Karting • Rotax Euro

Christiaan de Kleijn toont juiste karakter op EK Rotax Max: zeventien rijders geklopt tijdens fabuleuze inhaalrace

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juni 2021 16:15 • Print artikel

ADRIA – Karter Christiaan de Kleijn heeft afgelopen weekeinde bewezen uitstekend mee te kunnen op het hoogste niveau in Europa. In een groot deelnemersveld van maar liefst 64 rijders finishte hij als zestiende in de finale van de Euro Trophy. Dat deed de zestienjarige coureur uit Bosch en Duin in de Rotax Max Senioren-klasse. Ondanks de pech in de heats en prefinale, liet hij zijn hoofd niet hangen. In een knappe inhaalrace vanaf P33 verschalkte hij maar liefst zeventien rijders. Wat was er gebeurd als als hij niet zoveel tegenslag had opgelopen in de heats....?

Christiaan de Kleijn Adria

Op het zonovergoten circuit van Adria in Italië moest Christiaan eerst wel de nodige pech overwinnen. Wat was er gebeurd? Tijdens de eerste heat was hij buiten zijn schuld bij een crash betrokken geraakt, net zoals in de eerste finale, waardoor hij met een kromme kart uitviel. “Ik werd wijd geduwd. Toen spinden ze me voor me ook nog eens. Ik kon nergens heen. De hele kart was krom.”

Zijn uitvalbeurt betekende dat Christiaan in de tweede finale als 33ste moest starten omdat het resultaat van de eerste finale de startplek bepaalt. “Ik probeerde me tijdens de race goed te concentreren en niet te veel fouten te maken; geen domme acties doen en de klappers ontwijken. Ik kreeg er wel een kick van dat ik zoveel rijders inhaalde. Dan zie je dat de snelheid goed is en wil je zo snel mogelijk naar voren.”

Zijn uitvalbeurt in de eerste finale en de zestiende plaats in de tweede finale resulteerden in de negentiende plaats in het dagklassement. Christiaan was vooral tevreden met zijn inhaalslag in de finale. “Het was best een sterk veld hier en ik ben toch nog zo ver naar voren gereden. Dat was best wel goed.”

Christaan de kleijn

Vooral ook omdat Christiaan, die zich voor de heats als zestiende had gekwalificeerd, in de eerste en tweede heat ook buiten zijn schuld averij had opgelopen. “In de eerste heat lag ik tiende toen twee man voor me aan het vechten waren. Ze spinden met z’n tweeën. Ik moest ze ontwijken, kon nergens heen en ging door het gras. Ik kwam als laatste terug de baan op en ben nog naar 22 gereden.”

“In de tweede heat reed ik naar voren toe. Op een gegeven moment lag ik tiende toen iemand op me instuurde. Ik vloog over hem heen, ging door het gras en kwam weer de baan op. Ik was daardoor teruggevallen naar de 22ste plaats maar ik ben toch nog veertiende geworden.”

Dat Christiaan een uitstekende snelheid had, bewees hij wel in de derde en laatste heat voor de finales. Hij startte, zoals ook in de eerste twee heats, op de zestiende plaats en finishte uiteindelijk als tiende. “Ik reed ook de tweede snelste ronde. Dat was wel goed”, zei hij tevreden.

Door de pech in finale één lukte het hem helaas niet om nog punten te pakken. “Dat had ik van tevoren wel verwacht. Jammer dat dat net niet gelukt is.” In ieder geval deed hij het nodige zelfvertrouwen op. Normaal gesproken zou het hem bij de volgende ronde van het EK, van 16 tot en met 19 juli op het circuit van Mülsen, wél moeten lukken punten te pakken.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS