Formule 1

Charles Leclerc: "Nu geen verhalen meer, voor Ferrari is het hoog tijd om terug te slaan"

Uitgegeven door Peter Vader • 30 juni 2022 05:03 • Print artikel

"Negenenveertig punten?" vroeg Charles Leclerc nadat iemand zijn Formule 1 WK-verschil in de aanloop naar de Britse Grand Prix van dit weekend in twijfel trok. “Twee overwinningen en het is gedaan!” rekende hij met een grijns voor. Dat kan heel goed zo zijn, maar met Max Verstappen aan de andere kant van die lijst is het wishful thinking. Of niet soms? Statistieken zijn een wonderlijk iets. Je kunt ze in elke gewenste richting draaien. En als het logisch genoeg is, zal het altijd kloppen. Vooral als je kijkt naar het kwalificatietempo van Charles Leclerc dit jaar tot nu toe. Leclerc heeft zijn SF75 in de negen races tot nu toe zes keer op pole position gezet.

Charles_Leclerc_Miami_duimpje

Drie beste Ferrari-coureurs ooit
Dat stuwt hem niet alleen naar de heilige grond van de drie beste Ferrari-coureurs ooit in de kwalificatie, maar het zorgt ook voor een aantal andere zeer indrukwekkende statistische gegevens. Kijkend naar mislukte polepositions, bijvoorbeeld, de laatste Ferrari-coureur die twee keer vertrekkend vanaf de pole uitviel, was Michael Schumacher in 2000. Hij was dat jaar wèl kampioen, weet je nog. Zijn eerste in het rood ook.

Polepositions omzetten in uitvalbeurten
Charles Leclerc is echter een beginneling als het gaat om het omzetten van polepositions in uitvalbeurten. Jim Clark deed dat 14 keer, Ayrton Senna 11. Leclerc? Slechts drie keer. Voor mij is dat een behoorlijk veelbelovend gegeven, nietwaar? Mika Häkkinen was de laatste coureur die wereldkampioen werd na twee keer uitvallen in de eerste drie races van 1999. En de laatste keer dat Ferrari meer dan drie mechanische storingen opliep in de eerste acht races van een seizoen, was vier keer in 2009. Maar laten we ons liever zorgen maken over de toekomst.

“Betrouwbaarheid is een punt van zorg”
Op dit moment ligt Leclerc derde in de achtervolging van het F1-wereldkampioenschap, 'slechts' 49 punten achter Verstappen. Met nog dertien Grands Prix te gaan. De Monegask blijft realistisch over zijn kansen. "Betrouwbaarheid is een punt van zorg dit seizoen", geeft hij eerlijk toe in een bericht van GrandPrix247. "Als we dat kunnen oplossen, hebben we het vermogen om terug te komen. Dus, vanaf Silverstone zullen we proberen punten terug te krijgen." De F1-sport is natuurlijk bezaaid met verhalen over ongelooflijke successen in het wereldkampioenschap. Het is op het eerste gezicht allemaal maar moeilijk om te vergelijken, gezien de vele verschillende F1-puntensystemen door de jaren heen.

Charles_Leclerc_actie_MiamiBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS