Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

BMW domineert Nürburgring 24H Qualifiers maar deelt succes met GetSpeed Mercedes, klasse-zege Carlo van Dam in SP3T

Uitgegeven door Miguel Bosch • 9 mei 2022 13:59 • Print artikel

Met nog enkele weken tot de 24 Uur van de Nürburgring, werd afgelopen weekend de ADAC 24h Nürburgring Qualifiers gehouden op de Nordschleife. Hoewel het BMW Junior Team beide 3-uurs races domineerde, moest het na een tijdstraf in de tweede race uiteindelijk de zeges delen met Mercedes-AMG Team GetSpeed.

Nürburgring 24 Qualifiers


Race 1

De avondrace op zaterdag ging van start met Philipp Eng op pole position in de Rowe Racing BMW M4 GT3. De Oostenrijker hield in het eerste uur de leiding vast, maar een andere strategie van Octane126 gaf het Zwitserse Ferrari-team de leiding. Jontahan Hirschi kon echter niet voorkomen dat Eng’s teamgenoot Nick Yelloly en BMW Junior Dan Harper op het lange stuk naar Aremberg de Ferrari voorbij slipstreamde. Een halve ronde later, op de Döttinger Höhe, herhaalde Harper dit kunstje nog eens door Yelloly in te halen. BMW Juniors Harper, Max Hesse en Neil Verhagen gaven daarna de leiding niet meer uit handen en reden onbedreigd naar hun eerste zege van 2022.

Eng, Yelloly en Augusto Farfus finishten op gepaste afstand als tweede. Die positie leek lange tijd naar de #3 Mercedes-AMG Team GetSpeed – gestart vanaf de vijftiende positie – te gaan, maar een tijdstraf voor een te korte pitstop wierp het team terug naar de achtste plek aan de finish. Daardoor klom de #4 zusterauto van Jules Gounon, Maro Engel en Daniel Juncadella naar de derde plaats op het podium.

Nürburgring 24 Qualifiers


Nick Catsburg eindigde net buiten het podium. In de #98 Rowe Racing BMW M4 GT3 finishte de Nederlander als vierde op slechts enkele tienden van de GetSpeed Mercedes. Carlo van Dam pakte in de kleine SP3T-klasse de zege met de Subaru WRX STI van het fabrieksteam.

Race 2

Een dag later leek het wederom een zege voor BMW te worden. Christian Krognes was na een ijzersterke kwalificatie shoot-out vanaf pole vertrokken en hield in de #101 Walkenhorst Motorsport BMW M4 GT3 gedurende het eerste uur de leiding vast. Teamgenoot Sami-Matti Trogen werd echter al vroeg in zijn stint getroffen door een lekke band waardoor de BMW uit de strijd om de overwinning werd geworpen.

Nadat de twee GetSpeed Team Mercedes-AMG GT3s door een andere pitstopstrategie aan de leiding hadden gereden in het tweede uur, nam Max Hesse in de BMW Junior Team-bolide na de laatste pitstops de leiding over. Niets leek de BMW een tweede zege nog in de weg te staan, totdat met 9 minuten te gaan de jongelingen een 40-seconden tijdstraf kregen voor het te snel door een Code 60-zone rijden.

Nürburgring 24 Qualifiers


Met Maximilian Götz op 15 seconden achter Hesse op de finishlijn werd de overwinning in het voordeel van het #3 Mercedes-team berekend en konden Götz, Adam Christodoulou en Fabian Schiller na de teleurstelling van een dag eerder alsnog feestvieren.

Een een-twee-overwinning zat er toen al niet meer in. Jules Gounon, in achtervolging op teamgenoot Götz, raakte bij het uitkomen van Breidscheid buiten de baan, beschadigde zijn auto, en moest met nog enkele ronden te gaan opgeven. Daardoor hield het BMW Junior Team genoeg tijd over om de opstormende Christopher Mies in de #24 Lionspeed by Car Collection Motorport Audi R8 LMS GT3 voor te blijven, al scheelde het slechts anderhalve seconde.

Met plaats veertien was Milan Dontje, die alleen op zondag in actie kwam, aan boord van de #23 Lionspeed by Car Collection Motorport Audi R8 LMS GT3 de best geklasseerde Nederlander, terwijl Catsburg deze keer uitviel. Van Dam eindigde zijn weekend met een tweede zege in SP3T. Maxime Oosten, een van de jonge sterren in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux, won de AT-klasse in de Four Motors Porsche Cayman GT4 CS.

Nürburgring 24 Qualifiers


De 24 Uur van de Nürburgring gaat zaterdag 28 mei van start.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS