Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn houdt zich knap staande in groot deelnemersveld in BMC: opnieuw top tien

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 mei 2021 06:39

MARIEMBOURG – Voor Christiaan de Kleijn waren zijn prestaties tijdens de eerste ronde van het Rotax Max BMC-kampioenschap opnieuw een bewijs dat hij de overstap van de Junioren naar de Rotax Max Senioren uitstekend verteerd heeft. De vijftienjarige karter uit Bosch en Duin pakte zondag op het circuit van Mariembourg de negende plaats in het dagklassement.

Christiaan de Kleijn CRG

Na afloop was het vooral het verstand dat hij tevreden was met de negende plaats, maar zijn gevoel zei iets anders. Want met een beetje meer geluk had een plaats in de top vijf erin gezeten, wist Christiaan.

“In de training reden we de vierde, vijfde tijd, dus dat ging best wel lekker.” Daarna maakte de eerstejaars Senior-rijder de kwalificatie jammer genoeg een foutje. Het leverde hem desondanks een nog alleszins respectabele tiende plaats op. “Ik maakte in een bochtje een foutje en dat scheelde net anderhalve tiende om in de top drie te eindigen.”

Het zei iets over het hoge niveau van het deelnemersveld van maar liefst vijftig rijders. Dat Christiaan zich daarin relatief eenvoudig staande hield, was een mooie opsteker die paste in zijn recente prestaties. Want de jonge Utrechter rijdt in zijn eerste jaar in deze uiterst competitieve klasse steevast in de top tien. Zelfs op EK-niveau.

In die zin hoefde het dan ook niet te verbazen dat hij in de heats sterk voor de dag kwam. Begonnen op de zevende plaats in beide races eindigde hij respectievelijk op de vierde en zesde plaats.

De gecombineerde resultaten van die twee heats betekende dat hij de finale van de zesde plaats mocht starten. Zijn snelheid was goed genoeg om zich voorin te handhaven en normaal gesproken had hij ook wat plaatsen naar voren moeten kunnen opschuiven, ware het niet dat hij met een flik gehavende linkervoorband moest rijden.

Christiaan: “Die was dusdanig beschadigd dat-ie veel geleden had van de kwalificatie en de heats. Daardoor hadden we niet de maximale grip en kon ik niet goed aanvallend rijden. Ik kwam een tiende tekort om aansluiting te krijgen met de top vijf, top zes.”

Uiteindelijk kwam Christiaan als negende over de finish. “Jammer dat ik negende ben geworden, ik had er meer van verwacht. De snelheid zat er goed in. Ik had sowieso op een topvijfplaats gehoopt.”

Dat hij niet vaak op de baan reed, speelde geen rol, zei hij. “We hebben er een week van tevoren getraind. “Ik vind de baan van Mariembourg een leuke baan, maar ook een lastige. Vooral de laatste sector is moeilijk.”

Het belangrijkste was dat hij met een prima conclusie en waardevolle punten voor de BMC en het NK huiswaarts keerde: “Ik heb geleerd dat de snelheid er goed in zit. Dat is goed voor het zelfvertrouwen. Alleen het kwalificeren kan nog beter, vind ik.”

Christiaan de Kleijn

Zijn volgende race is de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Die wordt in Adria in Italië verreden. “Ik heb er een paar keer gereden. Het is een mooie baan, ik ga altijd heel goed daar. Tijdens het EK van vorig jaar ben ik er bij de Junioren tweede geworden. Ik heb er dus vertrouwen in. Een plaats in de top tien moet erin zitten.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS