Karting • Iame X30 Euro Series

Bart Ploeg bewijst snelheid met TD Kart en prolongeert Nederlandse titel in IAME X30 Junioren-klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 februari 2021 05:42

HEIJNINGEN – Met de prolongatie van zijn titel in het Nederlandse kampioenschap IAME X30 Junioren bewees karter Bart Ploeg dat hij ook op zijn nieuwe TD-chassis ongenaakbaar is. Bovendien slaagde hij erin knap tweede te worden bij de EK-ronde in Castelletto. Het vijftienjarige talent uit Heijningen blikte dan ook tevreden terug op een onvoorspelbaar maar ook succesvol seizoen. Ook kijkt hij vooruit op zijn nieuwe uitdaging, aangezien de kampioen van de junioren de promotie maakt naar de IAME X30 Senioren.

Bart Ploeg en Thierry Delre kampioen met TD Kart

“Ja, het was een raar seizoen”, doelde Bart op de invloed van corona, “maar zeker ook een goed seizoen. We hebben goed gepresteerd op de TD-kart. Gaaf dat ik voor de derde keer Nederlands kampioen ben geworden. Eerst een keer in de Mini-klasse en nu dus twee keer bij de Junioren. Deze titel voelt beter dan de eerste bij de Junioren, want het was het eerste jaar met TD Kart.”

Bart was overigens het hele jaar overal op dreef: “We hebben afgelopen jaar sowieso veel podiumplaatsen gepakt; in het Benelux-kampioenschap in elke race. Maar de tweede plaats in het Europees kampioenschap was de mooiste. Ik kende baan in Castelletto al omdat ik daar in de Mini-klasse al eens had gereden. Daardoor wisten we wat we moesten doen. Het is een heel leuke baan.”

Bart Ploeg podium EK Iame Euro Casteletto

Die prestatie was extra bijzonder omdat het bewees dat zijn chassis van het nieuwe merk TD Kart ook echt zo goed was als die zich in de winter in de tests had laten aanzien. “We zaten er in Italië goed bij met de tijden”, refereerde Bart aan zijn weekeinde in Castelletto. “We hadden een goede kwalificatie. Dat is belangrijk tijdens een EK-wedstrijd. Dat is daarna zo doorgegaan tijdens de heats.”

“Tijdens de prefinale mocht ik op vier starten en in de eerste bocht lag ik al op één. Daarna heb ik de hele tijd op één gereden. Helaas ben ik uiteindelijk nog ingehaald. De finale ben ik daarna als tweede begonnen. In de laatste ronde lag ik weer op één, maar door een foutje in de bocht kon iemand mij kruisen. Toch was ik blij met die tweede plaats. Het is wel een EK-race.”

Bart Ploeg TD Kart

De keuze voor TD Kart afgelopen seizoen was overigens een gokje omdat het om een nieuw merk ging, maar Bart en zijn vader en moeder waren al snel overtuigd dat de overstap naar een chassis van TD Kart de juiste was. “Bijna iedereen rijdt op een merk van Tont Kart. Als die harder gaat, gaat iedereen eigenlijk harder. We moesten dus iets anders doen.”

In de winter ging hij hard aan de slag. Bart testte volop en hij ging meteen snel. “We waren soms een seconde sneller dan de anderen. We hadden dus goede hoop voor het seizoen en dat heeft ook goed uitgepakt. Ik moest wel even wennen aan de kart, maar het viel mee. Het was niet heel anders. Ik moest meer in werken in de kart, moest hem meer onder controle houden en dat is juist goed. Dan heb je meer driver skills nodig en ik ging er alleen maar harder mee.”

Logisch dat hij komend seizoen dus opnieuw op een TD Kart rijdt. Bart gaat dan uitkomen bij de IAME Seniors. De vooruitzichten zijn goed, want tijdens de eerste testen in zijn TD-kart bij de Senioren had Bart het tempo er gelijk goed inzitten. Wanneer het seizoen van start gaat, is nog onduidelijk vanwege corona. Tot die tijd blijft de snelle coureur hard trainen. “We gaan gewoon elk weekend trainen, minimaal één dag. Ook al weten we nog niet wanneer we weer kunnen gaan racen, heb ik wel een doel om voor te gaan trainen. Je weet dat de wedstrijden eraan komen, dus wil ik me er maximaal op voorbereiden. Het is belangrijk om veel meters maken!”

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service, PK trucks, Truck en Trailer Service Klundert, zijn ouders en TD Kart van Thierry Delre.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS