Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn presteert sterk in Kerpen, maar benut potentie niet helemaal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 augustus 2022 12:32 • Print artikel

KERPEN – Na zijn eclatante overwinning tijdens de vierde ronde van het DKM-kampioenschap van een week eerder had Christiaan een wat moeilijker weekeinde tijdens de vierde en vijfde ronde van het NK KZ2. De zeventienjarige topper uit Bosch en Duin worstelde enigszins en moest zich tevredenstellen met de vierde plaats als beste resultaat in een dubbel NK-weekeinde.

Christiaan de Kleijn

“Ik had er misschien wel wat meer van verwacht. Maar het kan niet altijd top zijn”, was Christiaan realistisch. Op het circuit van Kerpen in Duitsland kende hij op zaterdag tijdens de vierde ronde van het NK een wat moeizame kwalificatie. “Dat kwam doordat we de goede afstelling nog niet hadden gevonden. Dat resulteerde in de negende tijd. In de prefinale lag de kart al een stuk beter en ben ik achtste geworden.”

Voor de finale die dag had CRG Holland, het team van de snelle Utrechter, de kart nog verder verbeterd en dat kwam prompt tot uiting in de race. “Toen werd ik vierde. Maar helaas had ik een ingeklikte bumper (en dat betekent een tijdstraf van vijf seconden, red.) en werd ik als vijfde geklasseerd. Uiteindelijk hadden we in ieder geval toch de goede snelheid.”

Dat was op zijn minst hoopgevend voor de vijfde ronde van de titelstrijd die zondagmiddag ook in Kerpen werd gehouden. “Maar halverwege de kwalificatie brak mijn bougie af. Ik had wel al een tijd gereden, maar geen toptijd: achtste. In de prefinale moest ik dus van de achtste plek starten.”

In die race had Christiaan een raketstart. Hij lag na de eerste bocht al vierde en die plek hield hij in het vervolg betrekkelijk eenvoudig vast. Uiteindelijk kwam hij ook als vierde over de finish. “Dat was best goed.”

Zodoende mocht hij de finale als vierde starten en had hij een goed uitzicht op een podiumplaats. Helaas ging het bij de start mis, waardoor hij tijdens de race achter de feiten aanreed. “Ik viel bij de start terug naar de achtste plek. Uiteindelijk ben ik terug naar vijf gereden. Als ik een goede start had gehad, had er misschien wel een podiumplaats in gezeten. Ik moet de start beter doen. Gewoon iets eerder naar de lampen kijken.”

Christiaan de Kleijn

Dat hij dat verzaakt had, was jammer. Want dat hij een topresultaat in zich heeft, had hij een week eerder nog bewezen in Mülsen tijdens de vierde ronde van het DKM-kampioenschap. Daar won hij note bene drie van de vier races.

Met die prestatie in het achterhoofd kan hij met een opgeheven hoofd vertrekken naar Le Mans. Daar rijdt hij in de eerste week van september het WK KZ. Ruim een week geleden trainde Christiaan al eens op de Franse baan. “Die training ging goed. Ik vond het een leuke baan, een mooie baan ook. Ik rijd er graag.”

Het wordt voor hem zijn debuut op het WK in deze prestigieuze klasse. “Ik heb geen idee wat ik van het WK kan verwachten. Ik ga natuurlijk proberen zo ver mogelijk vooraan te rijden. Er doen 126 rijders aan mee. Er kunnen 36 rijders meedoen aan de finale. Ik hoop natuurlijk de finale te halen. Dat zou mooi zijn.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS