Karting • GK4 Kartseries

Belgische topper Yani Stevenheydens na indrukwekkende inhaalrace naar P2 bij start nieuw seizoen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 maart 2020 18:42 • Print artikel

MARIEMBOURG - Met de tweede plaats tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 legde Yani Stevenheydens zondag een uitstekende basis voor de titelstrijd van dit seizoen. Het veertienjarige karttalent uit het Belgische Tisselt, dat dit seizoen voor het eerst uitkomt op een Kosmic-kart van het EGP Racing Team, bewees zo erg snel te zijn, want na een probleem in de kwalificatie moest hij van ver komen in de Junioren-klasse. Hij kon dan ook tevreden vaststellen dat zijn snelheid dik in orde is.

Yani Stevensheyden met vader Gunther

“Ik ben wel tevreden”, zei Yani na afloop van de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. “Maar ik heb niet gewonnen, dus het kan beter.” Het had overigens niet veel gescheeld of hij hád de race ook gewonnen. Bij het ingaan van de laatste ronde lag hij nota bene nog op kop. “Maar twee jongens waren elkaar aan het opduwen en op het rechte stuk kwamen ze me ineens voorbij.” Daar werd hij een beetje door verrast. “Ik dacht dat ik genoeg marge had”, legde hij uit.

Niettemin was de tweede plaats op 5 honderdste van de winnaar een resultaat om trots op te zijn. Zeker tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen. Die is altijd extra spannend. Wie is snel? Wie is wat minder snel? Hoe zit het met de eigen snelheid? Bij Yani bleek al aan het begin van het weekeinde dat het wat dat laatste betreft goed zat. “De trainingen gingen heel goed”, legde het Belgische talent uit. “Ik reed een keer de snelste tijd, in een andere training de tweede tijd.”

In de kwalificatie ging het jammer genoeg mis. De motor viel na drie rondjes stil (hij had op dat moment de snelste tijd staan). Omdat de baan steeds sneller werd, zakte hij met die tijd verder en verder terug en uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de 32ste tijd. Dat betekende werk aan de winkel in de daaropvolgende heats.

Yani Stevenheydens

Daarin liet Yani zien dat zijn racingskills nog steeds super zijn. In de eerste heat rukte hij van de 32ste plaats op naar de dertiende plaats. In de tweede heat zette hij die opmars vrolijk voort en eindigde hij als zevende. De finale moest hij vervolgens van de tiende plaats beginnen. En ook daarin was zijn snelheid superieur. Yani verschalkte de ene na de andere concurrent en slaagde er zowaar in de koppositie te veroveren! “Dat gaf echt een goed gevoel.”

Natuurlijk was het jammer dat hij in de laatste meters zijn koppositie kwijtraakte, maar als één ding duidelijk was geworden, dan was het wel dat Yani een serieuze kandidaat voor de titel is dit seizoen. “Ik ben echt blij dat we meteen zo snel waren.” Behalve het NK rijdt hij dit jaar overigens ook het IAME Benelux-kampioenschap en de IAME Euro Series. Reken maar dat hij ambitieus is. “Ik wil zoveel mogelijk voorin eindigen!”

Yani zoekt nog support voor komend seizoen zodat hij zijn sport zo goed mogelijk kan beoefenen. Met zijn podium is hij het seizoen met een kickstart begonnen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via gunther@kine-stevenheydens.be.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS