Formule 1

Boeiend gevecht Stéphane Lefebvre en Grégoire Munster in Spa Rally, Jos Verstappen ziet podium in rook op gaan

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 december 2022 21:23 • Print artikel

Stéphane Lefebvre (Citroën) deed zijn titel van Belgisch Rallykampioen 2022 alle eer aan door zijn zevende overwinning in het Kroon Oil Belgian Championship Rally te pakken tijdens de laatste Rally van 2022: de Spa Rally. Achter de Fransman van DG Sport Compétition zette de spectaculair rijdende Grégoire Munster (Hyundai) volop druk, maar hij moest genoegen nemen met een verdienstelijke tweede plaats voor Cédric De Cecco (Citroën). Jos Verstappen vocht knap mee om de derde podiumplaats, maar zag deze kans op zondag in rook opgaan.“Het was een ongelofelijk seizoen, en om te beginnen wil ik het team van DG en Alain Georges bedanken”, luidde de reactie van Lefebvre aan de laatste TK. “We hebben een geweldig seizoen achter de kiezen en dit slotakkoord is de kers op de taart. De auto leek wel een Zwitsers horloge en in dat geval wordt alles natuurlijk eenvoudiger…”

Het is nog zacht uitgedrukt dat Grégoire Munster (Hyundai) een tegenstander van hoog niveau is geweest, van het begin tot het einde van de wedstrijd. Hij kreeg maar liefst zeven scratches achter zijn naam en bleef druk zetten op de uiteindelijke winnaar… “Nu moeten we leren om constant te flirten met de limiet, zonder er voorbij te gaan”, analyseerde de BMA-rijder correct. “Dat was de troef van Stéphane. Wacht maar...”

Cédric De Cecco (Citroën) stond in Spa voor het eerst op het podium in BRC en verwezenlijkte op die manier een droom. De Luikenaar, die het seizoen afsloot bij het CRT-team van Olivier Cartelle, kon na afloop maar moeilijk zijn tranen in bedwang houden. “Ik aas al zolang op dit resultaat”, reageerde Cédric. “Het weekend verliep niet zonder hindernissen, maar hier staan we dan op het podium! Vooraan ligt de lat bijzonder hoog, maar wat is het amusant om alles uit de kast te halen om in de buurt te komen…”Jos Vertappen deed lange tijd mee om de podiumplaatsen. Een foutje wierp hem terug in de eindrangschikking. De vader van wereldkampioen Formule 1 Max Verstappen kende een uitstekend debuutjaar in de rallysport, en de ex-F1-coureur liet zien dat hij een snelle leerling is. Zijn teammaat Richard Pex werd nu de beste Hollander.

Cédric Cherain (Porsche), held van de Condroz, bevestigde een ongelofelijk einde van het seizoen door de vierde plaats te grijpen in Spa, een resultaat dat hem de nationale titel in RGT bezorgt, het voornaamste doel van zijn seizoen. De Luikenaar eindigde voor Charles Munster (Skoda), die snel bijleerde aan het stuur van een Rally2, een Thierry Neuville die het spektakel verzorgde en het publiek verwende aan het stuur van zijn duivelse BMW M3 E30 Gr.A, terwijl hij ondertussen ook samenwerkte met zijn nieuwe team met het oog op de volgende WK-wedstrijden.

Nicola Stampaert (Skoda) werd tot de opgave gedwongen na een dubbele lekke band en een kapotte demper met zicht op de aankomst. De Rally4-rijders twijfelden geen ogenblik om de laatste plekjes in de algemene top 10 in te nemen. De Duitser Marijan Griebel (Peugeot 208 Rally4), kampioen van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux, finishte voor een overtuigende Niels Reynvoet (Peugeot 208 Rally4) en kersvers Belgisch Junior-kampioen Tom Rensonnet (Renault Clio Rally4), die een foutloos parcours afwerkte. Een prachtige beloning voor de jongeman uit Verviers na een delicaat seizoen.

En wat dan gezegd van de prestatie van Thomas Delrez (Renault Clio RS) uit Stoumont? Hij domineerde de 2WD Trophy, tikte uitstekend als dertiende algemeen aan en werd winnaar van de Bruno Blaise Challenge, die wordt uitgereikt aan de beste regionale rijder van de categorie. Een beloning die Delrez had gemotiveerd om aan de start te staan van de wedstrijd, waarin hij voor spektakel heeft gezorgd.

We vermelden ook de zege van Armand Fumal (Alpine A110 RGT Rally) in de BRC Master Cup, na een weekend waarin het een uitdaging was om de juiste bandenkeuze te maken.

In het Historic BRC was de zege voor Nicolas Havet uit Jalhay, met zijn BMW M3 E30 Gr.A, voor de Toyota Celica ST165 van Jean-Pierre Vannerum.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS