Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Bent Viscaal achtste na uitdagende wedstrijd op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Deni Volkers • 30 september 2022 21:56 • Print artikel

De vieruursrace op het circuit Spa-Francorchamps is door Bent Viscaal besloten op een achtste plaats. De 23-jarige Nederlander stuurde zijn blauwzwarte Algarve Pro Racing-bolide vanaf de negende startplaats naar voren, om na een uitdagende laatste stint weer in de punten te eindigen.

Bent Viscaal

Voor aanvang van de vijfde ronde van het European Le Mans Series-seizoen 2022 loopt er een nieuw gezicht de garagebox van Algarve Pro Racing binnen. Niet Sophia Floersch, die normaliter een duo vormt met Bent Viscaal, maar de Roemeense coureur Filip Ugran sluit als tweede rijder van de wagen met startnummer negentien aan.

Viscaal en Ugran starten het raceweekend in de Belgische Ardennen degelijk. Tijdens de vrijdagtraining laat het tweetal zien over een sterke gecombineerde pace te beschikken. Viscaal, met zijn vijf endurancestarts de veteraan van het duo, komt eenvoudig op snelheid en Ugran toont aan zich snel aan te kunnen passen. Ook in de verregende tweede training zit het met de snelheid van de #19 APR wel snor.

Als Viscaal zich oplijnt voor zijn kwalificatieruns, wordt de moeilijkheidsgraad echter onverwachts verhoogd. De weersomstandigheden zijn verraderlijk: het regent niet meer, maar het circuit is ook niet droog. Na een vervelend getimede code rood moet Viscaal zich tevreden stellen met de negende plaats.

De talentvolle Tukker start zijn wedstrijd zondagochtend op een voor hem kenmerkende manier: na de eerste bocht rijdt hij al op plaats zeven rond, om kort daarna de zesde stek te veroveren. Tijdens zijn eerste stint rijdt de inwoner van Albergen nog verder naar voren: als het eerste van de vier uren achter de rug is, vindt de Nederlander zichzelf terug op een keurige vierde plaats.

Dan gaat het mis. Kort na de wagenoverdracht vergaloppeert debutant Ugran zich in de laatste bocht, om uit schadebeperking direct maar een ongeplande pitstop te maken. Het nieuwe APR-duo valt terug naar de zevende plaats, maar kan zich handhaven in de voorhoede van de middenmoot. Koude banden na neutralisaties blijken echter het euvel voor zowel Viscaal als Ugran, waarop APR-teambaas Stewart Cox de hand in eigen boezem steekt en naar de fluctuerende bandenspanningen wijst.

Bent Viscaal

Bent Viscaal

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS