Column RaceXpress • Column

Column Nigel Melker: "Webber stelt de auto af, Vettel profiteert en gaat er hard mee"

Uitgegeven door Casper Bekking • 27 september 2013 17:03

Nigel Melker is één van de grootste racetalenten in Nederland. De coureur uit Barendrecht komt dit seizoen met het Franse topteam Tech 1 uit in de World Series by Renault, nadat hij vorig jaar in het voorprogramma van de F1 Grands Prix in actie kwam in de GP2 Series. Dit jaar wil de ambitieuze coureur meestrijden om de topposities. Voor RaceXpress.nl schrijft Melker maandelijks een column om zijn ervaringen te delen met de lezers en zijn licht te laten schijnen op belangrijke gebeurtenissen in de internationale racerij. In deze column blikt hij terug op het Silly Season van de Formule 1 en de bestrafte taxirit van Alonso en Webber in Singapore.


“Raikkonen naar Ferrari, ik vind het gedurfd van Ferrari! Twee winnaars, twee echte toppers in je team durven plaatsen, dat is een risico. Ik ben heel benieuwd wie er eerste rijder gaat worden want zo werkt dat bij Ferrari altijd. Ze zeggen van niet, maar ondertussen... Persoonlijk denk ik dat Alonso de eerste rijder wordt maar misschien moet hij het volgend jaar in de eerste paar races zelf afdwingen. Wel verwacht ik dat het een heel drama gaat worden wanneer Raikkonen in dienst van Alonso moet gaan rijden. Dat gaat niet werken, ook andersom niet, dus dan gaan er leuke dingen gebeuren. Naar mijn mening is Alonso de completere rijder. Beiden zijn heel goed in de race maar Alonso gaat misschien wel fouten maken als hij onder grote druk van Kimi komt te staan. Dat was bij McLaren ook het geval, toen hij samen met Hamilton reed. Dat moet hij zien te voorkomen. Nu kan Alonso bewijzen dat hij gegroeid is en mentaal sterker is geworden. Ik ben benieuwd maar ik vind het wel onwijs cool!”


“Dan hebben we Daniel Ricciardo naar Red Bull. Ik heb gehoord van de vader van teambaas Christian Horner dat Webber heel erg goed is in het afstellen van de auto. Hij zet de auto optimaal klaar waarna Vettel er het snelste rondje mee rijdt. Seb profiteert van het werk van zijn teamgenoot. Het is dus even afwachten of Red Bull ook zonder Webber hard gaat. Dat verwacht je natuurlijk wel na deze dominante seizoenen. Komend jaar hebben zij twee jonge honden in de auto dus ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Ik verwacht dat Ricciardo in de buurt kan komen van Vettel, al ben ik wel onder de indruk geraakt van die Duitser. Ricciardo kan in de kwalificatie heel hard gaan dus dat gaat spannend worden.”


“Door deze verschuiving komt er een plekje vrij bij Toro Rosso. Ik heb het gevoel dat zij gaan kiezen tussen Carlos Sainz Junior en Antonio Felix da Costa. Maar waarom zouden zij Sainz kiezen? Voor mijn gevoel doet hij het helemaal niet zo goed in de World Series. En in de GP3 is hij langzamer dan die andere Red Bull-coureur Daniil Kvyat. Het zal wel aan zijn naam liggen dat hij uiteindelijk in de Formule 1 terecht komt. Geld, politiek, het hoort er allemaal bij. Da Costa lijkt mij een betere keuze. Ik sta momenteel gelijk met hem in het kampioenschap. Wanneer hij mentaal de zaken goed op orde heeft kan hij best goed gaan presteren. Dan heb je ook nog de overstap van Sergey Sirotkin naar Sauber. Hij rijdt dit jaar tegen mij in de World Series maar hij heeft weinig indruk gemaakt. Het draait in zijn geval puur om het geld.”


“Een ander veelbesproken moment van de afgelopen tijd is de taxirit van Mark Webber en Fernando Alonso in Singapore. Vroeger gebeurde hetzelfde diverse malen en toen werden er geen straffen uitgedeeld. Sterker nog: de wedstrijdleiding keek er niet eens naar. Het draait om racen, en racen is show. Iedereen vond dit gaaf maar vervolgens worden zij bestraft. Wij zijn coureurs, wij willen gewoon racen en we weten dat we daarbij risico's lopen. Het was niet zo slim van Alonso om zijn auto daar neer te zetten maar het was in de uitloopronde, wanneer iedereen off-line heel langzaam rijdt. Ook staan er regelmatig marshals met vlaggen op de baan in de uitloopronde, dat kan dan weer wel. Ik vind dit overdreven. Met de Formule 1 willen ze juist spektakel en show creëren. Gebeurt er eens iets spontaans en leuks, dan wordt het bestraft!”

Tot gauw!

Nigel Melker

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS