Autosport BE • BELCAR

Belcar Endurance Championship 2019 in Zolder bij de American Festival Nascar Finals

Uitgegeven door Johan Vis • 2 oktober 2019 11:43 • Print artikel

Het nationale uithoudingskampioenschap Belcar Endurance Championship 2019 heeft nog twee races te gaan: één in Zolder en één in het Nederlandse Assen. Volgend weekend staat op de Limburgse omloop, in het kader van de immens populaire American Festival Nascar Finals, een wedstrijd over 125 minuten op het programma. Voor de titelkandidaten een uitstekende kans om hun ambities nog eens extra kracht bij te zetten.

Belcar Endurance Championship 2019 zet laatste rechte lijn in

Het hoeft niemand te verwonderen dat de teams die het uitstekend deden tijdens de Eleven Sports 24 Hours of Zolder in de algemene tussenstand voorin te vinden zijn. Mathematisch komen nog een dik dozijn wagens in aanmerking voor de Belcar-titel 2019, maar de kans is groot dat de oppergaai zal worden afgeschoten door één van de wagens die aan vooravond van de voorlaatste meeting van het seizoen in de top-3 prijken. Daar leidt de #11 Krafft Racing Norma, winnaar van de 24 uur van Zolder, leidt met 169,5 punten, ofwel zeven eenheden meer dan de #99 Belgium Racing bolide – deze laatste neemt volgend weekend opnieuw de vorm van een Lamborghini Supertrofeo aan. Op de derde plaats staan de regerende kampioenen, de #1 Russell Racing by PK Carsport Norma, met 155 punten. Met nog een maximum van 74 punten te veroveren is er in de algemene titelstrijd dus nog heel wat mogelijk.

Belcar 1: No Speed Limit Norma mogelijke scherprechter
De Krafft Racing Norma leidt ook de Belcar 1-tussenstand, met 12,5 punt voorsprong op de merkcollega's van Russell Racing by PK Carsport. Voor deze voorlaatste Belcar-manche staan er negen kleine prototypes op de deelnemerslijst, daarbij ook de langverwachte Norma van No Speed Limit. Fred Bouvy en Damien Coens maken hun Belcar-debuut met de Franse bolide en zouden wel eens meteen de rol van scherprechter op zich kunnen nemen. Verder noteren we ook dat de #110 Deldiche Racing by JTB Norma – derde in de tussenstand, op 42 punten van de leiders – dit weekend een exemplaar met atmosferische krachtbron is, niet de turbo-versie die eerder dit seizoen werd gebruikt.

Belcar 2: Extra Speedlover-Porsches aan de start
In de Porsche-klasse is de #3 THEMS Racing by EMG 991 Cup zo goed als zeker van de klassetitel. Door de overstap van No Speed Limit naar Belcar 1 is de rechtstreekse concurrent nu de #150 Speedlover Porsche. Die volgt echter, en ondanks een uitstekende tweede plaats in de klasse in de 24 uur, al op 44 punten. In elke klasse zijn er nog 54 punten te verdelen, dus die kloof dichten wordt geen makkelijke opdracht. Mogelijke hulp is echter voorhanden, want Speedlover brengt twee extra 991 Cup aan de start: de #6 voor de terugkerende Frank en Christophe Beliën en de #37 voor Pierre-Yves Paque en Gregory Paisse.

Belcar 3: Daar zijn de Lambo's weer
Belgium Racing en Independent Racing kozen er voor om de Eleven Sports 24 Hours of Zolder af te werken met een Porsche, maar voor de laatste twee meetings van het seizoen keren beide renstallen terug naar de Lamborghini Supertrofeo waarmee ze de eerste drie Belcar-meetings van het seizoen hebben afgewerkt. Ondanks het feit dat Belgium Racing dus geen Belcar 3-punten scoorde in de 24 uur, komt de #99 mathematisch nog altijd in aanmerking voor de klassetitel. Er moet echter al een half mirakel gebeuren om de kloof van 46 punten richting de klasseleider te dichten. Die eerste plaats is in handen van de #999 WCB Racing by Leipert Motorsport Lamborghini, die 16 punten voorsprong telt op de #4 VR Racing Ford MARC Car. Ook daar is dus nog alles mogelijk. Bovendien kan één van de rijders van de #999, Yannick Hoogaars, dit weekend zekerheid verwerven over de Junior Trophy.

Belcar 4: Veidec Silver Speed by GetSpeed verdedigt algemene titelkansen
Dat de Belcar 4-titel richting de Mercedes-AMG GT4-jongens van Veidec Silver Speed gaat is al geweten. De #22 telt 18 punten voorsprong op de #93, maar die broederstrijd zou dit weekend wel eens naar de achtergrond kunnen schuiven. De #22 staat immers ook vijfde in de algemene Belcar-stand, op 25 punten van de leiders van Krafft Racing, en maakt in die overall titelstrijd nog zeker kans op een podiumplaats.

Belcar 5: Bozó stapt over naar BMW, snelle M3 voor Tracktime
De VGL Racing Saker krijgen we dit seizoen jammer genoeg niet meer te zien in Belcar 5, maar één van de rijders, Kata Bozó, gaat met het nummer #12 samen met Peter Van Delm verder met een BMW van bij Simtag Racing by QSR. Bozó gaat ruim aan de leiding in de Ladies Trophy en kan dit weekend absolute zekerheid verwerven over de titel. Verder ook een nieuwe bolide in Belcar 5: Tracktime zet een snelle BMW M3 in voor Jan Ooms, Glenn Paenen en Karl Chandeck.

Belcar 6: Strijd met drie voor de titel
De #34 JJ Motorsport BMW (125 punten), de #83 VDW Motorsport BMW (109) en de #50 Convents Race Team BMW (98,5) zullen onder elkaar beslissen wie dit jaar met de Belcar 6-titel naar huis mag. De BMW's van AR Performance, eerder dit jaar al winnaar in Zolder, en Simtag Racing vervullen de rol van scherprechter.

Dit weekend worden de vrije trainingen voor het Belcar Endurance Championship afgewerkt op zaterdagochtend (9u05), met de kwalificatiesessie 's namiddags om 15u25. De race van 125 minuten start net voor de seizoensfinale van de NASCAR Whelen Euro Series, op zondag om 12u50.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS