Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn kent tegenslag in Genk, maar staat op scherp voor NK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2021 01:55 • Print artikel

GENK – Het niveau van de laatste ronde van het BNL-kampioenschap was traditioneel hoog en dat betekende voor karter Christiaan de Kleijn een uitstekende voorbereiding voor aanstaand weekeinde. Dan staan de zesde én de zevende ronde van het NK Rotax Max op zijn programma. Hoewel de 16-jarige karter uit Bosch en Duin zaterdag en zondag in Genk niet de resultaten pakte waarop hij had gehoopt, staat hij in ieder geval op scherp.

Christiaan de Kleijn

Het begin van zijn weekeinde was overigens vanouds sterk. “Dag één begon heel goed met de tweede tijd in mijn groep tijdens de kwalificatie”, legde Christiaan uit. “Het zag er heel goed uit. In de prefinale werd ik vierde. We hadden de pace niet helemaal, maar dat resultaat was niet verkeerd.”

“In de finale had ik een wat mindere start viel ik terug naar P7 of P8 en bleef ik een tijdje op die plek rijden." Later viel hij nog verder terug. Een teleurstellende zestiende plaats was in eerste instantie het resultaat. “Maar na alle straffen werd ik als tiende geklasseerd. Dat had ik niet verwacht, maar dat vond ik natuurlijk niet heel erg.”

Natuurlijk baalde Christiaan dat hij voor de tweede keer op rij pech had. Tijdens zijn vorige raceweekeinde – de vijfde ronde van het NK Rotax Max in Eindhoven – kreeg hij te maken met een geknapte ketting. “Maar dit weekend was ook de race pace iets minder. Ik heb echt geen idee hoe dat komt. Meestal gaat de kwalificatie iets minder en gaat de race wat beter. Misschien heeft het iets met de bandenspanning te maken”, vroeg hij zich af. “We hebben ook gewoon pech.”

Dat viel niet te ontkennen, maar ook stak Christiaan de hand in eigen boezem. “De starts gaan niet helemaal goed. Ik verlies de laatste tijd vaak één of twee plaatsen bij de start. Ik denk dat we daar dus meer op moeten gaan trainen.” Begrijpen deed hij die matige starts niet. “We rijden op precies dezelfde banden als altijd, dus dat vind ik wel apart. Maar we moeten gewoon rustig blijven, anders gaat het fout. En rustig blijven kan ik steeds beter.”

Een belangrijke eigenschap voor een coureur. Eén die hem uiteraard ook van pas kan komen tijdens de NK-wedstrijden van komend weekeinde op het circuit van Berghem. Die races zijn een kolfje naar zijn hand. “Ik vind het een leuke baan en ik ga er altijd goed. Vorig jaar is er nieuw asfalt gelegd. We zijn nu ruim een jaar verder en dus ligt er meer grip. Dat is alleen maar goed.”

Christiaan de Kleijn

Voor Christiaan staat er het nodige op het spel. Hij doet in het NK mee om de podiumplaatsen in de eindstand. Bovendien moet hij proberen minimaal tweede te worden. Dan wint hij een ticket voor deelname aan de Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Hij is er extra op gebrand die te winnen. Vorig jaar won hij weliswaar al een ticket, maar werden de Grand Finals uiteindelijk afgelast vanwege corona. “Ik sta elf punten achter op de nummer twee. We hebben nog drie NK-ronden te gaan. Dat moet lukken!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS