Karting • Chrono

Coureur Martien Peeters zet de kroon op zijn seizoen met vicekampioenschap in KZ2 Plus-klasse!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 november 2021 07:32 • Print artikel

GENK – Hij moest er nog even voor zweten, maar zondagmiddag was het dan toch een feit: Martien Peeters was vicekampioen in de KZ2 Plus-klasse van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. De 35-jarige coureur uit Wijchen zorgde ervoor dat hij in de prefinale zijn concurrent om de tweede plaats voorbleef en zette daarmee de kroon op zijn seizoen.

TR Motorsport Toon Rosendaal en vader en zoon Peeters vicekampioen in NK Karting

“We hebben stappen gemaakt dit jaar. Wat ik mooi vind is dat we bijna elke wedstrijd een podiumplaats hebben gepakt”, zei Martien op het circuit van Genk. “Dat is wel mijn vooruitgang. We hebben constant gereden. Daardoor ben ik tweede geworden. Door een Corona besmetting moest ik de eerste wedstrijd van het seizoen missen en had daardoor ook geen schrapresultaat meer. Ik kon de rest van het seizoen dan ook geen enkele fout permitteren. We zijn zeker met Edgar (Oosting, kampioen, red.) de strijd aangegaan. Helaas was hij was een maatje te groot. Ik vind het wel zo eerlijk om dat te benoemen.”

Het weekeinde begon goed voor Martien. “Vrijdag in de training zag het er goed uit. We waren hartstikke snel. Zaterdag kwam de regen en toen kregen we de set-up niet voor elkaar. En vandaag hadden we een natte kwalificatie. Dat was moeilijk. Als we een droog weekend hadden gehad, dan hadden we betere resultaten gehad. Daarvan ben ik overtuigd.”

Er stond voor Martien behoorlijk wat spanning op het weekeinde. De rijder van KZ-specialist Toon Rosendaal (TR Motorsport) stond er goed voor, maar de tweede plaats in het eindklassement was nog niet zeker. “We hebben het hele jaar hard gewerkt, maar op de laatste wedstrijd komt toch druk te staan. Het moet dan gebeuren. Je weet dat je de beste kaarten in handen hebt, maar het moet wel jouw kant op vallen. Er kan altijd iets misgaan, iets stuk gaan. Ik heb daarom gedoseerd gereden in de laatste rondes, bang dat er iets kapot zou gaan.”

Vooraf had Martien een puntentelling gemaakt, dus hij wist wat hij moest presteren. “We hadden de kart erop aangepast. We hadden een kart om aan te vallen. Dat bleek ook wel. In de prefinale kwam ik van de tiende plaats en uiteindelijk ben ik vijfde geworden, voor mijn concurrent. Toen was het klaar.”

In de finale was dus alle druk eraf voor Martien. “We hebben de boel nog aangepast. Dat we in ieder geval nog voor het podium konden gaan. De snelheid was echt top. Ik heb grote gaten kunnen dichtrijden, maar ik had een heel slechte start. De kart sloeg dood en ik viel terug naar de laatste plek. Dus moest ik opnieuw beginnen. Uiteindelijk was dit misschien een mindere dag, maar over het algemeen toch een mooie dag, want we slepen de tweede plek in het kampioenschap in de wacht.”

Gevraagd naar zijn mooiste raceweekeinde van het seizoen noemt Martien het weekeinde in Spa, waar verdeeld over twee dagen twee ronden van het NK werden afgewerkt. “Beide dagen waren mooi. We maakten in de finale op zaterdag de keuze om op regenbanden te starten, terwijl een aantal anderen op slicks stonden. Ik werd toch nog vierde. De rijders op slicks waren sneller, maar ik hield twee rijders met slicks achter me. Maar ook de wedstrijd in Landsard waarbij ik zowel in de prefinale als de finale vanaf P2 direct bij de start de koppositie van Edgar op P1 overnam en 14 rondes aan de leiding ging was ook een mooi weekend.”

Martien Peeters

Nu hij vice-kampioen is geworden, kan het nog maar één plaats beter. Martien weet dus wat zijn uitdaging is voor komend seizoen. “En ik weet waar verbetering mogelijk is. Er zijn een paar punten waar ik aan moet werken. Dat zit in mezelf en in de afstelling en dat soort zaken. Als we dat voor elkaar hebben, kunnen we meer het gevecht aangaan met Edgar. Nu moesten we in hem onze meerdere erkennen. Het zou mooi zijn als we in 2022 strak op zijn bumper zitten. Dan zou ik blij zijn.”

Martien Peeters wordt in het karten ondersteund door Champion Lubricants, SP Tools, Maranello, SRP Engines en Toon Rosendaal/TR Motorsport en zijn vader als vaste waarde in het team. Daarnaast steunen de volgende partijen eveneens zijn raceactiviteiten: NGK Spark Plugs, SK Metals, ATS Transport BV, Van Wees Trailer Service, Westbrug Techniek, SH Car Parts, PVD Trucks, HTI Verhuur, Schmidt Trucks & Parts, Special Trucks BV, L.B. Gerrits Trucks, Binky Protein, EMS Health Club, Impact opleidingen, Nachtrust, Martin’s Place, Andre Weijers BV, Peeters Gipsafwerking, Ronco, Cafe Old Dutch, Muurvast klussenbedijf, Klusbedrijf van Embden, HVH Stukadoors, Autostuart Elst, GS Lijmwerken BV, DT Domotica, Castodian Safe Helmets en Teunissen Woningstoffering.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS