Autosport NL • Autosport NL Diversen

Bastiaan van Loenen gaat radicaal andere richting op: racen in de nieuwe Radical SR1 Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 januari 2021 08:32 • Print artikel

BRONCKHORST – Bastiaan van Loenen zet in 2021 een mooie en opvallende nieuwe stap in de autosport. De zestienjarige coureur uit Bronckhorst gaat racen in de nieuwe Radical SR1 Cup. Daarmee zegt hij de Formule Renault 1.6L, waarin hij het afgelopen seizoen bij de DNRT reed, vaarwel.

Bastiaan en vader Alex van Loenen racen zit in de dna

“Een Radical is echt geweldig, echt gaaf. De beleving in zo’n auto is heel bijzonder”, aldus Bastiaan. “Ik ben vanuit de kart in de Mazda MX-5 gestapt. Als je dan in een Radical stapt, lijkt het alsof je teruggaat naar het karten. Je zit laag bij de grond, de auto is open. De auto is alleen veel groter en hij heeft veel meer vermogen.”

“Het is een beetje hetzelfde idee als een formule-auto, maar dit is tienmaal directer en nog agressiever. Je moet echt hard werken in de auto, maar je krijgt er veel voor terug als je hem onder controle hebt. Ik vind dit misschien nog wel leuker dan formule-auto.”

Bastiaan maakte onlangs op het circuit van Assen zijn eerste meters in de Radical. Dat was in een SR3 in de stromende regen. Zijn vader Alex was erbij en blikt met genoegen terug. “Het waren zijn eerste meters in een sportscar. In het begin heb ik nog naast hem gezeten, maar na één rondje hij was er al aan gewend”, zegt hij. “Het ging zo goed dat hij na de eerste sessie alleen verder heeft gereden. ’s Middags heeft hij veel taxiritjes gedaan met rijders die daar in een Ford Fiësta aan het testen waren.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Bastiaan komend seizoen in een Radical SR1 gaat racen in de nieuwe SR1 Cup, een kampioenschap met uitsluitend races in de Benelux. “Die auto is heel vergelijkbaar met de SR3”, aldus de snelle Gelderlander. “Hij is wat moderner, heeft wel wat minder vermogen, maar hij is ook lichter.”

Bastiaan van Loenen in de nieuwe Radical SR1 Cup

De klasse, die gaat racen op de circuits van Spa, Zolder, Assen en Zandvoort, is opgezet voor jonge coureurs. Of het eerste seizoen in 2021 daadwerkelijk van start gaat, is nog niet zeker. Door de coronacrisis is het moeilijker geworden een nieuwe klasse te lanceren en om voldoende rijders te vinden.

Mocht het niet lukken, dan heeft de snelle Gelderlander een fraai alternatief achter de hand. Dan gaat hij opnieuw in een formule-auto meedoen aan het DNRT-kampioenschap in de vrije formule-klasse. Ditmaal in een Formula Alfa 2.0L-auto. “Ook een heel mooie auto en zelfs met mijn lengte pas ik goed in die auto”, zegt de 1.95 meter lange racer. “Ook zal ik veel op de kartbanen zijn als monteur en begeleider bij NXT Racing.”

Maar het doel is dus de RS1 Cup. En dat is nog even afwachten dus. Uiteraard hoopt Bastiaan van ganser harte dat de SR1 Cup van start kan. Hij rekent op de goede afloop. “Er zit een heel gemotiveerd team achter het kampioenschap. Ik heb er echt veel zin in.” Ondertussen hoopt hij meters te kunnen blijven maken in de SR3. “Daarin rijd ik om ervaring op te doen. Dan ben ik toch een stapje voor op mensen die pas in maart of april in zo’n auto stappen.”

Om zijn raceactiviteiten te kunnen bekostigen is Bastiaan op zoek naar mensen die hem willen ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Alex van Loenen via alexvanloenen@hetnet.nl.

Bastiaan van Loenen bedankt zijn ouders, NXT Racing en Yoeri Verswijveren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS