Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

BMW slaat dubbelslag in NLS5+6 doubleheader op de Nürburgring-Nordschleife; Milan Dontje wint GT3 Pro-Am

Uitgegeven door Miguel Bosch • 14 juli 2021 19:33 • Print artikel

BMW heeft een dubbelslag geslagen in het nieuwe traditionele dubbele raceweekend van de VLN Nürburgring Langstrecken-Serie (NLS). De fabrikant uit München zag met het BMW Junior Team op zaterdag en Walkenhorst Motorsport op zondag twee BMW-teams met zeges naar huis gaan.

VLN Nürburgring-Nordschleife


NLS5 op zaterdag werd gewonnen door de winnaars van twee weken geleden. De BMW-junioren pakten na een half uur de leiding nadat pole-sitter Jakub Giermaziak’s Konrad Motorsport Lamborghini Huracán GT3 Evo met een lekke band te kampen kreeg. Hoewel Dan Harper, Neil Verhagen en Max Hesse de Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3 gedurende de tweede en derde stint nog voor zich mosten dulden vanwege een vroege eerste pitstop van de Walkenhorst BMW van Christian Krognes, David Pittard en Ben Tuck, lagen de jongelingen in het laatste uur op kop. Een poging van Pittard om in de laatste ronden vanaf plaats vijf naar de overwinning door te stoten leek te kunnen slagen, maar een lekke band zorgde ervoor dat de latere NLS6-winnaars als vijfde aan de finish kwamen.

Terwijl Neil Verhagen zegevierend over de eindstreep kwam, pakte de HRT Team Bilstein Mercedes-AMG GT3 Evo van Adam Christodoulou, Hubert Haupt en Patrick Assenheimer de tweede plaats. Het team van Haupt kreeg twee plaatsen cadeau als gevolg van een crash van Martin Ragginger in de Falken Motorsports Porsche 991.2 GT3R bij Brünnchen – waardoor de #4 Porsche op zondag niet meer aan de start zou verschijnen – en de lekke band van Walkenhorst. Phoenix Racing pakte de laatste plaats op het podium na een sterk optreden van Audi veteraan Frank Stippler en de steeds sneller wordende Phoenix protegé Vincent Kolb.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Van de Nederlanders was Milan Dontje de hoogst geklasseerde. Hij eindigde de race op een mooie zesde plaats in de Lionspeed by Car Collection Audi R8 LMS GT3 en werd daarmee met minuten voorsprong winnaar in de SP9/GT3 Pro-Am-klasse.

Jos Menten werd met plaats 27 algemeen tweede in de GT4-subklasse van het Cup X-kampioenschap voor KTM X-Bows. Jan Jaap van Roon eindigde als 34ste en achtste in de Porsche Cayman Trophy. Patrick Huisman was met de zege in SP6 en plaats 38 algemeen ook succesvol. De Porsche Supercup-kampioen van weleer kwam in een Porsche 911 GT3 Cup van RPM Racing aan de start.

Zondag werd afgetrapt met een nieuw ronderecord neergezet door de Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3 van Christian Krognes. De Noor had zijn record van 2018, dat bijna 1000 dagen ongebroken bleef, twee weken geleden verloren aan Patric Niederhauser maar was er snel bij om zijn naam terug in de recordboeken te krijgen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Met Frank Stippler naast pole-sitter David Pittard op de grid was de toon gezet: Phoenix Racing en Walkenhorst Motorsport zouden in de vier uur die volgden zowel direct als indirect in fel gevecht zijn met elkaar. Waar Pittard de leiding behield na de start, nam Stippler deze enkele ronden later over. Een tactische beslissing om de Walkenhorst BMW een ronde eerder naar binnen te halen pakte niet helemaal goed uit, maar omdat Ben Tuck alsnog de leiding terugnam en een gat opende, was Christian Krognes instaat om na de laatste ronde pitstops met enkele seconden achterstand op Vincent Kolb de laatste stint in te gaan.

Daarop opende Krognes de aanval op de Audi. Op nieuwe banden en met groeiend zelfvertrouwen maakte de jonge Kolb het de ervaren en succesvolle Krognes lastig. Even leek een tijdstraf voor de Phoenix Audi de strijd te beslissen, maar die straf werd alweer snel ingetrokken nadat bleek dat de Audi niet onder een gele, maar een witte vlag had ingehaald. Hoewel de voormalige winnaar van de 24 Uur van Spa al voornemens was hoe dan ook als eerste het zwart-wit-geblokt te pakken, straf voor de Audi of niet, móest Christian Krognes nu wel. Het moment om toe te slaan kwam op de Grand Prix-circuit van de Nürburgring waar met wat hulp van verkeer hij zijn BMW langszij wist te krijgen en de Audi buitenom inhaalde. Daarmee was de overwinning veiliggesteld voor Walkenhorst Motorsport en rijders Christian Krognes, David Pittard en Ben Tuck.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Achter de Phoenix Racing Audi van Vincent Kolb en Frank Stippler kwam Falken Motorsports over de eindstreep. Na de crash van de #4 Porsche had het team Alessio Picariello overgezet naar de #3 Porsche – Martin Ragginger stapte in bij de Frikadelli Racing Porsche die anders alleen met Klaus Abbelen aan de start zou komen – waar de Belg samen met Dennis Olsen en Tobias Müller een foutloze 44. RCM DMV Grenzlandrennen beloond zag worden met de derde plaats.

Ook op zondag was Milan Dontje de enige Nederlandse GT3-rijder. Samen met Audi-topper Mattia Drudi en Patrick Kolb en Lorenzo Rocco deed de coureur uit Alkmaar het nog één plaatsje beter dan op zaterdag en verzekerde hij zich voor de tweede maal in 24 uur van de Pro-Am-overwinning. Dontje zag echter wel in beide races zijn tweede auto, de #40 Audi van Car Collection, uitvallen.

Jos Menten pakte wederom het zilver in de GT4-categorie van de Cup X-klasse maar werd nu 21ste in de overall uitslag. 18 seconden achter Menten werd Marco van Ramshorst in de Porsche 911 GT3 Cup van co-piloot Peter Bonk als 22ste en tweede in de SP7-klasse geklasseerd. Jan Jaap van Roon pakte plaats zes in de Porsche Cayman Trophy (32ste algemeen) en Patrick Huisman werd tweede in SP6 (70ste algemeen).

VLN Nürburgring-Nordschleife


Na een zomerpauze van bijna twee maanden keert NLS op 11 september terug met de zesuursrace.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS