing.com, Lamborghini Huracán
7 Ricardo Feller SUI Team ABT Sportsline, Audi R8
10 Esteban Muth BEL Walkenhorst Motorsport, BMW M4
11 Marco Wittmann GER Walkenhorst Motorsport, BMW M4
12 Dev Gore USA Team Rosberg, Audi R8
18 Maximilian Team Mücke Motorsport, Mercedes-AMG
19 Rolf Ineichen SUI Grasser Racing Team, Lamborghini Huracán
22 Lucas Team WINWARD, Mercedes-AMG
24 Thomas Preining AUT KÜS Team Bernhard, Porsche 911
25 Philipp Eng AUT Schubert Motorsport, BMW M4
26 Esmee Hawkey GBR T3 Motorsport, Lamborghini Huracán
27 David Team WINWARD, Mercedes-AMG
31 Sheldon van der Linde RSA Schubert Motorsport, BMW M4
33 René Rast GER Team ABT, Audi R8
36 Arjun Team
37 Sébastien Loeb FRA Red Bull AlphaTauri AF Corse, Ferrari 488
51 Nico Müller SUI Team Rosberg, Audi R8
63 Mirko Bortolotti ITA Grasser Racing Team, Lamborghini Huracán
66 Marius Zug GER Attempto Racing, Audi R8
74 Felipe Fraga BRA Red Bull AlphaTauri AF Corse, Ferrari 488
85 Clemens Schmid AUT GRT grasser-racing.com, Lamborghini Huracán
88 Maro Engel GER Mercedes-AMG Team GruppeM Racing, Mercedes-AMG
92 Laurens Vanthoor BEL SSR Performance, Porsche 911
94 Dennis Olsen NOR SSR Performance, Porsche 911
95 Nicki Thiim DEN T3 Motorsport, Lamborghini Huracán
99 Mikaël Team GruppeM Racing, Mercedes-AMG


DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS