Formule 1

Christian Horner relativeert controverse Max Verstappen en Lewis Hamilton: "Het hoort gewoon bij de sport"

Uitgegeven door Peter Vader • 5 januari 2022 14:01

Red Bull-teambaas Christian Horner vindt Max Verstappen een waardige wereldkampioen ondanks de controversiële scènes bij de Grand Prix van Abu Dhabi. “Het ‘korte geheugen’ van fans en critici zullen ertoe leiden dat mensen het controversiële einde van het dramatische Formule 1-seizoen van 2021 snel vergeten”, aldus Red Bull-baas Christian Horner. Max Verstappen heeft tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi onder dramatische en controversiële omstandigheden zijn eerste wereldtitel veiliggesteld, nadat hij en zijn titelrivaal Lewis Hamilton vanuit een gelijke startpositie aan de seizoensfinale op het Yas Marina Circuit begonnen. De Nederlander passeerde de zevenvoudig wereldkampioen - die een groot deel van de race had gedomineerd - in de laatste ronde toen een late safetycar naar buiten kwam na een crash van Nicholas Latifi, waardoor Verstappen de pits kon bezoeken en zijn banden kon verwisselen, waarna het momentum in zijn voordeel draaide. De 24-jarige passeerde daarna al heel snel de Brit in de shootout van één ronde en hij behield zijn eerste plaats om het daarmee zijn eerste kampioenschap van zijn carrière veilig te stellen.

Max_Verstappen_en_Christian_Horner
Christian Horner (rechts) over Max Verstappen: "Max is een zeer verdienstelijke wereldkampioen, daar zijn we ongelooflijk trots op!"

Mercedes woedend op Masi
De woede van Mercedes was grotendeels gericht op FIA-racedirecteur Michael Masi, nadat hij had besloten om auto's niet achter de safetycar de race te laten beëindigen, zoals traditie. Masi veranderde van gedachten en de laatste ronde werd een regelrechte confrontatie tussen Hamilton en Verstappen. De epische maar controversiële afsluiting van de race en dus van het seizoen, wordt nog steeds agressief betwist door fans, maar Horner gelooft dat mensen uiteindelijk weer verder zullen gaan. "Mensen in deze branche hebben zo'n kort geheugen", zei Horner, geciteerd door GPFans. "We zijn zelfs vergeten wat er eerder in het jaar allemaal is gebeurd. Het was ook zo'n lang wedstrijdseizoen. Max is absoluut een verdienstelijke wereldkampioen. Als je naar het kampioenschap als geheel kijkt, zorgden de gebeurtenissen in Abu Dhabi natuurlijk ontzettend veel commentaar, maar dat gebeurt nou eenmaal altijd in deze sport.

Veel pech en veel geluk
“Vorig jaar (2021, red.) hebben we veel pech gehad, we hebben geluk gehad met een safetycar, we hebben de juiste strategische beslissingen genomen, een geweldige strategie, geweldig teamwerk geleverd en een geweldige uitvoering van zijn taak door Max, en daarom hebben we de race gewonnen. De tijd zal verder gaan. Max is een zeer verdienstelijke wereldkampioen, daar zijn we ongelooflijk trots op en de geschiedenisboeken zullen altijd vertellen dat hij de wereldkampioen 2021 is."

Christian_Horner_en_Max_Verstappen_FIA_Gala_dec_2021

“Het hoort gewoon bij de sport”
Mercedes diende protesten in die door de FIA werden afgewezen en het team besloot zijn officiële beroep op 16 december in te trekken, vier dagen nadat de gebeurtenissen zich hadden voorgedaan. Het nieuws van hun terugtrekking bevestigde Verstappen als de 2021-wereldkampioen. Een tegenvaller voor Lewis Hamilton, die samen met Michael Schumacher de meeste titels in de F1-geschiedenis heeft met zeven wereldkampioenschappen, die nu nog steeds zijn stilzwijgen op de sociale media moet doorbreken. En Verstappen heeft de opmerkingen van Horner ondersteund en benadrukt dat controverse gewoon een essentieel onderdeel van sport is. "Zelfs met kampioenschappen die 30 jaar geleden of wat dan ook zijn gewonnen, is er ook controverse geweest", zei Verstappen. “Tegenwoordig, als mensen terugkijken naar de beelden, genieten ze ervan. Het hoort gewoon bij de sport."

En nu op naar 2022!
De titelverdediger zal in 2022 opnieuw één van de sterke favorieten voor de titel zijn, vooral omdat de auto van Red Bull waarschijnlijk goed zal passen bij de aerodynamisch verregaande reglementswijzigingen. Alle eer hiervoor is voor Red Bull-technisch directeur Adrian Newey, die een bewezen aerodynamische topman is, aldus een bericht van Mirror.co.uk. De F1 keert in 2022 terug op het circuit voor pre-season tests op 23 februari, voorafgaand aan de opening van de Grand Prix van Bahrein op 20 maart.



Max verstappen


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS