Karting • GK4 Kartseries

Berend van der Burg wint in Ierland de World Cup Tillotson T4: “By far de mooiste beker die ik heb”

Uitgegeven door Bart • 22 september 2021 17:30 • Print artikel

Karttalent Berend van der Burg (16) uit Rijnsburg kende dit seizoen de nodige tegenslag, maar door een schitterende overwinning in de World Cup Tillotson T4 kon hij de vervelende smaak wegspoelen met champagne. Er deden in Ierland op het Whiteriver Park Kart Racing Circuit in Collon meer dan 100 rijders uit 15 verschillende landen mee aan het WK, waaronder zo’n 60 rijders in de Senior-klasse waar Berend aan de start stond. Dat de snelle Zuid-Hollander als één van de jongste rijders in deze klasse met de hoofdprijs aan de haal ging, bracht de meegereisde Nederlandse fans in extase.

Berend van der Burg


De Nederlandse afvaardiging reisde donderdag af naar Ierland en de karts stonden op dat moment al klaar. Alle karters reden met hetzelfde chassis en dezelfde motor en het onderhoud werd geregeld vanuit de organisatie. Na de trainingen was het zaterdag tijd voor de kwalificatie en de eerste heats. Berend was de snelste in zijn kwalificatiegroep en reed de tweede tijd overall. Daardoor moest hij telkens aan de buitenkant starten vanaf P2 en door de dubbele rechterbocht was dat een nadeel. Toch kon Berend zich in iedere race weer naar voren terugknokken. Hij werd twee keer tweede, een keer eerste en in de superheat ook tweede.

Berend kwam in de finale ook als tweede over de finish, maar de nummer één kreeg een straf voor een valse start, waardoor de grote beker mee naar Rijsnburg mocht. “We zaten in spanning te wachten en op het moment dat de straf werd uitgesproken, hebben we met het Nederlandse team een feestje gebouwd. Het is echt een hele mooie beker, net zo groot als in de WSK. Echt mega! Dit is by far de mooiste beker die ik ooit heb gewonnen. Het was ook mooi dat iedereen van Team NL bleef voor de prijsuitreiking. Ik was één van de jongste deelnemers en als je dan wint, is dat super!”

Dit jaar was tot dit weekend nog niet het jaar van Berend. Veel pech viel hem al ten deel, maar dat is in één klap weggespoeld. “Dit is echt het hoogtepunt van het jaar, de gifbeker is leeg. We gingen eigenlijk zonder verwachtingen naar dit WK. Ik was nog nooit in Ierland geweest en had dus ook nog nooit op dit circuit gereden, maar het is een hele mooie baan met hoogteverschil en we zaten er direct vanaf de trainingen goed bij. Dan verandert alles. De samenwerking met mijn vader en monteur Mathieu was ook weer erg goed.”

Met Mathieu doelt Berend op Mathieu van Renssen, al jaren zijn vaste begeleider en monteur. Uiteraard was de man achter KWM Racing super trots. “Het WK Tillotson T4 was vorig jaar een Ierlands feestje, nu was het een Nederlands feestje. Alles was uitstekend georganiseerd. Er waren veel rijders, zelfs uit Guatamala en de Verenigde Staten. Alle rijders reden op een Tillotson kart en met gelijk materiaal. Er was veel personeel aanwezig om problemen op te lossen als dat nodig was. Het was echt top geregeld allemaal.”

“We werken al heel lang samen, ik ben al 8 jaar betrokken bij Berend”, vervolgt Van Renssen. “Ik ben altijd zijn monteur geweest en dit seizoen zijn we vol gas bezig. Berend had tot nu to veel tegenslag dit jaar in de Iame Senioren, maar nu reden we in de Tillotson. We hebben één keer zo’n competitie meegepakt en dan winnen we meteen. Leuk dat je een weekend kan draaien waar je er goed bijzit en mee kan doen om het podium. Ik ben super trots.”

In Ierland was het flink knokken voor zijn positie. Berend: “Ik moest elke race vanaf P2 starten en dat bleek een nadeel bij de start. Ik viel elke race terug en moest me weer naar voren knokken. We hebben mooie races gehad en ik heb heel goed geracet. In de finale was het veel stuivertje wisselen en uiteindelijk heb ik gewonnen. Bij de start van de finale begon ik als derde. De nummer twee maakte een valse start, waarna de polesitter zijn hand opstak. Het was een rommelige start. Degene met de valse start gaf wel zijn positie terug, maar zou na afloop toch een straf krijgen. Daardoor won ik de race. Zo gaaf!”

Berend van der Burg


Van Renssen kreeg al veel mooie reacties van ouders van de kartschool waar Berend ook werkzaam is. “Komend weekend rijdt Berend op zaterdag de Iame Series Benelux, maar rijdt hij direct terug naar huis om op zondagochtend weer les te geven bij de kartschool in Lelystad. Dit soort jongens zijn zo belangrijk voor de KWM Kartschool en zijn resultaten geven een geweldige uitstraling. We kunnen zo goed samenwerken, omdat we heel goed op elkaar zijn ingespeeld. Berend heeft van iedereen de gunfactor en is het uithangbord voor de KWM Kartschool. Wekelijks geeft hij les bij Van der Ende Racing Inn in Poeldijk en ook op de kartbaan in Lelystad. In het najaar starten we ook op de kartbaan in Zwolle.”

Na de IAME Series Benelux van komend weekend volgt op 2 en 3 oktober het NK IAME in Mariembourg. Daarna heeft Berend een week pauze om vervolgens door te gaan naar de IAME World Finals in het Italiaanse Adria.

Berend van der Burg bedankt het KWM Racing Team, Team PdB, Tillotson Nederland, iedereen van Team Nederland, zijn ouders en last but not least zijn trainer Mathieu van Renssen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS