Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Bent Viscaal positief gestemd na 'ontgroening' in F2-weekend in Monaco: "Heel bijzonder"

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 26 mei 2021 08:00 • Print artikel

Voor de eerste keer in zijn autosportloopbaan heeft Bent Viscaal in de straten van Monaco geracet. De 21-jarige Nederlander, dit jaar uitkomend in de Formule 2, onderging geen eenvoudige ontgroening in het prinsdom. De Trident-coureur haalde in elk van de drie races de finish, maar greep nipt naast de punten.

Bent Viscaal positief gestemd na uitdagend Formule 2-weekend in Monaco

Ondanks het feit dat Viscaal sinds 2017 actief is in de autosport, zat een bezoek aan Monaco er tot dit weekend niet in. De coureur uit Albergen reed veel van zijn wedstrijden op Spaanse bodem, in onder meer de Euroformula Open en het Spaanse Formule 3-kampioenschap. Deze klassen bezochten de straten van Monte Carlo nimmer. Zodoende stond Viscaal een heuse ontgroening te wachten.

In de vrije training op donderdagochtend, een sessie waarin de 22 Formule 2-coureurs veertig minuten de tijd kregen om aan het circuit te wennen, toonde Viscaal zich leergierig. De Tukker voerde gedurende de sessie geleidelijk zijn snelheid op en kon een tempo overleggen waarmee hij met de beste tien kon wedijveren. Halverwege de training gooide een remprobleem roet in het eten. Viscaal kon met slechts drie van zijn vier wielen de Trident-wagen afremmen, een euvel wat bij uitstek in de nauwe straten van Monaco onwenselijk is.

Vanwege het remprobleem miste Viscaal het rempunt bij de Rascasse-bocht, waarop zijn wagen in aanraking kwam met de vangrail. De baancommissarissen maanden de gestrande coureur tot uitstappen, waarop Viscaal de rest van de trainingssessie lijdzaam moest toezien hoe zijn concurrenten dankzij oefening steeds rapper in de rondte gingen. Vanwege het trainingseuvel kon Viscaal niet het gewenste aantal rondjes rijden alvorens de kwalificatie begon. Tijdens die kwalificatie bleef de jonge Nederlander steken op de vijftiende plaats.

Op vrijdagochtend werd de eerste race, een sprintrace van dertig ronden, verreden. De Formule 2-coureurs wensten niet te veel risico nemen op het stratencircuit, aangezien er nog twee wedstrijden zouden volgen. Inhaalmanoeuvres waren zeldzaam, rijders waren voornamelijk bezig het materiaal te sparen. Na een behouden rit bleek dat Viscaal één positie winst had gescoord - startplaats vijftien was omgezet in een veertiende stek aan de meet.

“We hadden een goed tempo in de eerste race, de racepace stemde ons positief. Ik won een plaats, maar voor de rest het was vooral treintje rijden. Gedurende de eerste race kon ik een tempo overleggen welke iets sneller was dan die van de coureurs voor me, maar ik kwam er gewoonweg niet langs. Men roept altijd dat inhalen in Monaco erg lastig is, en ik kan dat sinds dit weekend beamen. Na de botsing van donderdagochtend wilde ik geen onnodig risico nemen. De auto voelde in ieder geval erg goed aan.”

De tweede wedstrijd, welke werd verreden op zaterdagochtend, was tevens een sprintrace over dertig ronden. Met dank aan zijn veertiende finishplaats mocht Viscaal voor het tweede bedrijf vanaf een veertiende startpositie vertrekken. De moeilijkheidsgraad van Viscaals Monaco-ontgroening werd nog iets hoger - in de kleine uren had het geregend, waardoor de wedstrijd op zaterdagochtend werd afgewerkt op een natte baan.

Bent Viscaal positief gestemd na uitdagend Formule 2-weekend in Monaco

“Race twee was best moeilijk, de condities waren tricky. Ik was niet zo snel als op vrijdag, we hadden een verkeerde afstelling gekozen voor deze weersomstandigheden. Het regende niet meer, maar de baan bleef gedurende de complete wedstrijd nat. Ik koos ervoor om in het begin van de race mijn wagen heel te houden en zuinig te zijn op de banden, om tegen het einde aan te vallen. Helaas kwam ik in de slotfase, toen ik mijn aanval inzette, in aanraking met een andere coureur. Hij remde vroeger dan ik had verwacht en ik kwam met mijn voorvleugel tegen zijn achterkant. Nadat ik eventjes langs de kant stond, kon ik mijn weg toch weer vervolgen om uiteindelijk als elfde over de meet te komen. Er was meer mogelijk, en daarom baal ik van het resultaat van de tweede wedstrijd.”

Het weekend in Monaco werd afgesloten met de hoofdrace, een wedstrijd over 42 ronden. Vanaf de vijftiende startplaats, waarvandaan Viscaal wegens zijn kwalificatieresultaat moest vertrekken, probeerde de Trident-coureur zich naar voren te werken. Het verstandige stuurwerk van Viscaal en de tactische beslissingen van Trident bracht de Nederlandse coureur een aantal plaatsen winst. Na een fysiek zware wedstrijd kwam de Tukker als elfde over de eindstreep.

“De hoofdrace ging goed, al is een elfde finishplaats best frustrerend als je weet dat de top tien punten krijgt. Bij de start kwam ik in het gedrang, maar wist ik mijn wagen uit de penarie te houden. Het was hetzelfde verhaal als vrijdag: de snelheid voor een puntenpositie is er, maar de startpositie is niet voldoende. De kwalificatie mag vanaf het volgende Formule 2-raceweekend beter. We hebben progressie geboekt gedurende dit raceweekend, al valt het nog niet van de resultaten af te lezen. Maar geloof mij: als ik vooraan kan vertrekken, dan blijf ik ook vooraan. Daar ben ik heilig van overtuigd. Ik kan niet wachten tot we weer van start mogen!”

“Het was heel bijzonder om eindelijk eens in Monaco te rijden, en dan ook nog een van de drie wedstrijden in de regen. Het resultaat was niet waarop we hoopten, maar we hebben een hoop vertrouwen getankt en ervaring opgedaan. Op naar Baku”, besluit Viscaal strijdvaardig

Bent Viscaal dankt zijn sponsoren, te weten Volker Wessels, Fetch Car Sharing, Wevi en Viscaal Transport voor het mogelijk maken van zijn raceweekend in Monaco.

Over twee weken verschijnt Bent Viscaal weer aan de start, als het Formule 2-circus afreist naar Azerbeidzjan. Op het Baku City Circuit in de hoofdstad van Azerbeidzjan staat een Grand Prix-weekend op het programma. Viscaals races aldaar vinden plaats op zaterdag 5 en zondag 6 juni aanstaande.

Bent Viscaal positief gestemd na uitdagend Formule 2-weekend in Monaco

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS