Karting • GK4 Kartseries

Bij de broertjes Muller zit racen in het bloed: pas drie jaar bezig, nu al vooraan op landelijk niveau

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2021 11:00 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Je zal er maar twee hebben racen... Dat is het geval bij de familie Muller. De broertjes Mees en Joep Muller uit Bleiswijk doen allebei aan karten. Uitkomend voor het FSR-kartteam, dat onder de hoede is van Nick Smit, deden afgelopen weekeinde allebei uitstekende zaken op het circuit van Spa-Francorchamps tijdens de vierde ronde van het GK4-kampioenschap. Mees (16) eindigde knap als vierde bij de sterk bezette IAME X30 Senioren, Joep (14) werd uitstekend tweede in de IAME X30 junioren-klasse.

broertjes Muller

En zo viel er wat te vieren bij de familie Muller. Mees denderde in België naar de vijfde, vijfde en vierde plaats in de achtereenvolgende races. Joep werd derde, tweede en tweede. Voor Joep betekenden zijn resultaten nota bene zijn eerste podiumplaats in het GK4-kampioenschap.

“Ik ben natuurlijk heel blij dat het is gelukt”, zei hij, al was het besef tijdens de uitloopronde na afloop van race drie er nog niet echt. “Ik zat nog in mijn focus. Ik zat tot het einde te focussen op de nummer één. Ik zag niet eens het bord met daarop ‘2 laps to go’. Bij de finishvlag realiseerde ik me dat het klaar was.”

Bij beide broers is sprake van een opwaartse lijn, zo constateerde hun vader: “Ze zijn mentaal sterk. Je wordt sterker doordat je crasht, doordat je niet door dat middenveld heenkomt.” Dat was misschien vroeger soms zo, inmiddels zijn ze dus allebei vooraan te vinden.

Mees Muller

En dan te bedenken dat ze pas drie jaar karten. Mees Muller kwamen er destijds mee in aanraking. Dat was tijdens een kartarrangement voor een personeelsuitje bij Bleekemolen van hun vader. “Daar zat hij met twee handjes tegen het raam en toen zei hij: papa dit wil ik”, herinnerde Muller senior zich. “En zo is het begonnen.”

Joep sloot even later ook aan en hadden meteen de smaak te pakken. In eerste instantie begonnen de snelle broers met indoorkarten. Later via Nick Smit gingen ze outdoor rijden. Dat was met een Rotax-kart op het circuit van Strijen. Lars Muller: “Ik zei tegen Nick en zijn vader Ferry als ze rijden als een pannenkoek, dan neem ik ze gewoon weer mee en hebben we een leuke dag gehad.”

Het tegenovergestelde gebeurde. Die eerste keer buiten was sensationeel voor de beide broers. Ze bleken allebei bloedsnel. “Het ging natuurlijk hartstikke snel. Je stapt van die indoorkart in een Rotax. Wat een verschil.” Het was ‘een grote schrik’, zei Joep destijds over de snelheid, en riep: “Veel harder dan binnen”.

Joep_Muller

Die ‘schrik’ was zo voorbij. Eenmaal gewend, wilden de broers alleen nog maar racen op outdoorbanen. Dat ging al gauw crescendo. Zo werd Mees in 2019 derde tijdens de Zuid-Hollandse kampioenschappen. Nu doen ze dus met het team van FSR van Nick Smit vooraan mee op landelijk niveau.

Afgelopen weekeinde in Spa-Francorchamps waren de twee in hun element. Joep: “Het ging eigenlijk van het begin van het weekend al goed. Na de trainingen ging de kwalificatie ook goed en dan rij je het weekend gewoon goed uit.” Nou, dat betekende dus een podiumplaats. Zijn broer Mees deed ook uitstekende zaken door consequent in de top vijf te rijden. “Het was een prima weekend!”, zei hij.

Joep en Mees Muller bedanken hun vader, monteur Nick Smit en opa.
Joep en Mees Muller worden in hun raceactiviteiten ondersteund door A2B Auto uit Monster en Stirlings Oil.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS