Karting • GK4 Kartseries

Born to race! Romy De Groote en Tibo Vankrunkelsven maken hun vaders trots met succes in GK4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 december 2019 03:12 • Print artikel

OLDENZAAL – Samen hadden de teamgenoten wat te vieren tijdens de kampioenhuldiging van de GK4 Kart Series in Oldenzaal: Tibo Vankrunkelsven uit Zoersel (15) kreeg een bokaal voor zijn eindzege in de Honda 9PK-klasse, Romy De Groote uit Zele (13) een beker voor beste meisje in de klasse. Bovendien was ze knap vierde geworden in het eindklassement tussen overwegend jongens. Komend seizoen rijden de twee in het nieuwe team BTR dat met hun vaders aan het roer grootse plannen heeft.

Romy De Groote en Tibo Vankrunkelsven

Dat ze als 'first lady' was gehuldigd vond Romy op zich wel leuk, maar ze wil beter. Dat wil zeggen: algemeen kampioen worden. Hoe dan ook, dit jaar ging het alvast veel beter dan ze gedacht had. “We waren voor het begin van het seizoen al blij als ik in de top tien zou eindigen”, blikte ze terug. “Progressie maken was de ambitie.”

Welnu, dat is dus goed gelukt. Romy en haar teamgenoot Tibo Vankrunkelsven zijn gedurende het seizoen een stuk beter gaan rijden. Tibo (15) werd zelfs kampioen en vierde daarmee zijn eerste titel in het karten. “De eerste race van het seizoen ging meteen al heel goed. Toen wisten we dat we kans maakten op de titel”, zei hij.

Dankzij zijn eindzege bewees de snelle Belg dat de tien jaar dat hij hobbyrijder was – onder andere op de voormalige kartbaan van Antwerpen – zeer effectief zijn geweest, want voor de rijder uit Zoersel was het zijn eerste volledige jaar als wedstrijdkarter. “Wel had ik al op binnenbanen geracet, dus ik had al wat wedstrijdervaring. Het was spannend om dit seizoen met 36 piloten op de grid te staan.”

Romy De Groote

Terwijl Romy met karten begon omdat ze van haar vader niet mocht motorcrossen vanwege de riskante aard van de sport, ging Tibo racen nadat hij met zijn vader eens was binnengewandeld bij de kartbaan in Puurs. Voor beiden geldt dat ze alles leuk vinden dat snelheid heeft. De snelheid, de adrenaline, het snel door de bochten rijden maakt karten mooi. Romy: “Eén van papa’s vrienden heeft altijd gekart. Zo ben ik erin terechtgekomen.” Tibo: “Alles wat je kunt verzinnen bij snelheid vind ik leuk.”

De passie die de twee teamgenoten voor het racen hebben, geldt ook voor hun beider vaders. Zij sloegen het afgelopen seizoen de handen ineen en besloten samen een team op te richten dat karters begeleidt tot en met de autosport. De naam is BTR, een afkorting van Born To Race, vernoemd naar de gelijknamige film. Komend jaar staan ze met vier rijders op de startgrid. Behalve hun zoon en dochter zijn dat ook Christoph Verhoeven en Anthony Van Grevelinge.

De twee vaders hebben een groot doel voor ogen: “We hechten heel veel belang aan de manier waarop er wordt geracet. Dan doelen we op een faire, sportieve manier”, zei Marcellino De Groote. “Met beuken en botsen kom je niet ver in de autosport. Dat willen we in het karten dus ook niet doen.”

Tibo Vankrunkelsven

Marcellino wil samen met Dominique Vankrunkelsven een team vormgeven waarin karters binnen hetzelfde team in de autosport verder kunnen gaan. “Wij willen de brug slaan van het racen in karts naar het racen in auto’s”, aldus Dominique. Marcellino: “Vaak komen piloten in een isolement als ze uit de kartsport in de autosport willen stappen. Dat willen wij voorkomen.”

Om hun rijders zo goed mogelijk te leren rijden, zetten de twee racevaders vooral in op het racen in viertaktkarts. “In zo’n 9PK-klasse leer je echt sturen”, stelde Dominique. “Als je met een viertaktkart verkeerd de bocht in stuurt wordt dat bij het uitkomen heel hard afgestraft. In een tweetakt heb je veel meer vermogen om zo’n fout op te vangen.” Marcellino: “In een viertakt komen de fouten van een rijder veel sneller naar boven.”

Vanaf Komend jaar is BTR in de kartpaddock te vinden. Wanneer ook de autosport aan de activiteiten van het team zal worden toegevoegd, wisten de twee nog niet precies. Marcellino: “We gaan het nu eerst langzaam opbouwen.” Eén ding moge duidelijk zijn: de twee racevaders zullen er alles aan doen om Romy en Tibo tot en met de autosport zo goed mogelijk te begeleiden.

Romy, Tibo en BTR worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Cammaert, Erpo Kart Racing en Citroën Vanhullen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS