Karting • Rotax Euro

Christiaan de Kleijn laat tussen Rotax-wereldtop snelheid zien: "Het was een mooie week"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 december 2021 02:38 • Print artikel

MANAMA – Zijn twintigste plaats tijdens de Rotax Max Challenge Grand Finals was geen correcte weergaven van de werkelijke snelheid van Christiaan de Kleijn tijdens het officieuze WK voor Rotax Max-rijders in Bahrein. De zestienjarige rijder uit Bosch en Duin moest in de Senioren-finale van de 36ste plaats starten en slaagde er dus in nog zestien rijders in te halen tijdens zijn laatste race van het jaar. Het zei genoeg over zijn snelheid op het meest prestigieuze Rotax-evenement van het seizoen.

Christiaan de Kleijn Rotax Max Challenge Grand Finals

Tuurlijk, de twee tijdstraffen van tien seconden die hij tijdens één van de heats en de prefinale had gekregen, hadden hem niet geholpen. Daardoor was het tijdens de prefinale zelfs nog maar de vraag of hij de finale zou halen. Dat lukte dus, op het nippertje.

“Het ging op zich wel goed”, blikte Christiaan terug op de finale. “Jammer van de tijdstraffen. Eén keer was het mijn eigen fout, in heat drie. Ik raakte iemand die daardoor crashte. In de prefinale kreeg ik ook tien seconden. Daar kon ik weinig aan doen. Ik haalde iemand in en die rijder stuurde op me in terwijl ik al naast hem reed en ik kwam op de vuile lijn terecht. Ik remde wel, maar gleed rechtdoor en raakte daarna iemand. Die schoot eraf en ik kreeg opnieuw tien seconden.”

Christiaan moest als laatste aan de finale beginnen. “Dat we die nog haalden, hadden we na de prefinale niet meer verwacht. Gelukkig had ik in de eerste heat wel goed gereden. Daarin moest ik van vijftien komen en eindigde ik als zevende. Ik had ook de snelste ronde. In de tweede heat was ik tiende. In de derde heat ben ik achterin geëindigd en in de prefinale eindigde ik als 29ste.”

Die eerste heat (inclusief snelste ronde dus) was een duidelijke indicatie dat het met Christiaans snelheid wel snor zat. “Ik ging later ook wel met een goed gevoel de finale in.” Makkelijk was die zeker niet. “Het was lastig inhalen vanaf de laatste plaats; iedereen ging heel hard, het niveau was heel hoog. Maar ik heb toch nog zestien rijders ingehaald. Dat dat lukte, had met niet echt verrast. We hadden de snelheid ervoor.”

Christiaan de Kleijn

Zijn resultaat in de Rotax Max Senioren betekende toch belangrijke punten voor de landencompetitie. Zo had hij zijn debuut tijdens de Grand Finals, waarin Team The Netherlands als tweede eindigde in het landenklassement, uiteindelijk toch nog met een goed gevoel kunnen afsluiten. “Het was een heel leuk weekend. Oké, qua resultaat niet natuurlijk. Er had meer ingezeten. Top vijftien, top tien was mogelijk.”

Niettemin was de ervaring op zich al bijzonder. Zeker ook omdat hij de prefinale in de avond moest rijden. “Dat was leuk. Het is anders dan overdag in het licht. Het lijkt alsof je veel harder gaat. En het was lekker warm, 25 graden of zo.” Aan sightseeing heeft hij niet kunnen doen, ook al is hij een week in Bahrein geweest. “De Grand Finals waren van maandag tot en met zaterdag. Ik moest elke dag naar de baan. Ik heb wel weer het een en ander geleerd en veel ervaring opgedaan.”

2021 Rotax Max Challenge Grand Finals

En van het rijden zelf had hij genoten. “Het is een heel leuke baan, niet echt heel technisch als ik eerlijk ben. Vooral de eerste sector was leuk. Omhoog naar beneden, je had er een soort kombochten. Dat vond ik wel mooi. Een slipstream was heel belangrijk hier. Iedereen wilde slipstream hebben van elkaar, dus dat was wel moeilijk. Maar ook leerzaam. Het was een mooie week.”

Christiaan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS