Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn maakt de belofte in DKM opnieuw waar: tweede zege in KZ2!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 augustus 2022 08:32 • Print artikel

MÜLSEN – Christiaan de Kleijn heeft afgelopen weekeinde zijn belofte opnieuw waargemaakt: de zeventienjarige karter won ook de vierde ronde van het Duitse DKM-kampioenschap in de DSKC-klasse. Sinds zijn overstap dit seizoen naar de KZ2-karts toonde hij direct een grote potentie, op het circuit van Mülsen leidde dat tot opnieuw een absoluut topresultaat van dit toch al zo fraaie seizoen.

Christiaan de Kleijn sieger DSKC DKM


“Zo goed had ik het niet verwacht”, zei Christiaan die uiteraard blij was met zijn topprestatie die goed was voor de eerste kwalificatietijd in zijn groep, twee mancheoverwinning en de winst van de finale op zondag. Helemaal onverwacht was zijn sterke optreden in Mülsen overigens niet. “Wel gehoopt dat het goed zou gaan. In Ampfing was de snelheid ook al goed. Ik had de snelste raceronde in de finale. Maar ik had daar heel veel pech.”

Dat hij na Ampfing ook in Mülsen snel was, bewees hij tijdens de kwalificatie. Hij denderde naar de eerste tijd in zijn groep. Daardoor mocht hij de eerste heat van poleposition starten die hij prompt won. In de tweede heat ook van P1 gestart won hij die ook! Daardoor was zijn zelfvertrouwen inmiddels flink toegenomen en verscheen hij zondag zelfverzekerd aan de start van de eerste finale van de dag.

Van pole gestart werd hij na een hevige strijd tweede. Samen met de uiteindelijk winnaar was hij acht seconden weggereden. Hij lag lang op kop, maar drie rondes voor het einde werd Christiaan ingehaald. In de laatste bocht voor het rechte stuk lag de talentvolle Utrechter weer voor, maar zijn concurrent kruiste hem meteen achterlangs en zo moest hij op de finish genoegen nemen met de tweede plaats.

Zodoende moest hij de tweede race als tweede starten. Christiaan had een goede start en ging als tweede de bocht in. Meteen daarna werd er met dubbel geel gezwaaid vanwege een ongeluk bij de start en moest het deelnemersveld een tijdje rustig rijden.

Bij de herstart trok de nummer één een gaatje. De rijder op P3 haalde Christiaan in en een ronde later ook de nummer vier. Maar zijn snelheid was dusdanig goed dat hij de nummer drie en twee terugpakte. Alleen de nummer één, op vier nieuwe banden vertrokken, had een gaatje geslagen. Toen die nieuwe banden versleten raakten, bleek Christiaan twee tienden van een seconde sneller en liep hij langzaam maar zeker in op de man op kop. Uiteindelijk veroverde hij de leiding en snelde linea recta naar de winst.

Christiaan de Kleijn

Hoe hij het verklaarde, dat hij als debutant in de zeer prestigieuze KZ2-klasse in de zeer competitieve DKM-kampioenschap meteen zo competitief voor de dag komt? Eerder dit seizoen pakte hij tijdens de tweede ronde van het DKM in Genk al zijn eerste overwinning. “Ik heb eigenlijk geen idee waarom deze klasse me beter ligt dan Rotax. Wel was ik in de Rotax-karts al van het korte rijden, stuurde ik al vroeg in en dat moet bij de KZ ook. In de Rotax moet je de kart veel meer laten rollen en bij KZ moet je hoekiger rijden. Dat voelt voor mij natuurlijker.”

Door zijn uitstekende resultaat in Mülsen staat Christiaan nu tweede in het kampioenschap op slechts dertien punten van de kampioenschapsleider. Met nog één ronde te gaan, in Wackersdorf in oktober, is het nog alleszins mogelijk dat hij in zijn eerste jaar in de KZ2 Duits kampioen wordt. “Dat moet kunnen. Het wordt spannend. Ik heb een paar keer met een Rotax-kart in Wackersdorf gereden, dus ik ken de baan wel. In de Rotax ging het er altijd goed. Het moet dus kunnen lukken. Gelukkig kan ik mijn zenuwen altijd goed de baas blijven!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS