Karting • Chrono

Belgische broertjes Yente en Yesse Moonen pakken podiums in de kartsport, met dank aan het sleutelen van papa en mama

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 augustus 2023 01:34

SPA – Yenthe en Yesse Moonen uit Dilsen-Stokkem zijn niet alleen elkaar broers, ze delen ook een grote passie voor de kartsport. Yenthe (10) is succesvol in de Rotax Max Minimax-klasse, Yesse (7) in de Rotax Max Micromax-klasse. Zo pakte Yenthe afgelopen weekeinde in Spa een knappe P2 tijdens de vierde ronde van het NK Rotax Max. Yesse werd een paar weken daarvoor sterk tweede in het Kart4Fun-kampioenschap. Dat was zijn eerste podium in zijn nog prille loopbaan. Het mooie van het racen bij familie Moonen is dat de jongens hun vader en moeder als mechaniekers hebben! Zo beleeft deze racefamilie intense en mooie momenten in hun geliefde sport.

Yenthe en Yesse Moonen

“Tweede in de Minimax-klasse, super”, blikte Yenthe terug op zijn succesvolle weekeinde op de roemruchte piste in de Ardennen. “De bochten maken het rijden hier leuk. Vooral de chicane.” Wat ook hielp is dat hij het hele weekeinde al snel was.

“De trainingen ging goed. In de kwalificatie was ik tiende, dat was misschien ietsje minder dan ik had gehoopt, maar in de prefinale op zondag ging het goed. Ik had een heel goede start. Ik ging van tien naar vijf.” Op die plek finishte hij ook de eerste race van dag.

En daarvoor bedankte de getalenteerde Vlaming vooral zijn papa. “Hij is mijn monteur”, legde Yenthe uit. “Hij had iets veranderd aan de afstelling van de kart en daardoor was ik heel snel.” Door die uitslag mocht hij de finale beginnen op een heel wat betere P5. En dat was precies wat hij nodig had voor zijn gedroomde podiumplaats.

“In de finale had ik weer een goede start en schoof ik meteen door naar drie. In de hairpin ging ik even later naar positie twee en die plek heb ik niet meer afgegeven”, zei hij triomfantelijk. Met die tweede plek verzekerde hij zich van een podiumplek in de daguitslag en de fraaie beker die daar bij hoorde. “Superleuk om een beker te krijgen!” Het was ook verdiend dit podium, want eerder dit jaar toonde hij ook al zijn snelheid.

Yenthe Moonen

Ook Yesse deed in Spa mee. Hij werd zevende in de finale van de Micromax-klasse. Dat was voor de getalenteerde Belgische piloot de bevestiging dat hij op zijn piepjonge leeftijd flinke stappen aan het maken is. Want het NK is een zogenaamd open kampioenschap waaraan ook rijders uit andere landen mogen meedoen. Yesse werd in Spa bijgestaan door zijn moeder, die voor hem sleutelde.

Een paar weken ervoor had hij zijn raceskills al laten zien tijdens de derde ronde van het Kart4Fun-kampioenschap in Berghem. “Ik had er een podiumplaats”, legde de jongste van de twee broers uit. “Ik was tweede geworden. Dat was leuk omdat ik een trofee kreeg. Cool om op het podium te staan in Berghem.”

Moonen senior toonde zich in Spa dan ook maar wat trots op zijn beide zoons. “Fantastisch”, zei hij. “Eindelijk beloning na hard werken. Het is vooral een kwestie van erin geloven. De kartsport is 95 procent teleurstelling en vijf procent succes. Als je hard blijft werken komt dat succes een keer.”

Trots was uiteraard ook op zijn vrouw. Het hele gezin is nauw betrokken bij de kartsport. Niet alleen rijden hun beide kinderen, maar papa sleutelt voor Yenthe en mama sleutelt voor Yesse. “Het is leuk om te doen, ik kan nog veel bijleren”, zei ze. “Maar het gaat goed en hopelijk wordt het nog veel beter!”

Yenthe en Yesse Moonen bedanken hun papa en mama en team Oeste Kart. Yenthe en Yesse zoeken nog wel wat support van mensen of bedrijven die de snelle broertjes willen sponsoren op hun weg naar de top.

Yenthe en Yesse Moonen worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Carservice Moonen te Beek, hun hoofdsponsor voor het NK.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS