Karting • Chrono

Coen Doorn steelt de show met weergaloze optredens in koningsklasse NK karten: "Beter kan het niet"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 14:56 • Print artikel

BERGHEM – Op het hoge niveau van de koningsklasse van het Nederlandse karten weet je als rijder dat je geduchte tegenstand kunt verwachten. Dat maakte de prestatie van Coen Doorn tijdens het dubbele weekeinde van het Nederlands kampioenschap in Berghem zo bijzonder. Zowel op zaterdag, tijdens de zesde ronde van de titelstrijd, als zondag, tijdens zevende ronde, won de zeventienjarige topper uit Blaricum op overtuigende wijze in de KZ2-klase. Een ongekende zegetocht dus voor de rijder die normaal niet eens in het NK uitkomt.

Coen Doorn

Zoals altijd was Coen erg bescheiden over zijn prestaties. Zei dat hij zijn best had gedaan en dat hij ‘blij’ was dat hij alle vier de races van het weekeinde had gewonnen. Maar dat deed geen recht aan het staaltje racen dat hij op de Brabantse piste ten beste had gegeven. Zijn dominantie in de koningsklasse was ongekend. Om een indicatie te geven: tijdens de finale op zaterdag had hij een voorsprong van 4.3 seconden op de nummer twee. In de finale van zondag was die voorsprong zelfs 6 seconden.

“Beter kan het niet”, realiseerde Coen zich. “De snelheid was het hele weekend gewoon goed. Ik kon het het hele weekend volhouden. Ik besef het zelf nog niet helemaal, dat ik met zoveel seconden voorsprong heb gewonnen. Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen. Het is toch weer wedstrijdervaring. Beter dan een dag trainen.”

En dan te bedenken dat hij aan het begin van het seizoen weer flink last had gekregen van een pijnlijke nekblessure die hij vorig seizoen had overgehouden aan een crash. “Die leek helemaal genezen, maar aan het begin van dit seizoen kwam die pijn terug, uit het niets.”

Zoveel dat de rijder van SP Motorsport de eerste twee ronden van het DKM, het Duits kampioenschap, moest overslaan. “Toen heb ik in Genk mijn eerste race gereden. Die ging niet echt heel goed. Maar in de andere DKM-races maakte ik grote stappen en ging het steeds beter. In de laatste DKM-ronde heb ik me als derde gekwalificeerd na de heats. Dat was heel goed, alleen had ik in de races pech en viel in de finale uit. Dat was best jammer. Daarna zat ik in Ampfing binnen twee tienden van een seconde van de rest. Als het geen tiende was. Dat was een teken dat het de goede kant op ging. Daar was ik wel tevreden mee. Het gaat nu steeds beter.”

Dat was natuurlijk een joekel van een eufemisme, gezien zijn prestaties in Berghem. Coen wilde graag stilstaan bij hoeveel hij te danken heeft zijn monteur en trainer Gert Jager. “Sinds ik in de KZ rijd, werk ik met hem. We kunnen het gewoon goed met elkaar vinden. Hij heeft veel verstand van wat hij doet. Samen kunnen we een goede kart samenstellen om mee te winnen. Het ging dit weekend vrij goed.”

Coen Doorn

Voor Coen was zijn deelname aan het NK vooral een manier om wedstrijdritme te houden. Omdat hij de eerdere wedstrijden dit seizoen niet had gereden, was het voor hem even afwachten hoe sterk de tegenstand zou zijn. “Ik had wel de verwachting in de top drie te eindigen”, zei hij. “Maar je kunt wel een verwachting hebben, je moet het ook nog laten zien. Dat heeft goed uitgepakt.”

In eerste instantie lag zijn latere dominantie niet zo voor de hand. Hij won zaterdag weliswaar de kwalificatie voor de zesde ronde van het NK, maar het gat met de nummer twee was miniem. “Dat was wel balen, maar daarna was er in de races best wel een gat. In het begin van de race was het best wel spannend of de nummer twee van de kwalificatie met mij mee zou komen, maar na een aantal rondjes kon ik steeds meer verbeteren en heb ik een gat gecreëerd. Ik had wel het vertrouwen om het ook in de finale te kunnen doen.”

Dat bleek, want zoals gezegd won hij die met dik vier seconden voorsprong. Toch had die voorsprong Coen verrast. “Er zit wel veel tijd tussen de races en in die tijd verandert de baan een beetje. De kart was in de prefinale niet helemaal zoals ik het had gewild en in de finale ging het beter dan in de prefinale, dus dat was positief.”

Het bijzondere aan zijn optreden in Berghem was dat hij een dag later tijdens de zevende ronde van het NK nog sterker voor de dag kwam. “Het ging beter dan zaterdag inderdaad. In de kwalificatie, prefinale en finale was ik eerste, dus dat was mooi.”

Hoewel Coen dus geen vaste deelnemer is aan het NK, is hij voornemens om ook aan de laatste ronde van de titelstrijd deel te nemen. Die wordt in november gehouden op het circuit van Genk in België. “Ik hoop wel te winnen, maar dat is van tevoren moeilijk te zeggen.” Wel, de concurrentie is gewaarschuwd...

Coen Doorn bedankt de volgende personen en bedrijven voor hun steun: zijn moeder, TecnoSpirit, Coen van Ede, Gert Jager, SP Motorsport, Sportschool PersonalProf en last but not least Patrick de Vries en Jennifer van de Beek, die aan de basis hebben gestaan van zijn kartloopbaan.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS