Formule 1

Carlos Sainz krijgt gridstraf voor GP van Las Vegas en stewards geven 'hoogst ongebruikelijke omstandigheden' de schuld

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2023 20:15

LAS VEGAS - Carlos Sainz
heeft een gridstraf gekregen voor het verwisselen van onderdelen omdat de FIA toegaf dat de reglementen het niet toelieten om dit door de vingers te zien. Sainz reed tijdens FP1 over een loszittend putdeksel dat zijn auto vernielde en aanzienlijke schade veroorzaakte aan de overlevingscel, verbrandingsmotor, energieopslag en besturingselektronica.

Carlos Sainz en Charles Leclerc


Maar ondanks dat de fout volledig bij de FIA lag, kreeg Sainz toch een straf van minimaal tien plaatsen opgelegd omdat hij zijn derde energieopslag-unit van het seizoen had geïnstalleerd, buiten de toegestane pool.

Het incident van Sainz leidde al na negen minuten in FP1 tot de rode vlag en omdat er veel werk nodig was om de schade aan het circuit te herstellen, verklaarde de FIA dat er niet meer gereden zou worden.

Maar zelfs als de sessie was hervat, zou Sainz niet meer meedoen, want zijn Ferrari sloeg vrijwel direct na het incident af en moest achterop een vrachtwagen worden afgevoerd.

Als gevolg van zijn reparaties werd Ferrari bij de stewards geroepen, maar de scheidsrechters van de sport gaven uiteindelijk toe dat ze niet de autoriteit hadden om de indiscretie door de vingers te zien.

Hun oordeel luidde: "Na een verzoek te hebben ontvangen van de deelnemer met het verzoek om een afwijking van de Sporting Regulations om een vervanging van het energiereservoir van buiten het zwembad toe te staan, zonder straf; en gehoord te hebben van de vertegenwoordiger van het team, de Director FIA Single Seater Department [Nikolas Tombazis], na videobewijs te hebben bekeken en het aangifteformulier van het team te hebben onderzocht, stellen de stewards vast dat, ondanks het feit dat de schade werd veroorzaakt door hoogst ongebruikelijke externe omstandigheden, artikel 2.1 van de Formula 1 Sporting Regulations alle officials, inclusief de stewards, verplicht omew de regels toe te passen zoals ze zijn geschreven. Dienovereenkomstig moet de verplichte straf zoals gespecificeerd in artikel 28.3 van de Sporting Regulations worden toegepast."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS