Karting • GK4 Kartseries

Berend van der Burg en Mathieu van Renssen maken zich op voor WK IAME in Le Mans: "Trots!"

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 september 2022 07:10 • Print artikel

In 2021 behaalde hij zijn mooiste overwinning tot nu toe. Berend van der Burg won toen op spectaculaire wijze de World Cup Tillotson T4 in Ierland op het Whiteriver Park Kart Racing Circuit in Collon. Dit jaar ligt de focus meer op de IAME-races. Bovendien leidt Berend samen met zijn mentor Mathieu van Renssen jonge katers op via hun KWM kartschool. Met beide heren blikken vooruit op de 'Grand Finale' in Le Mans, die in oktober plaats vindt.

Vader en zoon Berend van der Burg en Mathieu van Renssen met kissmissen


Berend van der Burg mag zich opmaken voor zijn tweede IAME WK in de X30 Senior. De 17-jarige karter uit Rijnsburg veroverde het ticket voor het WK in Le Mans door de derde plaats in het eindklassement van het Nederlands Kampioenschap. Tijdens de laatste ronde op de kartbaan van Genk, waar het NK samenviel met de sterk bezette IAME Series Benelux, kwam zijn goede klassering niet meer in gevaar. Na afloop van de finale wist Van der Burg niet direct dat hij zich geplaatst had. Door het aantal van 72 deelnemers ontbrak het overzicht. “Na de finish had ik niet door dat ik het WK-ticket binnen had. Ik dacht zelf dat ik zesde of zevende in de eindstand was geworden en had mijn pak al uitgedaan. We wilden al naar huis gaan, maar gingen toch even kijken bij de prijsuitreiking. Daar bleek dat ik de derde plaats had behaald. Dat was een mooie verrassing.”

De IAME International Final staat gepland voor oktober. “Vorig jaar ben ik ook naar het WK geweest. Toen was het in Adria in Italië, nu is het in Le Mans in Frankrijk. Dat is iets dichterbij en daardoor ook makkelijker bereikbaar om te trainen. In Le Mans zullen we ons goed gaan voorbereiden en we moeten flink aan de bank want ik heb er nog nooit gereden. Eerst de baan leren kennen, dan de afstelling goed krijgen, maar gelukkig heb ik ondersteuning van het team. Hopelijk kunnen we er iets moois van maken.”

Berend van der Burg


Met deelname de afgelopen periode aan de IAME Benelux Series en de IAME Euro Series kon Van der Burg al enigszins wennen aan het grote en sterk bezette deelnemersveld. Veel internationale toppers waren naar Genk afgereisd om zich te meten. “We hebben goed kunnen trainen en veel meters kunnen maken. Dat er veel goede rijders meedoen, ben ik wel gewend. In principe maakt het voor mij niet uit of ze uit Nederland, Japan of België komen, ik wil gewoon van iedereen winnen. Voor het verhaal is het leuk dat ze uit verschillende continenten komen, maar het blijven mijn concurrenten en ik wil ze allemaal voor blijven. Dit is een opmars richting het WK. We willen met een lekkere flow naar het WK.”

Trainer Mathieu van Renssen van het KWM Racing Team was trots op het bereiken van het WK. “Het is super tof dat het harde werken is verzilverd in een WK-ticket. We kunnen hier trots op zijn. Berend is niet onze enige troef tijdens het WK, ook bij de Mini’s hebben we een aantal rijders die naar het WK mogen. Dus we zijn goed vertegenwoordigd in Le Mans. Het is altijd een prestatie van het hele team en het draait om een goede samenwerking.”

Berend van der Burg wil via deze weg zijn vader en moeder bedanken en daarnaast Nick en Peter de Bruijn van het PDB Racing Team voor de samenwerking, het KWM Racing team en Mathieu van Renssen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS