Karting • Karting Diversen

Bart Ploeg komt sterk terug met NK-podium en gaat voor volgende uitdaging: “Komende weekend ga ik mijn autosportlicentie halen”

Uitgegeven door Bart • 24 februari 2022 09:30 • Print artikel

Eindhoven – Bart Ploeg stond afgelopen weekend met een stralende lach op het podium bij het IAME NK in Eindhoven. De 16-jarige coureur uit Heijningen eindigde op de tweede plaats in de X30 Senior klasse. Voor de talentvolle karter van het TD Racing was het een definitieve afsluiting van een zware periode. Daarnaast lonkt zijn debuut in de autosport als hij komend weekend op gaat voor zijn autosportlicentie.

Bart Ploeg

Begin augustus ging het goed mis voor de veelwinnaar in de kartsport. Op de kartbaan van Castelletto liep Bart een open botbreuk aan zijn pols op. Wat volgde was een lang revalidatietraject. Pas in november mocht Bart weer in zijn geliefde kart plaatsnemen. Bij de eerste NK-wedstrijd in januari lag hij op koers voor een overwinning toen zijn ketting brak. Dit weekend werd het rechtgezet met de tweede plaats bij de senioren.

“Na die crash zijn we de sport wel anders gaan benaderen”, zo kijkt Bart terug op de zware periode in 2021. “Gelukkig is alles goed hersteld, al had ik in de finale wel weer last van mijn pols. Dat komt ook omdat het door de wind en de regen zo koud was. Dan voel je het wel. Het deed best wel pijn, maar het is een kwestie van doorzetten en dan denk ik er niet meer over na.”

Vanwege het slechte weer op zondag had Bart samen met zijn ouders en Thierry Delré besloten om de trainingen op zaterdag te laten schieten. “Dan heeft het weinig nut om te gaan trainen als het zaterdag droog is en voor zondag zo veel regen wordt voorspeld. Dan kun je niks aan de afstelling doen wat je kan helpen voor de races. We zijn op zondag ingestapt en in de kwalificatie ging het nog niet zo goed. Ik zat een beetje klem en kwam niet verder dan de tiende tijd.”

“Bij de start van de eerste heat liep ik meteen tegen een klikbumper aan, omdat er iemand voor me vol op de rem ging. In die race ben ik toch nog als achtste geëindigd. In de tweede heat stootte ik van P8 door naar P2. Dat betekende dat ik in de finale als vierde moest starten.” Weer ging het kort na de start mis. “Na twee ronden werd ik vol van de baan gebeukt. Dan is het zaak om zo veel mogelijk plekken zien terug te winnen. Dat lukte goed en ik wist als vijfde over de finish te komen. Omdat de nummers 1 en 2 werden gediskwalificeerd en nog iemand voor me een straf kreeg, ben ik als tweede geëindigd. Een mooi resultaat.”

Bart Ploeg

Met het goede gevoel van het NK mag Bart zich opmaken voor een nieuw hoofdstuk in zijn racecarrière. “Er komt nog iets leuks aan. Komende week ga ik naar de cursus om mijn racelicentie voor de autosport te behalen. Dat is op het circuit van Assen. Ik heb daar al in de Mazda MX5 gereden en vind het echt een heel gaaf circuit. Het is sowieso heel leuk om in een auto te racen. Het is totaal anders dan in de kart en een hele grote uitdaging. Ik zit al lang in de kartsport. Voor mij en mijn vader en moeder is de autosport nieuw en het is heel leuk om samen nieuwe dingen uit te proberen. We genieten er enorm van.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS