Karting • Iame X30 Euro Series

Best Lady driver Sita Vanmeert blikt vooruit op de IAME International Final in Adria

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 oktober 2021 11:30 • Print artikel

Sita Vanmeert maakt zich op voor de IAME International Final. De razendsnelle Belgische kartpilote uit Ranst nestelde zich dit seizoen steevast in de top tien van de sterk bezette IAME Benelux Series. Bovendien was Sita, uitkomend voor topteam EGP Racing, de 'best lady driver' in het Benelux kampioenschap, maar ook in het Franse IAME kampioenschap. En daar pakte ze onlangs in het Franse Laval een klinkende overwinning in de Ladies Cup en daarmee verzekerde de vijftienjarige beloftevolle jongedame zich van een ticket voor de IAME International Final in Adria (Italië), later deze maand, én een gezonde portie zelfvertrouwen om daar hoge ogen te kunnen gooien.

 Sita Vanmeert girlpower in een mannensport

“Het was echt een fantastische ervaring”, blikte Sita nog een keer enthousiast terug op de race in Laval, waar ze de WK-ticket veroverde. “Vooral omdat dit een volledig nieuw circuit voor me was. De trainingen bij droog weer gingen echt heel goed, ik zat qua snelheid in de top drie. Maar tijdens mijn kwalificatie en de eerste twee kwalificatieheats nam de regen de bovenhand, dus het was echt zoeken naar de juiste afstelling.”

De prefinale won Sita vervolgens met een verschil van twee seconden op de nummer twee. En toen was het focussen op de belangrijkste race van het weekeinde. “De finale was echt superspannend. Ik wachtte tot de laatste ronde om voor de overwinning te gaan.” Dat lukte haar op overtuigende wijze. “Echt een kippenvelmoment.”

Ze was maar wat fier op de beker die ze in Laval won. “Om eerlijk te zijn heb ik de beker op de terugrit niet losgelaten. Dit geeft een enorm goed gevoel omdat er ondertussen al drie keer zoveel vrouwen/meisjes deelnemen in deze categorie, wat het des te mooier maakt om deze beker te winnen.”

Met haar indrukwekkende optreden in Frankrijk won Sita bovendien een ticket voor deelname aan de IAME International Final, het WK voor IAME-rijders. Dat wordt van 18 tot en met 23 oktober gehouden in Adria. “Op dit indrukwekkende circuit heb ik nog als rijder in de Mini Parilla-klasse gereden. Echt een heel leuke baan. Uiteraard is het als Senior-rijder terug naar af om de ideale lijnen onder de knie te krijgen, maar dat vind ik absoluut niet erg. Dit zorgt voor een extra uitdaging.”

Wat de uitslag in Italië ook wordt, het ticket alleen al is loon naar werken voor de pilote van topteam EGP Racing. “Ik probeer uit alle wedstrijden zoveel mogelijk te halen. Ik doe drie à vier keer per week aan krachttraining, probeer gezond te eten en zorg ervoor dat ik goed uitgerust aan een wedstrijd kan beginnen. Ik heb er het volste vertrouwen in, want ik word omringd door een fantastisch team en dat is goud waard.”

Dat ze zo sterk reed in Frankrijk hoefde dan ook niet te verbazen. Sita heeft dit jaar enorm veel progressie gemaakt. “Elke wedstrijd leer ik zaken bij en doe ik meer ervaring op als Senior-piloot. Laval was toch wel een wedstrijd die ik niet snel ga vergeten. Sowieso is er een perfecte match met mijn nieuwe team EGP Racing, begin dit jaar. Zij voelen me heel goed aan. Ik hoop volgend seizoen nog sterker aan de start te staan.”

 Sita Vanmeert girlpower in de karting

Met het WK over een een week focust Sita zich inmiddels op het prestigieuze evenement in Italië. Maar ondertussen kijkt ze ook al verder, fanatiek en ambitieus als ze is. Na het IAME WK stoomt ze zich klaar voor de I-Games (november) in Portimao (Portugal).

Sita bedankt alle mensen rondom en achter haar. “Uiteraard mijn ouders, want ik besef dat er zij hiervoor veel vrije tijd aan opofferen. Mijn team EGP Racing, dat steeds zorgt voor een professionele begeleiding en telkens mijn lat wat hoger legt. En mijn teamgenoten en medepiloten, die telkens zorgen voor een leuke sfeer en support, ook tijdens minder goede momenten.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS