Formule 1

Charles Leclerc: opmerkingen aan het adres van Lewis moeten nooit worden getolereerd

Uitgegeven door Peter Vader • 29 juni 2022 10:47 • Print artikel

In het kielzog van Nelson Piquet’s onverstandige opmerking en zijn pure gebrek aan respect voor Lewis Hamilton, is Charles Leclerc nu naar buiten gekomen om de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 te steunen. De woorden van Piquet, die vorig jaar werden uitgesproken in de context van een terugblik op het zeer omstreden F1-seizoen 2021 waarin Hamilton en Verstappen hardnekkig om de titel streden, hebben geresulteerd in een impact die de F1-sport op zijn kop heeft gezet tijdens een van de grote showraces van het seizoen. De Britse Grand Prix van komend weekend op Hamiltons thuiscircuit Silverstone, waar hij en Max Verstappen vorig jaar in botsing kwamen en de Nr33 Red Bull met hoge snelheid in de muur eindigde, terwijl de Nr44 Mercedes de race won. Tijdens alle 98 F1-starts van Charles Leclerc stond hij op de grid samen met Hamilton, en het was de Ferrari-coureur die de Brit volmondig steunde: "Lewis ken ik sinds ik in de Formule 1 kwam en hij altijd extreem respectvol geweest tegen mij en iedereen die hij ontmoet. Die waarden zouden de norm moeten zijn voor iedereen over de hele wereld. De opmerkingen over Lewis mogen niet worden getolereerd en we moeten blijven aandringen op een meer diverse en inclusieve sport. We moeten discriminerend gedrag en racistische taal in welke vorm dan ook uit onze sport verwijderen, maar ook uit onze samenleving", aldus Leclerc in een bericht van GrandPrix247.Hamilton's Mercedes-teamgenoot, George Russell, twitterde: "Enorm respect voor LH. Hij heeft meer voor de sport gedaan dan welke coureur dan ook in de geschiedenis, niet alleen op de baan maar ook daarbuiten. Het feit dat hij en zovele anderen NOG STEEDS met dit gedrag te maken hebben, is onaanvaardbaar. We moeten allemaal samen opstaan tegen elke vorm van discriminatie.” Guanyu Zhou, de eerste Chinese coureur van de F1, was een van de eersten die gisteren een tweet afvuurde waarin hij Hamilton steunde: "Lewis en de autosportgemeenschap in hun strijd tegen elke vorm van racisme, discriminatie en vooroordelen."

Gisteren werd F1 officieel met de volgende berisping van Piquet's opmerkingen: "Discriminerende of racistische taal is in welke vorm dan ook onaanvaardbaar en hoort niet bij de samenleving. Lewis is een ongelooflijke ambassadeur voor onze sport en verdient respect. Zijn onvermoeibare inspanningen om diversiteit en inclusie te vergroten, zijn een les voor velen en iets waar we ons bij de F1 voor inzetten", concludeerde de verklaring.Reuters meldt dat de voormalige milieuminister van Brazilië, Carlos Minc, Hamilton een held noemde en zei dat de coureur had geholpen in de strijd tegen het kappen van een bos om een circuit in Rio de Janeiro te bouwen. Nelson Piquet, die zijn titels won in 1981, 1983 en 1987, was een uitgesproken voorstander van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro en reed vorig jaar diens presidentiële Rolls-Royce tijdens een ceremonie.

Lewis Hamilton werd ereburger van Brazilië nadat het Lagerhuis deze maand een wetsvoorstel had aangenomen dat was voorgesteld door congreslid Andre Figueiredo. De Brit, wiens jeugdheld de overleden Braziliaanse drievoudig kampioen Ayrton Senna was, ontvouwde een Braziliaanse vlag nadat hij vorig jaar de race op het circuit van Interlagos in Sao Paulo won.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS