Karting • Rotax Euro

Christiaan de Kleijn debuteert in Rotax Max Senioren-klasse en zit meteen dicht bij de top tien

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 maart 2021 03:05 • Print artikel

GENK - Maandenlang had hij geen wedstrijden gereden, dat Christiaan de Kleijn dan met een keurige twaalfde plaats debuteerde in de Rotax Max Senioren-klasse zei veel over zijn potentie. De vijftienjarige karter uit Bosch en Duin liet tijdens de BNL Kick-Off zien dat hij dit seizoen een rijder is om rekening mee te houden.

Christiaan de Kleijn debuteert in Rotax Max Senioren

“Het ging wel goed. Ik was niet per se blij, maar ik vond het resultaat wel prima. Voor de eerste keer bij de Senioren… Dan is twaalfde niet zo slecht. Ik had gewoon een goed gevoel na maanden geen wedstrijden te hebben gereden”, sprak Christiaan tevreden na afloop van de finale op het circuit van Genk. “Gelukkig heb ik veel kunnen trainen.”

Die trainingen hadden hun uitwerking niet gemist, zo toonde hij op de Belgische piste. Van tevoren was het voor Christiaan, die vorig jaar in de Junioren-klasse bij de vaste podiumklanten hoorde, niet precies wat hij kon verwachten. De Seniorenkart is sneller dan een Junioren-exemplaar, bovendien kende de snelle Utrechter nog niet al zijn concurrenten.

“Nee, ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Ik heb ook nog veel te leren. Het verschil tussen de karts is niet zo heel groot. Ik hoefde daarom niet heel erg te wennen. Ik heb ook nog wel een beetje kunnen trainen in een Senior-kart.” Begin februari maakt hij daarin zijn eerste meters. “Ik ben daarin gaan trainen zodra we hadden gehoord dat de Grand Finals waren afgelast.”

De rijder van topteam CRG Holland ziet zijn eerste jaar in deze klasse vooral als een leerjaar. Om daadwerkelijk zo veel mogelijk te kunnen leren, zoekt hij uitsluitend wedstrijden op topniveau uit. Zo rijdt Christiaan behalve het BNL-kampioenschap dit jaar ook de Rotax Max Euro Trophy en het NK van Chrono Karting.

Hoewel de eerste race van het NK door corona voorlopig nog even op zich laat wachten, hoeft Christiaan zich de komende weken niet te vervelen. “Over twee weken is hier de eerste ronde van het BNL-kampioenschap en de week erna rijd ik de eerste ronde van de Euro Trophy. En komende week gaan we hier trainen.”

De BNL Kick-Off was een indicatie dat hij komend seizoen al direct snel zal zijn. In zijn eerste kwalificatie in de Senioren-klasse werd hij veertiende in een sterk internationaal veld. In de prefinale reed hij vervolgens meteen de top tien in met de achtste plaats. “Ik kwam als twaalfde of dertiende over de streep maar een paar jongens kregen een tijdstraf vanwege een ingeklikte bumper. Na de race zag ik dat ook. Toen wist ik het wel.”

Christiaan de Kleijn debuteert in Rotax Max Senioren

Makkelijk was de race zeker niet geweest, zei hij. “Bij de Senioren gaat het wel iets harder erop dan bij de Junioren. Hier racen de rijders wel iets agressiever. Ik denk dat ik er even aan moet wennen, maar dan moet het goed gaan.”

In de finale mocht Christiaan van de achtste plek starten. In de eerste meters verloor hij in het gedrang helaas een paar plaatsen. “Nee, de start was niet super. Maar daarna haalde ik een paar mensen in om later toch weer iets terug te vallen. Dat kwam waarschijnlijk door de bandenspanning.”

Niettemin had Christiaan genoeg perspectief gezien voor de rest van het seizoen. “Ik hoop tijdens de wedstrijden in de top vijf te kunnen eindigen!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS