Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Cem Bolukbasi in 2022 in actie voor het F2-team van Charouz: "De eerste gamer die dit doet"

Uitgegeven door Frank Korsel • 12 januari 2022 10:31 • Print artikel

Cem Bolukbasi, de Turk die bekend werd door zijn deelname aan de F1 Esports Series zal gaan racen in het Formule 2- kampioenschap voor Charouz. Vorig seizoen kwam hij al uit in de Aziatische F3 en maakt nu de overstap naar de Formule 2.

null

Na zijn deelname aan de virtuele racing series maakte hij de overstap naar sportwagen- en eenzitterkampioenschappen en mag hij nu gaan strijden voor de titel in de F2. Hij is de eerste Turk die uitkomt in de serie en ook meteen de eerste persoon die de overstap maakt van het virtuele racen naar de Formule 2.

De 23-jarige Bolukbasi heeft laten weten dat hij nog niet de tijd gehad heeft om het nieuws te laten bezinken. “Ik denk dat het besef elk uur meer en meer opkomt. Het was een grote droom die echt is uitgekomen, dus het is best moeilijk om onder woorden te brengen, maar het is heel spannend en ik ben erg blij.”

Nadat hij twee seizoenen meedraaide in de F1 Esports Series maakte hij in 2019 de overstap naar het echte racen. Hij reed in het GT4 European Chamionship en behaalde in de twee daarop vervolgende seizoenen twee overwinningen in de Pro-AM-klasse.

In 2021 maakte Bolukbasi de overstap naar de Asian F3 championship. Later dat jaar won hij zijn debuutrace in EuroFormula Open en kreeg een stoeltje bij Van Amersfoort Racing vanaf de vierde ronde van het seizoen. Na zijn eerste overwinning op de Hungaroring behaalde hij later in Spanje een tweede overwinning en eindigde hij als vijfde in de eindstand.

Eind 2021 stapte de Turkse coureur voor het eerst in een Formule 2-machine. Hij reed toen in de Van Amersfoort bolide, maar zal komend seizoen uitkomen voor het team van Charouz.

Het Formule 2-seizoen van 2022 telt 14 ronden die allemaal verreden worden naast de Formule 1. Bolukbasi dankt F1 Esports. "Als ik nooit in F1 Esports was geweest, zou ik nooit de kans hebben gehad om in een echte auto te stappen. Ik zou niet zijn waar ik nu ben", zei hij. “Ik denk dat het ook heel belangrijk is om de eerste gamer te zijn die dit doet, omdat het mensen hoop kan geven. Als mensen zien dat één persoon het kan, zullen ze geloven dat ze het ook kunnen... Als ik van F1 Esports naar de Formule 2 kan gaan, denk ik dat iedereen het kan."

De eerste keer dat we Bolukbasi in actie zullen zien is op 2 maart, dan test de Formule 2 namelijk in Bahrein. Twee weken later gaat het seizoen van start, ook dit evenement is in Bahrein.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS