Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn vice-kampioen van Nederland na enerverend weekeinde in Genk: "Tweede best wel goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 november 2021 09:15

GENK – Als je naar zijn resultaten kijkt had karter Christiaan de Kleijn een prima weekeinde in Genk tijdens de laatste ronde van het NK Rotax Max: poleposition in de kwalificatie en tweede in de finale. Maar het verloop van de races in de Senioren-klasse was zo absurd dat hij ineens dicht bij de titel was, toch misgreep en vicekampioen werd. De zestienjarige karter uit Bosch en Duin hield dan ook gemengde gevoelens over aan het weekeinde op de Belgische baan.

Christiaan de Kleijn vicekampioen Rotax Max Senior

Christiaan begon als de nummer twee in de tussenstand aan de achtste ronde van het NK. Meteen vanaf de eerste training reed hij toptijden. Die snelheid zette de talentvolle rijder tijdens de kwalificatie op een opdrogende baan om in de poleposition voor de prefinale. In die race had zijn grootste concurrent, de kampioenschapsleider, nota bene een slechte uitslag door pech.

Maar Christiaan had helaas ook pech. “In de prefinale hield de motor ermee op. Hij was helemaal kapot. Dat was wel balen”, legde de snelle Utrechter uit. “Daardoor werd ik zesde.” Dat terwijl de race nog zo mooi was begonnen. Hij kwam als eerste door de bocht en kon wegrijden van de rest. Pakte een voorsprong van 1.9 seconden. En toen hield zijn motor ineens in. Acht ronden later moest hij capituleren en verloor hij de leiding om uiteindelijk als zesde te finishen.

Toen de kart eenmaal terug in de paddock was, werd de motor uit elkaar gehaald. Zo werd ontdekt dat de motor geen compressie meer had. Wat daar de oorzaak van was, werd echter niet meteen duidelijk. Daarom kreeg Christiaan voor de finale een andere motor op zijn kart. In die race moest hij als zesde starten en ditmaal bleef pech hem gelukkig bespaard.

Christiaan de Kleijn vicekampioen Rotax Max senior

Hij had opnieuw een goede start en vocht zich langzaam maar zeker naar de tweede plaats toe. De nummer één was op dat moment al te ver weg en zo moest Christiaan genoegen nemen met een nog altijd uitstekende tweede plaats. “Tweede was best wel goed, maar als ik de eerste race had kunnen winnen, was ik misschien wel kampioen geworden, want Luna was uitgevallen”, zei hij direct na afloop in het parc fermé.

In retrospectief kwamen de motorproblemen in de prefinale hem dus duur te staan. Want die race had hij kunnen winnen, en met de wetenschap dat de kampioenschapsleider in de finale zou uitvallen, was de winst in de prefinale goed geweest voor de titel. Nu moest hij zich tevredenstellen met de titel van vice-kampioen van Nederland.

“Voor een eerste jaar in de Rotax Max Senior-klasse is dat een heel mooi resultaat”, vond zijn trotse vader Martin. “Logisch dat hij erg teleurgesteld is, maar hij heeft het heel goed gedaan. Het is niet anders. Hij heeft dit weekend goede dingen laten zien.”

Voor Christiaan zit het reguliere seizoen er nu op. Hij gaat zich nu voorbereiden op de Grand Finals in Bahrein, die van 11 tot en met 18 december op het programma staan. Op dat officieuze WK voor Rotax Max-rijders hoopt hij op een heel mooi staartje van zijn seizoen. “Het zou mooi zijn als we het seizoen daar op een goede manier kunnen afsluiten.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS