Karting • Iame X30 Euro Series

Bloedstollende race! Rivaldo van de Westelaken sleept podium uit het vuur op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juni 2021 19:17 • Print artikel

SPA – Nooit opgeven loont, weet Rivaldo van de Westelaken. De achttienjarige karttopper uit Vught bewees het afgelopen weekeinde op het circuit van Spa-Francorchamps. Hij werd knap tweede in een bloedstollende wedstrijd van de IAME Senioren-klasse tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. En dat terwijl hij het hele weekeinde het gevoel had dat hij snelheid tekortkwam. Toch sleepte de Brabander, die in een gevecht was met een kopgroep van tien man een mooi podium uit de strijd.

Daems Racing Rivaldo van de Westelaken knalt naar podium op Spa Francorchamp

“Ik ben er echt blij mee”, zei Rivaldo over zijn ietwat onverwachte P2. “We hadden dit weekend niet echt de juiste snelheid. De finale was daarom heel moeilijk.” Toch slaagde de snelle coureur van topteam Daems Racing erin zich van de zesde startplek naar voren te werken.

“Iedereen bleef vechten. Ik kon profiteren van ongelukken van anderen. Telkens als ik een gaatje zag, kon ik er voorbij. Totdat ik op een gegeven moment op één lag. De radiatorsteun was afgebroken, daardoor kwam de radiator horizontaal te liggen, werd de motor te warm werd en verloor ik vermogen. Ik zakte terug naar de tweede plaats en toen heb ik de tweede plek verdedigd.”

Hoe de radiatorsteun afbrak, was een raadsel voor Rivaldo. “Ik heb geen crash gehad. Ik ben wel zij aan zij tegen een andere rijder gekomen, maar hij kan daardoor niet zijn afgebroken. Misschien kwam het door de hoge kerb in de chicane, misschien dat dat net iets te veel wordt.”

Het was jammer dat de Brabander door dat euvel zijn koppositie was kwijtgeraakt, maar de tweede plek was nog steeds een mooie genoegdoening voor een moeizaam weekend. “Ik had P16 na de kwalificatie. Daarna heb ik een aantal plekken goed weten te maken in de heats”, zei hij over zijn respectievelijk vijfde, tweede en vijfde plaats. “Normaal is wedstrijdpace wel een sterk punt van me en kom ik daardoor naar voren.”

Dat het nu in eerste instantie minder goed ging, liet zich lastig verklaren. “De marges heel erg klein, paar mensen die echt snel waren, dit weekend zaten er net niet bij”, deed Rivaldo toch een poging. “Het zat puur in mezelf. Een foutje is snel gemaakt en als je dat een aantal keer doet, verlies je best wat tijd. Als je net iets te vroeg remt, beďnvloedt dat heel je bocht bijvoorbeeld. Ik had net de ‘edge’ niet om ver genoeg voorin mee te komen.”

Rivaldo van de Westelaken IAME X30 Senior Iame Benelux podium op Spa Francorchamp

Dus daarom maar knokken in de finale, dacht Rivaldo. Dat werkte dus fantastisch goed. “In de finale profiteerde ik gewoon heel erg van de gevechten op de baan. Ik dacht als ik een beetje afstand houd, kan ik perfect profiteren van de ongelukken die gaan gebeuren. Dat speelde in de finale allemaal in mijn voordeel.” Maar zelf schuwde hij het gevecht ook niet en met mooie inhaalacties was het podium zeer verdiend.

Door de tweede plaats is Rivaldo van de Westelaken een plek opgeschoven in het algemeen klassement. Hij staat nu derde en was er blij mee. “Ik heb veel punten gepakt voor het kampioenschap. Dat is het belangrijkste.”

Rivaldo bedankt Daems Racing, monteur Sebastien Bailly en zijn ouders.

Rivaldo van de Westelaken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door GJS Van de Westelaken en Van de Wiel Complete Afbouw.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS