Formule 1

BREAKING: FIA beoordeelt contract als geldig, Piastri vervangt Ricciardo per 2023 bij McLaren!

Uitgegeven door Peter Vader • 5 augustus 2022 08:00

Er was veel onduidelijk over de situatie rond het contract van Oscar Piastri met Alpine. In een bericht van RacingNews365 wordt onthuld hoe de vork werkelijk in de steel zit en dat is dat Piastri in 2023 voor McLaren uitkomt. Alpine kondigde dinsdag aan dat juniorcoureur Oscar Piastri per 2023 voor de hoofdmacht uitkomt. Niet veel later echter ontkende de Australiër dit in alle toonaarden. Het was overduidelijk dat Piastri ergens anders ook aan de slag kon, waarbij de naam van McLaren nadrukkelijk rondzong. Maar hoe zat de vork werkelijk in de steel? RacingNews365 heeft van hooggeplaatste bronnen in Australië begrepen dat Oscar Piastri daadwerkelijk een contract heeft getekend met McLaren om in 2023 de tegenvallende Daniel Ricciardo te vervangen.

Oscar Piastri
Oscar Piastri

FIA oordeelt: geldig!
Dit contract is naar FIA's contract recognition board gestuurd, daar waar alle F1-contracten worden gecontroleerd op geldigheid. Dit orgaan heeft het contract van Piastri met McLaren geldig verklaard. Alpine ondertussen claimt ten onrechte recht te hebben op de diensten van de Australiër. Immers, Piastri heeft weliswaar een contract met Alpine voor 2022, maar niet voor 2023. In dat contract voor 2022 staat een optie beschreven waarin men het voornemen uitspreekt om met de Australiër in zee te gaan voor wat betreft 2023, maar die optie is nooit gelicht, terwijl die optie al binnen dertig dagen na het tekenen van dat contract gelicht had moeten worden.

Oscar_Piastri_not_driving_for_Alpine_next_year

En Ricciardo dan?
FIA's contract recognition board oordeelde dan ook snel dat dat er geen geldig contract tussen Alpine en Piastri voor 2023 op tafel lag, waardoor McLaren vrij spel had. Het team uit Woking beklonk de deal op de avond van 30 juli, ruim voordat Fernando Alonso werd bevestigd bij Aston Martin. Alpine kan het besluit van FIA's orgaan bovendien niet aanvechten, want de Formule 1-teams hebben ooit unaniem besloten dat dit het hoogste orgaan is dat over deze contracten kan beslissen. Dit is ook opgenomen in de Formule 1-reglementen.

Betekent dit dan het einde van het Formule 1-avontuur van Daniel Ricciardo? Dat hoeft zeker niet zo te zijn, want McLaren zou er op inzetten de meervoudig Grand Prix-winnaar op zijn beurt onder te brengen bij Alpine, het team waar hij in 2019 en 2020 al voor reed toen het nog Renault heette. Wordt vervolgd…

Daniel_Ricciardo_in_Renault_F1
Wordt het weer Renault (c.q. Alpine) voor Daniel Ricciardo?

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS