Formule 1

Benadeeld of botte pech voor Max Verstappen? "Pirelli heeft Mercedes geholpen met nieuwe achterband"

Uitgegeven door Bart • 21 september 2021 10:31 • Print artikel

Max Verstappen zag eerder dit jaar de overwinning in Bakoe in rook opgaan door een klapband in de slotfase van de race. Bandenleverancier Pirelli besloot vervolgens een hardere achterband in te zetten om een herhaling te voorkomen. Volgens F1-journalist Peter Windsor heeft juist concurrent Mercedes van die nieuwe achterband geprofiteerd.

Max Verstappen Bakoe


In een video op YouTube legt de voormalig teammanager van Williams uit waarom de nieuwe band Red Bull en Max Verstappen benadeelt. "Red Bull is al vijf jaar volop bezig met de diffuser. Mercedes besteed daar minder aandacht aan. De nieuwe, stijvere band van Pirelli gaf Mercedes een voordeel, omdat het een soort muur rond hun diffuser creŽert. Dat had minder effect op Red Bull, omdat Red Bull het voor die tijd al goed voor elkaar had."

Red Bull heeft dus eigenlijk dubbel pech. Een klapband in Bakoe en een aanpassing van Pirelli die Mercedes beter uitkomt. "De FIA, de teams en Pirelli kunnen dit niet van tevoren weten, omdat er nauwelijks data beschikbaar is. In de tijd met Bridgestone en Michelin kregen de teams veel meer data. De nieuwste achterband van Pirelli maakt het voor Mercedes makkelijker om de achterkant van de auto beter te laten presteren. Fans van Red Bull zullen zeggen dat het niet eerlijk is, maar Pirelli zal altijd zeggen dat het om veiligheid draait."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS