Karting • Karting Diversen

Bart Ploeg houdt opgaande lijn vast en eindigt opnieuw voorin in een veld van 80 rijders: "Fijn gevoel'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2021 06:08 • Print artikel

MARIEMBOURG – Als rookie in de IAME X30 Senioren-klasse bewijst Bart Ploeg elke week opnieuw dat hij nu al de snelheid heeft om consequent voorin mee te doen. Afgelopen weekend in Mariembourg bewees de Nederlands kampioen van 2020 bij de Junioren dat hij weer een stap had gemaakt tijdens de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap. Het vijftienjarige talent uit Heijningen eindigde verdienstelijk op de zesde plaats algemeen en was daarmee de tweede rookie in een topveld met maar liefst 80 rijders.

Bart Ploeg

Op de vraag of hij tevreden was met zijn zesde plaats antwoordde Bart ‘ja en nee’. “Het had beter gekund”, legde hij uit. “Maar op zich ging het wel goed. We zaten er het hele weekend goed bij. Dus wat dat betreft hebben we niet te klagen.”

Tijdens de kwalificatie liet hij zien dat het ook het afgelopen weekeinde dik in orde was met zijn snelheid. Hij kwalificeerde zich als derde in zijn groep en werd daarmee achtste algemeen van de tachtig deelnemers. “Daar was ik op zich wel tevreden mee. Ik heb nu natuurlijk al wat meer ervaring. Ik heb al een weekend in het Europees kampioenschap gereden en toen hadden we ook een goede snelheid. Toen werd ik nog vijfde in de prefinale.”

Afgaande op zijn resultaten in de heats werd zijn snelheid het afgelopen weekeinde steeds beter. Daarin eindigde hij in zijn TD Kart achtereenvolgens op de zesde, vijfde, derde, vierde en tweede plaats. En dat terwijl één voorband al snel naar de gallemiezen was.

“We hadden een echt 'kwaaie' band. Linksvoor was na de eerste heat echt helemaal weg. Alsnog hadden we een heel goede snelheid te pakken. Wat dat betreft hebben we echt vooruitgang geboekt ten opzichte van de vorige ronde van het Benelux-kampioenschap. Ook heb ik nu meer ervaring met het rijden van wedstrijden in de Senioren-klasse. Ik heb nu ook meer gevoel voor deze banden.”

Hij had dan ook het gevoel dat het verschil tussen hemzelf en de ervaren podiumklanten niet zo groot meer is. “Je ziet natuurlijk veel van de manier van rijden van Enzo Leveque, Elie Goldstein en Sam Balota. En dan zie je dat je niet zo veel meer mist. Het is nog maar een klein beetje en dat zit je er al bij. Het gaat steeds harder.”

Bart Ploeg

Dankzij de stijgende lijn die Bart vanaf het begin van het seizoen heeft ingezet, hoopt hij dat hij binnen afzienbare tijd nog een klein stapje kan maken. “Hopelijk de volgende race al. We rijden gelijk met de top mee. Dat geeft een fijn gevoel. Ik had dat ook wel een beetje verwacht; we hebben altijd een goede snelheid gehad. In het natte moeten we nog wel wat tijd vinden, maar op een droge baan gaat het helemaal niet verkeerd. Europees zat ik in de top vijf in de heats en nu weer.”

Die snelheid toonde hij ook tijdens de finale. Bart startte aan de buitenkant van de baan op de achtste plek. “Ik moest bij de start echt uitkijken. Ik ben ook twee plekken verloren en daarna naar voren geknald.”

Helaas moest Bart zijn opmars tijdelijk staken vanwege een rode vlag na een flinke crash. “Voor de rode vlag kwam de snelheid er net in, we reden naar de top toe. Daarna was het motorisch iets minder, maar gelukkig hebben we het toch goed kunnen oppakken en ben ik als zesde over de streep gekomen.” Toch bleef het knagen bij de altijd ambitieuze Brabander: “De volgende keer hopelijk een paar plaatsjes hoger!” Wel kon hij een beker in ontvangst nemen op het Rookiepodium.

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service, PK trucks, Truck en Trailer Service Klundert, zijn ouders en TD Kart van Thierry Delré.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS