Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn doet mentale hardheid op tijdens pechweekeinde in Eindhoven

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2021 16:19 • Print artikel

EINDHOVEN – Het weekeinde van de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in Eindhoven begon nog uitstekend voor karter Christiaan de Kleijn. Uiteindelijk werden de wedstrijden in de Rotax Max Senioren-klasse een les in nooit opgeven en mentale hardheid opdoen. De zestienjarige racer uit Bosch en Duin kreeg te maken met een tijdstraf en mechanische pech.

Christiaan de Kleijn

“De vrije trainingen gingen heel goed. Soms was hij de snelste op de baan”, vertelde Christiaans vader Martin. “Het zag er allemaal heel goed uit. Christiaan en twee andere rijders zaten heel dicht bij elkaar in de vrije trainingen.”

De hoop op een goed weekeinde was dan ook groot. De warm-up op zondagochtend ging ook gewoon goed en dat bood perspectief voor de daaropvolgende kwalificatie. “Die duurt tien minuten, maar met deze banden zijn vijf minuten goed genoeg; ze pieken bij rondje twee of drie. Christiaan ging op het goede moment de baan op. Hij had een mooi gat met jongen voor hem.”

Verrassend genoeg reed de snelle Utrechter dat gat zo snel dicht, dat hij de jongen voor hem tijdens zijn snelle ronde moest inhalen. “Die jongen reed niet op race pace”, verklaarde Martin. “Daarna kwam hij de volgende tegen, die moest hij ook inhalen. En inhalen kost iets tijd. Dan maak je theoretisch gezien geen snellere ronde.”

“Ook in de derde ronde kwam hij iemand tegen. Die rijder was gespind. Daardoor was uiteindelijk zijn eerste ronde de snelste. Want na ronde vier zakten de banden in en kwalificeerde hij zich uiteindelijk als twaalfde. Dat was jammer. Hij kwam nu drie tienden tekort.”

In de prefinale begon Christiaan dus als twaalfde. Met trekken en wurgen kwam hij door de eerste en tweede bocht. Daarna viel hij een paar plekken terug. “Daarna kon hij zich mooi positioneren en zich door het veld heen vechten. Hij reed de derde snelste tijd en werd toch nog zesde.”

Later kreeg hij een tijdstraf van drie seconden opgelegd voor onsportief rijgedrag. “Hij had Lester ook geraakt. Daardoor was zijn bumper ook een derde ingeklikt. En dat betekende nog eens vijf strafseconden erbij. Daardoor werd hij als elfde geklasseerd.”

In de finale beleefde hij vanaf de elfde plaats een chaotische start. “Het gebeurde precies bij hem. Rechtsvoor kreeg hij een ram, links ook, maar hij kon zijn weg vervolgen en kwam eerste rondje gewoon door. Maar halverwege het tweede rondje was de ketting eraf. Dat was jammer. Misschien kwam het door de tikken die hij heeft gehad links en rechts. Misschien is hij daarbij iets te veel over de kerb gereden en dat zo het tandwiel over de kerb is gegaan. Of de ketting is net uit het lood geslagen. We weten we niet zeker, maar het moet haast wel zoiets geweest zijn.”

Christiaan de Kleijn

Uiteindelijk dus een zeer teleurstellend weekeinde voor Christiaan. Vooral ook omdat de potentie er was om een topweekend te rijden. Martin: “Het zag er allemaal goed uit. De juiste race pace is er.”

Christiaans eerstvolgende race is de laatste ronde van het BNL-kampioenschap in Genk. Met de mentale hardheid die hij afgelopen weekeinde in Eindhoven heeft opgedaan, verschijnt hij er in ieder geval gehard aan de start. En reken maar dat hij dan wat goed wil maken...

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS