Karting • GK4 Kartseries

Broertjes Nijhuis blikken tevreden terug op mooi seizoen: Morritz rookie-kampioen, Floris sterk bij Mini Parilla

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 december 2019 17:00 • Print artikel

OLDENZAAL – Met zijn rookietitel in de Honda Cadet-klasse keek Morritz Nijhuis met een voldaan gevoel terug op zijn seizoen in het GK4-kampioenschap. Zondag kreeg hij daarvoor een fraaie beker uitgereikt tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging in Oldenzaal. De tienjarige debutant uit Wierden werd bovendien knap derde in het algemeen klassement. Ook zijn één jaar oudere broer Floris reed een sterk seizoen. Hij reed in de sterk bezette Mini Parilla-klasse naar een keurige zesde plaats bij de rookies.

Morritz Floris Nijhuis

“Ik ben echt wel blij”, reageerde Morritz op de vraag hoe hij zich nu voelde als rookiekampioen. “Ik had niet verwacht eerste te worden bij de rookies omdat ik bij het begin van de laatste ronde van het kampioenschap niet op de eerste plek stond. Ik hield rekening met de tweede of derde plaats.” Maar het lukte hem dus toch. En zo smaakte het zoet van de overwinning alleen maar zoeter. “Echt geweldig om toch nog eerste bij de rookies te worden.”

Twee jaar geleden begon hij met karten omdat zijn broer dat ook deed. Een oom van hun moeder had Floris eens meegenomen naar de kartbaan in Vledderveen. “Morritz zag het toen nog niet zo zitten”, zei de oudste van de twee Nijhuisjes. “Ik vond het meteen heel leuk. Het rijden, de bochten, de snelheid.” Een jaar later begon Morritz dus ook. En jawel, ook hij was meteen verknocht aan de sport. “Ook vanwege de snelheid en het rijden door de bochten”, zei hij.

Morritz Nijhuis

Komend seizoen gaat Morritz in de Mini Parilla-klasse uitkomen. Wat hij ervan moet verwachten, wist de snelle Overijsselaar niet goed. “Ik ben nog jong. Als ik komend jaar al overstap, kan ik nog twee jaar in de klasse rijden. We zullen zien hoe het gaat.” Floris waagt in 2020 de overstap naar de IAME X30 Junioren Nationaal-klasse. Ook hij gaat dus een treetje hoger. Dat moet ook wel vanwege zijn lengte en gewicht. “Het zal spannend worden”, zei hij.

Dat hij dit jaar zesde rookie werd in de Mini Parilla-klasse, was boven verwachting. “Maar ik heb goed getraind en ik denk dat ik het gewoon in me had”, zocht hij naar een verklaring voor zijn uitstekende rijden. Omdat ook hij een stapje hogerop gaat, zal het even afwachten worden hoe sterk hij zal zijn in dat nieuwe deelnemersveld. “Ik richt me op een plek dicht bij de top tien.”

Om de overstap naar de nieuwe klassen voor de twee broers zo soepel mogelijk te laten verlopen, komen ze volgend seizoen uit voor OW Karting van Ricardo Oude Weernink. Dat betekent dat ze op een Praga-kart gaan racen. Inmiddels testten ze het chassis al eens op het circuit van Berghem. Tot volle tevredenheid.

Floris Nijhuis

Floris: “Het ging goed. Elke keer als je in de hairpin achter op het circuit gas gaf, ging de kart er meteen keihard vandoor. Ook ligt de topsnelheid van een Junior-kart een stuk hoger. Dat is wel gaaf.” Morritz: “De test was fijn. Ik moest wel een beetje wennen aan de hogere snelheid, maar dat was alleen maar leuk.”

Bij OW Karting verwachten de twee broers flink progressie te kunnen boeken. Morritz: “We gaan nog meer rijden dan dit jaar. Bij Ricardo gaan we, als we geen wedstrijd hebben, elke zaterdag trainen. Dat zal ons heel erg helpen!”

Floris en Morritz Nijhuis zijn nog op zoek naar sponsoren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Ricardo Oude Weernink van OW Karting, telefoonnummer 074-7850812.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS