Karting • Chrono

Coen Doorn weer 'back in business' na overwinning in NK: "Het gaat weer de goede kant op"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juli 2022 03:54 • Print artikel

EINDHOVEN – Het was bijna ouderwets, zou je haast zeggen: karttopper Coen Doorn die met grote voorsprong de prefinale en de finale in de KZ2-klasse won tijdens het Nederlands kampioenschap. De zeventienjarige snelheidsduivel uit het Noord-Hollandse Blaricum, uitkomend voor het topteam van SP Motorsport, denderde zondag zonder dat hem een strobreed in de weg gelegd werd naar een zeer overtuigende dagoverwinning op circuit De Landsard in Eindhoven.

Coen Doorn

“Het ging wel heel goed. Ik heb de prefinale gewonnen, de finale gewonnen en ik was eerste in de kwalificatie”, zei hij ietwat onderkoeld, maar met een tevreden glimlach op zijn gezicht. “Ik ben er heel blij mee. Ik heb veel pech gehad de laatste paar wedstrijden. Ik ben twee keer uitgevallen en ik heb in Spa een penalty gehad, waardoor ik van de eerste plaats werd teruggezet naar P7. Het gaat nu weer de goede kant op. Ik heb veel vertrouwen, het ging hartstikke goed dit weekend. Blij mee.”

Het was een treffende samenvatting van zijn topweekeinde op de Brabantse piste, al was hij één ding vergeten te vermelden: “Ik ben kapot. Het was benauwd. En sinds het NK in 2020 ben ik hier niet meer geweest. Ik moest heel erg wennen, maar het is goed gegaan.”

Want het zag er weliswaar heel gemakkelijk uit – zoals altijd met virtuozen – zo had hij het weekeinde dus niet ervaren. Ook omdat de baan niet zijn favoriet is. “Ik rijd liever in Kerpen bijvoorbeeld, maar deze baan is wel leuk voor de verandering. Het begin was wel heel moeilijk. Ik had weinig grip en veel druk vanachter. Halverwege ging het perfect. Ik had tijdens het rijden niet echt druk vanachter. Ik heb alles gegeven en het heeft goed uitgepakt.”

Tijdens de vorige ronde van het kampioenschap, in Spa, presteerde de razendsnelle coureur, die al jaren trouw begeleid wordt door topmonteur Gert Jager, het om van de laatste plaats naar de overwinning te rijden. “Dat is leuk om mee te maken, maar om dan na afloop bestraft te worden en naar plek zeven te worden teruggzet, is wat minder. Dan is dit weekend toch wat leuker. Dit is positief. Het gaat weer de goede kant op.”

Gezien zijn snelheid lijkt het logisch te redeneren dat Coen de voornaamste titelkandidaat is. Hij wist zelf dat dat helaas (nog) niet het geval is. “Ik ben al twee keer uitgevallen. In Spa brak mijn schakelpook af in de prefinale en in Berghem had ik een crash. En in Spa werd ik in de finale dus teruggezet naar P7 en dat kostte me veel punten.”

Met nog vier ronden te gaan wil het evenwel niet zeggen dat hij kansloos is voor de titel. In Eindhoven heeft Coen gemaximaliseerd, hij heeft nog een schrapresultaat en als hij in de komende wedstrijden van pech verstoken blijft, kan het nog mooi een mooi seizoen worden. Hij heeft er in ieder geval de snelheid voor.

Coen Doorn


Maar zover wilde Coen niet vooruitkijken. Hij focust zich nu liever op zijn volgende race. Dat is de derde ronde van het DKM-kampioenschap in Ampfing. “Daar heb ik één keer eerder gereden, vorig jaar. Ik heb er toen goed kunnen presteren. Mijn tijden waren vergelijkbaar met de echt snelle jongens. Gezien vorig jaar moet een podiumplaats daar wel mogelijk zijn. In het DKM had ik aan het begin van het seizoen wel moeite de juiste snelheid te vinden, maar hier liep alles weer volgens plan!”

Coen Doorn bedankt de volgende personen en bedrijven voor hun steun: zijn moeder, TecnoSpirit, Coen van Ede, Gert Jager, Stan Pex, SP Motorsport, Sportschool PersonalProf en last but not least Patrick de Vries en Jennifer van de Beek, die aan de basis hebben gestaan van zijn kartloopbaan.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS