Autosport NL • NK Rally

Bob de Jong beste Nederlander in de Rallye Sulingen in Duitsland: "Wij focusten vooral op een goed eindresultaat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 augustus 2019 09:11 • Print artikel

Sulingen – Met een knappe snelste tijd op de eerste klassementsproef opende de Nederlands-Belgische equipe Bob de Jong/Bjorn Degandt verrassend de vierde ronde van het Open Nederlands Rally Kampioenschap (ONRK), de Rallye Sulingen in Duitsland. Mede door de wisselende weersomstandigheden werd de 13 klassementsproeven tellende tweedaagse rally een uitdaging voor de deelnemende equipes, waarbij de bandenkeuze en lokale kennis van groot belang zou blijken te zijn. Kampioenschapsleider Bob de Jong hield zich knap staande in het sterke deelnemersveld en stuurde zijn snelle Hyundai i20 R5 naar een solide zevende plaats in het eindklassement, waarbij hij Kevin van Deijne (Skoda) gemakkelijk achter zich wist te houden en zo scoorde De Jong opnieuw de meeste punten in de titelstrijd.

bob de Jong

“Het was zeker geen gemakkelijke wedstrijd, maar wel een mooie,” concludeerde Bob de Jong zaterdag aan de finish. “De snelste tijd op de eerste proef kwam voor iedereen, ook voor onszelf, als een verrassing, maar we waren wel scherp en hadden de juiste bandenkeuze en set-up van de auto voor de natte omstandigheden.” Vrijdagavond werden er 4 klassementsproeven verreden (2 rondes van 2), waarbij in de tweede ronde de snel opdrogende proeven voor de Hyundai-equipe verkeerd uitpakte: “Omdat we hier geen terreinkennis hebben zoals de Duitse top pakte de bandenkeuze later op de avond verkeerd uit,” analyseerde Bjorn Degandt de situatie. “Maar met de vijfde plaats op 18 seconden van de leider kunnen wij goed leven.” Bob de Jong vulde nog aan: “Met twee verkenningsrondes slaagden wij er in goede pacenotes te maken en daardoor bleven we uit de problemen.”

Op zaterdag stonden nog eens 9 klassementsproeven op het programma, waarbij twee keer de bijna 25 km lange proef op het militaire oefenterrein IVG. Juist op die langste proef verloor de Hyundai-equipe kostbare tijd: “We reden beide keren te voorzichtig en hoewel het glad was bleek de grip vooral op de tweede doorgang veel beter dan verwacht, maar we wisten daar niet van te profiteren,” aldus een realistische Bob de Jong. Kevin van Deijne wist in die fase van de strijd wat van zijn achterstand op De Jong goed te maken, toch kwam de positie van ‘beste Nederlander’ niet echt in gevaar: “We moesten weliswaar even ‘achteruit’ kijken, maar konden Van Deijne vrij gemakkelijk achter ons houden en focusten vooral op een goed eindresultaat en met de 7e plaats in het eindklassement zijn we tevreden.”

“Sulingen is een prachtige en zeer goed georganiseerde rally en een mooie aanvulling op de kalender. De mensen zijn hier heel vriendelijk en zorgden ervoor dat wij ons thuis voelden.”

Ondanks de natte omstandigheden werd ook de laatste ‘showproef’ onder grote publieke belangstelling afgelegd. Bij de finish ontvingen Bob de Jong en Bjorn Degandt uit handen van KNAF BSR voorzitter Bart Luijbregts een mooie beker als beste ONRK-deelnemer. Over vier weken staat de volgende ONRK-ronde op het programma, de Omloop van Vlaanderen, met start en finish in Roeselare.

Uitslag de Rallye Sulingen in Duitsland:
1. Christian Riedemann/Michael Wenzel (D/D), Volkswagen Polo R5, 1 uur 34 min 53,5 sec
2. Fabian Kreim/Tobias Braun (D/D), Skoda Fabia R5, op 28,4 sec
3. Hermann Gassner jr./Ursula Mayrhofer (D/D), Hyundai i20 R5, op 1 min 39,5 sec
7. Bob de Jong/Bjorn Degandt (NL/B), Hyundai i20 R5, op3 min 52,9 sec
8. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Skoda Fabia R5, op 4 min 16,3 sec

Stand ONRK (na 4 rally’s): 1.Bob de Jong, Hyundai, 154 punten; 2. Kevin van Deijne, Skoda, 102; 3. Jasper van den Heuvel, Ford, 74;

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Kijk op www.facebook.com/BdJRallying en like de pagina of abonneer je op het YouTube kanaal van Bob de Jong Rallying

Bob de Jong wordt gesteund door Hyundai, Eurol, Michelin, Hoevenberg Service, Schilt Engineering, Chapter3 en BdJ Imports

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS