Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

COPPA FLORIO 12H Sicily - GPX Racing Porsche doet goede zaken, Nederlandse MP Motorsport in kansrijke positie

Uitgegeven door Peter Vader • 11 oktober 2020 07:47 • Print artikel

PERGUSA - De MP Motorsport Mercedes-AMG GT3 Evo (#19, Henk de Jong/ Jaap van Lagen/ Rik Breukers) startte vanaf pole position en reed op P2 tijdens de openingsstint, maar viel al snel terug in het veld nadat het Nederlandse team ervoor koos om een pitstop te maken tijdens de eerste Code 60-periode, slechts 18 minuten nadat de groene vlag werd gezwaaid. Ondanks het feit dat er een straftijd van 60-seconden na de race zal worden toegekend voor het niet respecteren van de voor iedere rijder verplichte rusttijd, zal de Mercedes op zondag vertrekken vanaf P2, nadat hij op zaterdag een hele sterke inhaalrace had gereden. De CP Racing Mercedes-AMG GT3 Evo (#85, Charles Putman/ Charles Espenlaub/ Joe Foster/ Shane Lewis) rijdt vooraan in de GT3-AM klasse en start als derde overall.

24H_Series_Pergusa_1_Race_1

Verder naar achteren heeft de Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R (#92, Tim Müller/ Jürgen Häring/ Taki Konstantinou/ Alfred Renauer) na een onrustige opening zijn zesde plaats weer terug kunnen pakken. De #92 Porsche, die momenteel het 'Overall GT Team-klassement in de 24H SERIES Europa' leidt, had een aanrijding in de tweede ronde met de Dinamic Motorsport-Porsche 991-II Cup (#907, Simone Laquinta/ Matteo Malucelli/ Stefano Monaco/ Roberto Pampanini). Ironisch genoeg leidt het laatstgenoemde team nu de '991' klasse en rijdt achter Herberth Motorsport op een zevende plaats. De Italiaanse Lamborghini Huracán Super Trofeo (#793, Amedeo Pampanini/ Nicolas Sturzinger/ Stefano Monaco) rijdt op P9, na een voor hem zwaar bevochten openingsfase van zijn race in de eerste zes uur.

24H_Series_Pergusa_2_Porsche

De Dinamic Motorsport-Porsche 911 GT3 R (#7, Roberto Pampanini/ Mauro Calamia/ Matteo Malucelli) zal bij de start op zondagochtend vertrekken vanaf P4, net voor de Car Collection Motorsport Audi R8 LMS (#88, Michael Doppelmayr/ Pierre Kaffer/ Elia Erhart/ Hendrik Still). De Porsche had een eng moment kort na het vierde uur toen Nicolas Sturzinger spinde bij het uitkomen van de laatste bocht en hij bijna de CP Racing Mercedes raakte. Gelukkig kon de aanrijding worden voorkomen.

24H_Series_Pergusa_3_Mercedes_startgrid

Achter Dinamic Motorsport volgt de TEMPO S.R.L. Porsche 911-II Cup (#916, Giuseppe Nicolosi / Michele Merendino / Davide di Benedetto / Simone Patrinicola), momenteel tweede in de '991' klasse. Na een lekke band vroeg in de race, is de Fulgenzi Racing-Porsche 911-II Cup (#923, Jeroen Bleekemolen / Giosué Rizzuto / Walter Palazzo / Pablo Otero) ook nog gespind, maar rijdt hij toch nog op P3 in de 991-klasse. De gelukloze collega-teamauto van Fulgenzi Racing, de #917-Porsche 911-II Cup (Sandra van der Sloot/ Enrico Fulgenzi / Shintaro Akatsu / Gianluca Spata / Gianfranco Bronzini) heeft een dag gehad om snel te vergeten: Sandra van der Sloot eindigde haar eerste stint in het gravel en kreeg tijdens haar tweede stint problemen met de aandrijfas.

24H_Series_Pergusa_4_Porsche

De PROsport Racing Aston Martin Vantage AMR GT4 (#401, Nico Verdonck/ Rodrigue Gillion/ Tom Heeren) leidt momenteel de GT4-klasse, ondanks een vroege spin en een ‘near-miss’ met de #907 Dinamic Motorsport-Porsche 911-II Cup in de slotfase, bij het terugkeren op de baan bij bocht 18 recht voor de GT4 klasse leider.

24H_Series_Pergusa_5_rijtje

Het Team Avia Sorg Rennsport BMW M4 GT4 (#451, Alvaro Fontes/ José Manuel de los Milagros/ Sergio Paulet/ Yannick Guerra Dorribo), die tijd verloren door in het grind te belanden, ligt nu op de tweede plaats achter zijn kampioenschapsrivaal. De Las Moras van Equipe Verschuur McLaren 570S GT4 (#409, Luc Braams/ Liesette Braams/ Maximiliaan Braams) ligt ondertussen knap derde in deze klasse, zij het met 41 ronden achterstand nadat ze een uur in de pits verloren.

Na een stevige strijd te hebben gevoerd in de topdrie van de GT3-AM-klasse gedurende de zaterdagmiddag, moest de MP Racing Mercedes-AMG GT3 Evo (#58, Thomas Gostner/ Corinna Gostner/ David Gostner) voortijdig de strijd staken in de COPPA FLORIO 12H Sicilië, na heftige problemen met de linker voor remklauw. De baan werd nogal wild verlaten, het zag er heftig uit, maar gelukkig allemaal zonder letsel.

24H_Series_Pergusa_6_VW_Golf

Ondertussen rijdt de Avelon Formula Wolf GB08 Tornado (#45, Ivan Bellarosa/ Guglielmo Belotti) nog steeds op P20. Het PX-klasse prototype maakte een bliksemstart vanaf de eerste rij en leidde de race in de openingsfase gedurende 90 minuten, maar verloor meer dan twee uur in de pits aan vermoedelijke versnellingsbak problemen.

De Autorama Motorsport van Wolf-Power Racing Volkswagen Golf GTi TCR (#112, Miklas Born/ Fabian Danz/ Constantin Kletzer) is een verrassende leider in de TCE-divisie halverwege de inaugurele COPPA FLORIO 12H Sicilië na een off-track incident van de lange tijd leidende Red Camel-Jordans.nl.

24H_Series_Pergusa_7_Audi

De Red Camel-Jordans.nl CUPRA TCR (#101, Ivo Breukers/ Luc Breukers) leidden de TCE-divisie comfortabel vanaf het tweede uur, maar verloren tijd toen de CUPRA TCR van de baan raakte in bocht 18, waardoor de rechter achterkant beschadigd raakte. Een paar ronden later schoot de Cupra weer van de baan op hetzelfde punt, dit keer werd de voorkant zwaar beschadigd door het contact met de bandenstapels. Uitgebreide reparaties betekenen dat het team nog niet uit zijn pitbox is gekomen.

Dat betekent dat Autorama Motorsport, de huidige leider in de 24H SERIES Europe Overall TCE Teams kampioenschap, nu de overall TCE-divisie leidt, ondanks dat ze aan het begin van de race terugvielen tot aan de staart van het veld. De Volkswagen heeft tot nu toe 172 ronden gereden van de 4.983km Autodromo di Pergusa, negen meer dan de als tweede geplaatste Red Camel-Jordans.nl.

24H_Series_Pergusa_8_grid

Ondanks problemen vanwege een tijdstraf in een vroeg stadium van de race, heeft de AC Motorsport AC Motorsport Audi RS3 LMS (#188, James Kaye/ Ricky Coomber/ Marcus Menden) momenteel de laatste podiumplaats met hun JR Motorsport BMW M3 E92 (#703, Ted van Vliet/ Willem Meijer). De laatste echter, die begon vanaf TCE pole position, heeft zijn pitbox nog niet verlaten, na een mechanische storing aan zijn achteras en een spin waarbij de voorzijde werd beschadigd, kort nadat het eerste uur van de race voorbij was.

24H_Series_Pergusa_9_Braams_McLaren

De startvlag voor de tweede sessie, de laatste zes uur van de COPPA FLORIO 12H Sicilië, zal zondagochtend om 11:00 uur lokale tijd worden gezwaaid en de race zal om 17:00 uur eindigen, waarna de eerste officiële winnaar van de Coppa Florio voor het eerst sinds 1981 kan worden gehuldigd. Live streaming van de race in HD-kwaliteit zal te zien zijn op de officiële website en het 24H SERIES YouTube-kanaal. Regelmatige updates worden gepubliceerd op Twitter (@24HSeries), Facebook (24H Series) en Instagram (24H Series). Meer informatie is te vinden op 24hseries.com.

24H_Series_Pergusa 1st_in_class_after_6_hours

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS