Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn maakt verdienstelijk debuut in ADAC Ampfing tussen Duitse karttoppers

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juni 2022 15:50 • Print artikel

AMPFING - KZ2-rijder Christiaan de Kleijn heeft een verdienstelijk debuut gemaakt op het kartcircuit van Ampfing. De zeventienjarige coureur uit Bosch en Duin werd op het Duitse circuit 16e en 14e in de finales in een veld van 33 rijders. De tweede ronde in het ADAC Kart Masters-kampioenschap diende voor Christiaan als belangrijke warm-up voor de derde ronde van het DKM-kampioenschap die daar in juli wordt verreden.

Christiaan de Kleijn

“Ik had er nog nooit gereden. We gingen er even rijden om de baan te leren kennen voor de DKM. Dat is goed gelukt”, zei Christiaan. “Het is een kort baan, nog korter dan Spa. Het is een bochtig circuit.”

Christiaan liet zien dat hij de snelheid weldra te pakken had in een veld van met name ervaren Duitsers en Oostenrijkers. Zijn naam verscheen tijdens de vrije trainingen snel in de top vijftien. Even later slaagde hij er ook in om tot de top tien door te dringen. “Dat was goed.”

Die snelheid bleek een goede representatie van de werkelijke verhoudingen, want in de kwalificatie snelde Christiaan naar een knappe elfde tijd, op drietienden van een seconde van de poletijd. Dat beloofde veel goeds voor de heats. Al was er één manco, bekende hij: zijn starts verliepen niet als gewenst. “Mijn start in de eerste heat op zaterdag was slecht, in de tweede heat ging het al beter en zondag in de finale ging het goed.”

Want bij de start van die race verloor hij geen plekken meer. Daardoor had hij een veel betere kans op een goede uitslag. In de twee heats was hij zaterdag respectievelijk als twaalfde en dertiende (na een tijdstraf) gefinisht. Door die resultaten mocht hij in de eerste finale als dertiende starten. Daarin liet Christiaan met twee nieuwe banden zien dat hij zijn mannetje stond tussen de vele Duitsers die de baan veel beter kenden dan hij.

Christiaan denderde als elfde voorbij de zwart-wit geblokte vlag. Helaas had hij de flapjes in de chicane van het circuit geraakt en daarop stond een tijdstraf van vijf seconden. Het betekende dat hij uiteindelijk als zestiende werd geclassificeerd. Daarom moest hij in de tweede finale als zestiende starten.

Christiaan de Kleijn KZ

De snelle Utrechter kwam goed van zijn plek, won zelfs een plaats, maar kwam uiteindelijk met totaal versleten banden als veertiende over de finish. Dat was een nog alleszins keurig resultaat. Bovendien had hij waardevolle baankennis opgedaan.

“Al met al viel het mee tussen allemaal Duitsers en Oostenrijkers. Daar zitten jongens tussen die WK’s en WSK hebben gereden”, blikte Christiaan terug. “Ik vind het een leuke baan. Hij is vergelijkbaar met Spa. Klein en bochtig en veel schakelen.”

Voor Christiaan is de tweede ronde van het DKM-kampioenschap zijn volgende race. Die wordt gehouden op het circuit van Genk. “Dat circuit ken ik heel goed. Daar moet ik goed uit de voeten kunnen.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS