Karting • Rotax Euro

Beloning voor uitstekende snelheid blijft uit voor karter Christiaan de Kleijn

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 september 2020 16:17 • Print artikel

WACKERSDORF – Alles ging heel lang heel goed voor Christiaan de Kleijn tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy op het circuit van Wackersdorf. De vijftienjarige karter uit Bosch en Duin was snel in de trainingen van de Rotax Max Junior-klasse, won zelfs een heat. Daarna begon de pech. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de achttiende plaats in het dagklassement.

Christiaan de Kleijn startgrid

Al op woensdag arriveerde Christiaan op het Zuid-Duitse circuit om te trainen. Aan het eind van de trainingssessies reed Christiaan de vijfde tijd, hoopgevend voor de kwalificatie. Daarin snelde het talent van topteam CRG Holland naar de zevende tijd. “Daarmee was Christiaan redelijk tevreden”, blikte zijn vader Martin terug.

Op zaterdag reed Christiaan drie heats. De eerste heat won hij prompt. “Hij had een goede start vanaf P7 en ging als vierde de tweede bocht in. Bij het insturen van de volgende bocht naar rechts kwamen drie rijders met elkaar in aanraking. Zij gingen daardoor van de baan.” Zo lag Christiaan ineens op P1. “Hij kon daarna zijn voorsprong goed uitbouwen. Op de finish had hij vier seconden voorsprong op nummer twee. Dat was heel goed.”

In heat twee reed Christiaan van de zevende naar de vierde plek. Door de gevechten die hij moest leveren om op die vierde plek te komen hadden de nummers één, twee en drie tijd gehad om een gaatje te slaan en kon Christiaan de aansluiting niet vinden. Bovendien was hij tijdens zijn opmars geraakt door een rijder waardoor een onderdeel op zijn kart wat speling kreeg (0.1 mm), zo bleek naderhand tijdens de technische keuring.

Daardoor werd Christiaan helaas niet geklasseerd. In de derde en laatste heat liet de talentvolle rijder opnieuw zien dat hij een uitstekende snelheid had: hij werd derde. Zijn resultaten bij elkaar opgeteld zorgden voor de negende plaats in het totaalklassement van de heats.

Die klassering betekende zijn startplaats in de eerste finale. Christiaan had opnieuw een goede start. Later in de race ging het helaas mis. Martin: “Hij ging met twee andere rijders een bocht in. Zijn teamgenootje kreeg een tik en tikte daardoor onbedoeld Christiaan aan. Christiaan ging daardoor dwars en kwam tot stilstand. Dat kostte hem twaalf, dertien plekken.”

Christiaan de Kleijn

De snelle Utrechter finishte de race als achttiende, na straffen van andere rijders werd hij als veertiende geklasseerd. “Dat was jammer, hij kon er niks aan doen en zijn tijden waren heel goed.” In de tweede finale moest hij vanaf de veertiende plaats proberen naar voren te komen. Christiaan reed gaten dicht, reed een aantal keer de snelste raceronde en vond op een gegeven moment de aansluiting bij de nummer drie, vier en vijf.

“Die drie rijders gingen in gevecht en raakten elkaar. “Christiaan week uit naar links en raakte met zijn voorband een andere rijder. Daardoor vloog hij met zijn kart door de lucht. Zijn frame was krom en hij had een lekke achterband.” De jonge racer werd als 25ste geklasseerd en samen met zijn veertiende plaats in de eerste finale werd hij als achttiende geklasseerd in het dagklassement.

Martin: “Als hij zijn plek had mogen houden in de tweede heat had hij in de finale op pole gestaan, zijn snelheid was echt top. Het zag er lang heel goed uit, hij had de juiste snelheid, maar uiteindelijk zat alles tegen. Dat was jammer.” / foto's Jen Wade

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS