Formule 1

Christian Horner baalt van raceleiding: "De Formule 1 miste Charlie Whiting"

Uitgegeven door Bart • 6 december 2021 07:12

De eerste Grand Prix van Saudi-Arabië mondde zondag uit in een chaotische race. Tijdens de race werden meerdere cruciale beslissingen genomen. De ene keer ten nadele van Max Verstappen, maar de andere keer met een groot voordeel. Teambaas Christian Horner ging tijdens de race met zijn gedachten van links naar rechts.

Max Verstappen


Na de crash van Mick Schumacher reden de coureurs drie ronden achter de safety car, waarna alsnog de rode vlag werd gezwaaid. Door dat moment won Verstappen twee posities ten koste van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Bij de herstart bleef Hamilton ver achter Verstappen rijden, waardoor de banden van Verstappen meer afkoelden voor de herstart. Daar wist Hamilton weer voor Verstappen te komen.

Horner vindt dat er in de Formule 1 te veel regels zijn. "Bij een formatieronde moet je binnen tien autolengtes blijven, maar bij een herstart is het weer geen officiële formatieronde. Dat geldt die regel weer niet. Er zijn te veel kleine regeltjes. Het voelt voor mij dat de sport vandaag Charlie Whiting heeft gemist. Sorry dat ik het zo moet zeggen, maar hij had zo veel ervaring. Voor Michael Masi en de stewards is het zo moeilijk. Een nieuw circuit en dan zo'n type circuit, veel carbon op de baan en dan zo'n type bochten."

Verstappen wilde later in de race zijn positie teruggeven aan Hamilton, vertraagde ook, maar de Brit bleef er achter rijden en botste tegen de achterkant van de Red Bull aan. Verstappen kreeg vervolgens een straf van 5 seconden omdat hij zijn positie niet had teruggegeven.

"Die 5 seconden was erg zwaar bestraft", aldus Horner. "Lewis had meer snelheid en ze zijn beiden wijd gegaan. Ze gingen er beiden hard in, maar voor mij valt dit onder de noemer 'let them race'. Max wilde daarna zijn positie teruggeven, maar Lewis remde ook af. Hij wilde blijkbaar niet inhalen vanwege het DRS-detectiepunt. Wij wilden de positie teruggeven en dan rijdt Lewis achter op Max. Daar liepen we best wel wat schade op, dus dat was een frustrerend en vervelend moment."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS