Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Colton Herta wint overtuigend in St. Petersburg; waardevolle punten voor Rinus Veekay

Uitgegeven door Pascal Wekema • 27 april 2021 14:23 • Print artikel

De tweede race van de NTT IndyCar Series is verreden in de straten van St. Petersburg in Florida. Rinus Veekay mocht de race vanaf de zevende plek starten. Colton Herta begon vanaf pole position. De winnaar van de vorige wedstrijd, Alex Palou, begon de race vanaf plek 10.

Rinus Veekay

Rustig begin
De wedstrijd had in tegenstelling tot vorige week een rustige openingsfase. Alle 24 rijders kwamen de openingsfase goed door. Veekay won in de eerste ronde een plekje.

Caution
In ronde 16 ging Johnson van de baan af in de laatste bocht en raakte hij de bandenstapels heel licht. Het duurde tot ronde 18 voordat de wedstrijdleiding de gele vlag uithing. Colton Herta gaf op hetzelfde moment aan dat het asfalt losraakte in bocht 9. In ronde 22 volgde de herstart van de wedstrijd.

Pitstop Rinus Veekay

Veekay zakt terug
Na de herstart heeft Rinus Veekay het lastig. De Hoofddorper zakte snel terug en had een hele trein auto's achter zich. Bij het ingaan van de 30ste ronde dook Veekay de pitstraat in om zijn zachte banden te wisselen voor de harde compound. Hij kwam als 20ste weer de baan op en reed comfortabel in het rond, zonder verkeer om zich heen. Rond de 35ste ronde kwamen de leiders binnen voor hun pitstops.

Race incident
Alexander Rossi en Graham Rahal kwamen met elkaar in aanraking. Beide mannen wilden van geen wijken weten en stonden vervolgens kortstondig in de bandenstapels. Rahal kon vrij snel door en had geen schade. Rossi hield een lekke voorband over aan het incident.

Tweede serie stops
In ronde 67 maakt Veekay zijn tweede stop en was daarbij één van de eersten die zijn laatste stop maakt. Een ronde later volgden Sato, Bourdais en McLaughlin. Laatstgenoemde kwam vlak voor Veekay de baan op. Ook leider Colton Herta maakte zijn stop en wist zijn voorsprong te behouden.

Na de stops volgde er een caution omdat Jimmie Johnson in bocht 3 van de baan ging en de muur raakte. Nadat de race weer vrijgegeven was werden de gele vlaggen vrij snel opnieuw gezwaaid omdat Ed Jones en James Hinchcliffe in bocht 4 de fout ingingen.

Bij de herstart in ronde 83 had Colton Herta het nog even lastig met een aanzettende Josef Newgarden. Hij kon hem echter achter zich houden en wist de race te winnen. Rinus Veekay kwam als negende over de finish en staat nu zevende in het kampioenschap.

Colton Herta

"Ik vond het wel spannend dat Newgarden zo dicht achter met zat bij de herstart, ook omdat hij nieuwere banden had. Hij had er minder voordeel van dan ik dacht en ik kon hem achter me houden", zei Colton Herta na afloop bij een interview met de IndyCar organisatie. Volgende week wordt er op de Texas Motor Speedway een double-header verreden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS