Formule 1

Christian Horner over negeren teamorders Max Verstappen: "We hebben fouten gemaakt in BraziliŽ"

Uitgegeven door Bart • 21 januari 2023 08:02 • Print artikel

Red Bull en Max Verstappen waren afgelopen seizoen extreem dominant. Klein smetje op de dubbele wereldtitel in de F1 was het voorval in BraziliŽ. Liggend op P6 en P7 wilde Verstappen zijn positie niet afstaan aan teamgenoot Sergio Perez. De Mexicaan was nog in de strijd om de tweede plaats bij de coureurs, maar toch legde Verstappen de teamorders naast zich neer.

Verstappen Horner Newey


Teambaas Christian Horner kijkt op de website van de Formule 1 terug op het voorval in BraziliŽ en steekt de hand vooral in eigen boezem. "De oorzaak van het probleem was dat we nooit hadden gedacht dat we in zo'n situatie terecht zouden komen. We lagen in de slotfase van de race op P6 en P7. Omdat we dit niet verwacht hadden, hebben we het op voorhand ook niet met elkaar besproken. Dat was een fout vanuit onze kant. We hadden ieder apart scenario met elkaar moeten bespreken."

Perez reageerde direct na de race dat Verstappen's ware aard naar boven kwam, terwijl de tweevoudig wereldkampioen zei dat hij eerder in het seizoen al zijn redenen had gegeven. Volgens Horner is de lucht daarna snel geklaard. "We hebben er open en transparant over gesproken. Beide coureurs waren heel eerlijk naar elkaar en als team willen we door. Het was al snel weer helemaal goed tussen de coureurs."

"Ik denk dat we in BraziliŽ fouten hebben gemaakt", concludeert Horner. "We hebben ervan geleerd en we gaan verder. Het is een geweldig jaar geweest en beide coureurs hebben heel goed gereden. Ze zijn de reden waarom we zo goed gescoord hebben. Het seizoen van Max was van een andere planeet, dan gaan we een paar rondjes in BraziliŽ niet het seizoen laten bepalen."

Red Bull behaalde in 2022 17 zeges waar Verstappen het merendeel voor zijn rekening nam, maar zo makkelijk ging het volgens Horner niet. "Het was een erg zwaar jaar. Als je naar de statistieken kijkt, lijkt het alsof we heel dominant waren. Maar zeker in de eerste helft van het jaar had Ferrari kansen en wellicht het betere pakket. Maar Max was ongelofelijk goed, vooral in de eerste seizoenshelft."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS