Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn maakt halverwege seizoen de balans op: "Dit seizoen veel leuker dan vorig jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 oktober 2020 01:32 • Print artikel

GENK – Nu het ‘coronaseizoen’ voor Christiaan de Kleijn op de helft is, is dat een mooi moment om kort terug te blikken én om vooruit te blikken. De veertienjarige karter uit Bosch en Duin heeft een goed gevoel overgehouden aan de hervatting van het seizoen in juni en boekte sindsdien in diverse klassen diverse aansprekende resultaten in de Rotax Max Junioren-klasse.

Christiaan de Kleijn

“Ja, het seizoen verloopt positief”, zei Christiaan, die het jaar begon met de titel in het Winterkampioenschap. “Het gaat steeds beter. Waardoor dat precies komt, weet ik niet precies eigenlijk. Wel heb ik heel veel getraind. De trainingen gingen steeds en steeds beter. En zoals het nu gaat, is wel een beetje wat ik had verwacht.”

Dat betekent een rol voorin in de Junioren-klasse. De talentvolle Utrechter komt dit seizoen uit in het Nederlands kampioenschap, het BNL-kampioenschap, de Rotax Max Challenge Euro Trophy en de Rotax Max International Trophy.

Eén van zijn meest aansprekende resultaten waren de winst in de BNL Kick-Off in de regen, vlak voor corona doordrong tot Nederland, en later de tweede plek in de BNL Kick-Off 2.0. Daarna werd hij zowel tijdens de eerste als de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap tweede. Kortom: Christiaan is dit seizoen een vaste waarde voorin.

regenbanden

Afgelopen weekeinde reed hij de tweede ronde van het BNL-kampioenschap in Genk. Daar waren de resultaten iets minder dan verwacht, maar reed hij naar een nog altijd keurige vijfde en zesde plaats. Het zei iets over zijn kracht, want zelfs op mindere dagen doet de coureur van CRG Holland nog vooraan mee.

Overigens had het feit dat hij iets minder goed ging dan anders voor een belangrijk deel met de banden te maken. De races in Genk waren in de regen en daarvoor had hij de ongebruikte banden van de laatste Euro Tropy-race gemonteerd. Maar die bleken te hard geworden, waardoor racen in de regen met die banden een stuk moeilijker was dan gedacht. “Dat was jammer, maar ja.”

Komend weekeinde heeft hij opnieuw een race. Ditmaal komt Christiaan in actie tijdens de derde ronde van het NK. In Eindhoven hoopt hij zijn topvorm opnieuw te kunnen tonen. “Ik verwacht er voorin te kunnen meerijden. En eigenlijk hoop ik te winnen”, klonk hij strijdvaardig.

Het weerbericht zag er alvast veelbelovend uit: “Er wordt wat regen voorspeld. Normaal gesproken ben ik goed in de regen.” Mocht hij in Eindhoven goed scoren, dan weet Christiaan dat hij klaar is voor de derde ronde van de Euro Trophy, de race die na het NK volgt.

Christiaan de Kleijn

Sowieso zijn de Junioren-competities waar Christiaan dit jaar aan meedoet van een hoog niveau. “Het NK, de BNL en de Euro Trophy zijn qua niveau vrij goed vergelijkbaar. In elke race kan ik dus van concurrenten leren. En als ik ze niet kan bijhouden, kijk ik hoe zij rijden en dan probeer ik dat ook om te zien of ik dan sneller ga.”

Het staat al vast dat het huidige seizoen voor Christiaan zijn laatste jaar is bij de Junioren. Volgend jaar rijdt komt hij normaal gesproken uit in de Rotax Max Senioren-klasse. Daarom testte hij onlangs in Berghem al een Senioren-kart. “Dat ging heel goed. Hij heeft veel meer grip en trekt veel beter dan een Junior-kart. Het was even wennen, maar dat duurde niet zo lang.”

Maar eerst dus nog een behoorlijk aantal wedstrijden bij de Junioren. Reken maar dat hij daar naar uitkijkt. Hij rijdt tenslotte constant vooraan. “Dat maakt dit seizoen veel leuker dan vorig jaar!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS