Autosport Internationaal Toerwagens • LMS

Bent Viscaal heeft nieuwe invalbeurt in 4 uur van Spa-Francorchamps

Uitgegeven door HJ van Keulen • 18 september 2023 09:16

Bent Viscaal heeft het druk. De 23-jarige Nederlander, die vorig weekend op de Fuji Speedway een wedstrijd om het World Endurance Championship afwerkte, mag volgende week alweer aan de bak. De talentvolle twintiger is ten tweede maal opgeroepen als vervanger bij het team van Algarve Pro Racing, dat uitkomt in de European Le Mans Series.

Bent Viscaal Algarve Pro Racing

Drie weken geleden mocht Viscaal namelijk ook al invallen bij het Brits-Portugese team, dat wordt geleid door Stewart Cox. Viscaal maakte tijdens het raceweekend van de 4 uur van Aragón een dusdanige indruk, dat Cox heeft besloten de Nederlandse rijder ook voor het eerstvolgende evenement uit te nodigen. Zodoende klimt Viscaal op het circuit van Spa-Francorchamps, strijdtoneel van de volgende krachtmeting in de ELMS, wederom achter het stuur van een van de blauwzwarte wagens van APR.

Evenals het geval was in Aragón bestuurt Viscaal in de Belgische Ardennen de bolide met startnummer twintig, wederom zijn Tristan Vautier (34) en Fred Poordad (58) zijn teamgenoten. Met Viscaal binnen de gelederen wisten Vautier en Poordad in Aragón met een vierde plaats hun beste seizoenresultaat te bereiken. Aangezien Viscaal het circuit van Spa-Francorchamps goed kent hoopt het team stiekem op een podiumklassering bij haar aanstaande ELMS-deelname.

Bij Algarve Pro Racing neemt Viscaal andermaal de plaats in van de Britse coureur Jack Hawksworth, die wederom wegens een functie elders verhinderd is om aanwezig te zijn bij het aankomende ELMS-evenement. De inschrijving met startnummer twintig komt uit in de Pro/Am-categorie van de LMP2-klasse, aangezien coureur Poordad beschikt over een bronzen licentie. De Amerikaan wordt zodoende aangemerkt als een amateur, waar Viscaal en Vautier de professionals zijn.

Viscaals huidige werkgever, het team Prema Racing, heeft haar Nederlandse pupil andermaal alle vrijheid gegeven om zijn kunsten te vertonen in een kampioenschap buiten het World Endurance Championship. De Italiaanse renstal nam de Twentse coureur aan voor het huidige seizoen nadat hij een waanzinnig sterk debuutjaar in het langeafstandsracen had afgewerkt. Vorig jaar stal Viscaal immers de show in het ELMS, door de prestigieuze Rookie of The Year-prijs te winnen.

Bent Viscaal Algarve Pro Racing

“Een mooie kans”, noemt Viscaal zijn tweede invalbeurt voor Algarve Pro Racing. “In Aragón mocht ik weer ervaren hoe goed het team Algarve Pro Racing en ik bij elkaar passen. De samenwerking verliep gewoonweg vlekkeloos. Stewart Cox en ik hebben een goede band opgebouwd sinds ik begin 2022 mijn debuut in de endurancewereld mocht maken en als kansen zich voordoen, maken wij er graag gebruik van om de krachten te bundelen.”

Spa-Francorchamps is natuurlijk mijn thuisrace, aangezien er niet op wereldkampioenschaps- of Europees kampioenschapsniveau in Nederland wordt gereden met LMP2-wagens. Eerder dit jaar heb ik in België ternauwernood het WEC-podium gemist met Prema Racing, we werden na een spannende wedstrijd nipt vierde. Het zou natuurlijk niet verkeerd zijn als ik het gemis aan dat podium in het ELMS-weekend recht kan zetten.”

“In tegenstelling tot het MotorLand Aragón, waar hij nog niet eerder had gereden, heeft Fred al wel ervaring met het circuit Spa-Francorchamps. Vorig jaar kwam hij namelijk uit in de WEC-race aldaar. Dat biedt kansen: hij is geen tijd kwijt aan het leren van de baan, waardoor wij al team gelijk vanaf de eerste vrije training gas kunnen geven. Ik heb er ongelooflijk veel zin in en wil Algarve Pro Racing bedanken voor het feit dat ze mij voor de tweede keer hebben gevraagd om in te vallen."

De 4 uur van Spa-Francorchamps is de vierde van zes wedstrijden in het European Le Mans Series-kampioenschap van 2023. De wedstrijd in de Belgische Ardennen staat op het programma voor zondag 24 september aanstaande en wordt gestart rond de klok van 11.30 uur.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS